Flu
 
 
 
 
Adolescentii si alcoolul Desi varsta legala pentru consumarea alcoolului este de 18 ani, putini sunt adolescentii care la aceasta varsta sa nu fi incercat macar un pahar cu bere sau vin. Mai mult chiar, unii au trecut si mult mai departe. Tot mai multi minori ajung la camera de garda intoxicati cu alcool, sunt implicati in accidente legate de consumul alcoolului sau sunt prinsi consumand alcool in locuri publice, motiv de sanctiuni legale.

Ca sa nu mai vorbim de cei care beau acasa, cot la cot cu parintii.

E adevarat ca un pahar de vin nu a omorat pe nimeni, dar de la acel pahar si pana la betie mai e doar un pas.

In aceste conditii, este evident ca legatura adolescentului cu alcoolul trebuie atent supravgheata de catre parinti.

Alcoolul este facut din cereale, fructe si legume care trec prin fermentatie, un proces prin care zaharurile sunt transformate in alcool de catre bacterii specifice. Am putea spune ca alcoolul este un produs natural. Dar nu tot ce este natural este si bun. Cand bem alcool, el este absorbit in sange si ajunge la sistemul nervos central, care controleaza mai toate functiile corpului. Pentru ca alcoolul este un depresant al sistemului nervos central, toate functiile sale sunt incetinite. Asta inseamna ca sunt alterate perceptiile, emotiiel, miscarile, vederea, auzul, gustul.

In cantitati mici, alcoolul este relaxant, insa incantitai mari se ajunge usor la intoxicatie, ceea ce inseamna mers necontrolat, lipsa de coordonare in miscari, vorbire alterata, stari de confuzie si dezorientare. Viteza de reactie scade dramatic, ceea ce poate sa reprezinte un pericol pentru adolescentul care merge pe strada, foloseste focul, etc.

Daca el continua sa bea, va avea simptome si mai grave: varsaturi violente, sonomlenta, pierderea constiintei, convulsii, coma alcoolica.

Adesea copiii nu-si dau seama de toate acestea sau nu-si dau seama cat de usor se poate ajunge in aceasta situatie. Isi inchipuie ca trebuie sa bea foarte mult ca sa aiba probleme grave si constata cu uimire ca sunt de ajuns doua beri ca sa nu te mai poti tine pe picioare. Fiecare organism reactioneaza diferit.

Astazi ese aproape imposibil ca un adolescent sa nu stie ce risca atuncic and bea. Si totusi multi o fac in continuare. De ce ? Exista multe motive: curiozitatea (cum e sa fii beat ?), presiunea grupului, anxietatea, teama si stresul, dorinta de a fi la fel ca ceilalti. Alcoolul pare sa fie drogul preferat al adolescentilor si, datorita efectelor pe care le are asupra sistemului nervos central duce la alte comportamente periculoase precum consumul de droguri, sexul neprotejat, sexul cu persoane necunoscute, etc.

In plus, alcoolul este foarte usor de gasit, chiar daca vanzarea lui catre minori este interzisa. Sa nu uitam ca in fiecare casa exista cate o sticla cu alcool si nicio familie nu se chinuie sa o ascunda.

Inca de la 12-13 psihologi recomanda o discutie cu adolescentul in care sa i se explice de ce este periculos alcoolul. Nu te baza pe faptul ca oricum nu are unde sa bea. Ai fi surprinsa sa afli cat de inventivi sunt copiii cand isi doresc neaparat ceva. Ce trebuie sa mentionezi neaparat in aceasta discutie:

•Alcoolul creaza dependenta ca orice si tigarile, cocaina sau heroina. Daca este legal nu inseamna ca nu e un drog sau ca nu e periculos. Dependenta inseamna nevoia permanenta de a consuma si sindrom de sevraj in momentul cand renunti.
•Alcoolul iti pune in pericol sanatatea atat prin efectele directe cat si prin cele indirecte. Bolile hepatice si cardiovasculare, problemele de nutritie sunt doar cateva din efectele sale directe. In ce le priveste pe cele indirecte,s a ne gandim al ce poate face una dolescent beat - sex neprotejat - din care rezulta sarcini nedorite sau BTS-uri, consum de drgouri, din care rezulta toxicomanie si alte comportamente periculoase, teribilisme care pot duce la tot feluld e accidente, chiar mutilante sau fatale.
•Alcoolul iti rapeste demnitatea. Pentru ca alcoolul ii schimba modul de a gandi si distruge inhibitiile, adolescentul beaut se poate trezi in tot felul de ipostaze jenante pe care colegii si prietenii lui nu le vor uita curand.
•Alcoolul este ilegal pentru minori. Consumul de alcool de catre adolescenti este o contraventie si se pedepseste prin amenda. La fel si consumul de alcool in locuri publice (pe strazi, in parcuri, etc), indiferent de varsta.

Cu totii stim sa recunoastem o persoana beata : miroase a alcool, are ochii rosii, are un comportament schimbat, fie prea pasiv, fie prea agresiv, nu resuseste sa mearag si sa vorbeasca normal. Insa cum ne dam seama daca adolescentul sufera de alcoolism?

Cei observa sa minte si inventeaza scuze ca sa nu-ti dai seama ca bea, intarzie acasa, are prieteni noi sau nu se mai intelege cu cei vechi, sta mai mult singur,ii miros hainele a alcool, si-a schimbat obiceiurile alimentare, are diospozitii schimbatoare, fura lucruri din casa, etc. orice schimbare mare trebuie sa ridice un semn de intrebare.

Totusi, trebuie spus ca majoritatea adolescentilor care beau nu devin alcoolici. Apar mai degraba episoade pasagere. O betie ar putea sa nu fie semnul unei pobleme grave cu alcoolul sau de alta natura. Probabil ca adolescnetul tau a fost doar curios sa incerce ceva nou, poate ca s-a lasat influentat de prieteni. Majoritatea renunta la alcool dupa prima betie, dandu-si seama cat de rau se simt dupa si ce inseamna mahmureala.

Daca totusi se repeta, cauzele ar trebui cautate in viata copilului. Pentur multi alcoolul, ca si drogurile, sunt o incercare de a evada din cotidian, atunci cand viata li se pare prea grea. Conflictele de acasa sau de la scoala, notele proaste, incapacitatea de a se ridica la inaltimea asteptarilor, pot face un adolescent sa-si caute alinarea ins ticla cu alcool. De multe ori, rezolvarea problemei ca sta la originea nevoii de alcool ca indeparta comportamentul periculos.

Daca nu se intampla asa, probabil ca s-a instalat deja dependenta si numai medicul il mai poate ajuta. Dependenta de alcool trebuie tratata ca orice alta dependenta. Cum toxicomania necesita tratament si dezintoxicare, la fel stau lucrurile si cu alcoolul. Ceaiurile, ierburile si tratamentele asa -zis naturiste nu pot inlocui controlul medical si, mai ales, nu pot inlocui vointa adolescentului si dorinta lui de a reveni la o viata normala.


Taguri articol:
adolescentii alcoolul

Autorul articolului "Adolescentii si alcoolul": Erika
20.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Adolescentii si alcoolul"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu