Flu
 
 
 
 
Adolescentii si dependenta de calculator Trebuie sa recunoastem ca si noi, adultii, ne simtim atrasi de jocurile pe calculator si de navigarea pe internet si am fi capabili sa petrecem ore in sir in fata monitorului. Insa noi putem face diferenta intre viata reala si cea virtuala, stim foarte clar care ne sunt prioritatile si putem renunta la un moment dat la activitatea care ne face atata placere, in favoarea indatoririlor zilnice.

Din pacate, nu acelasi lucru se intampla cu adolescentii. Unii dintre ei sunt atrasi atat de mult de calculator incat ar fi in stare sa neglijeze orice altceva. Cand copilul tau prefera sa stea nemancat doar ca sa mai petreaca jumatate de ora la calculator, apare, inevitabil intrebarea "Oare a devenit dependent de jocuri?". Dupa care incerci sa te linistesti singura spunandu-ti ca e doar un joc si ca nu poate fi atata de periculos.

Totusi, dependenta de calculator este, ca orice alta dependenta, la fel de periculoasa, la fel de perfida. Sunt mai multe grade de dependenta, care pot merge de la moderat la grav, dar un parinte care recunoaste primele semne ale problemei are mai multe sanse de a-si ajuta copilul inainte ca el sa devina complet dependent de jocuri sau internet.

Dependenta de calculator poate fi recunoscuta dupa simptome psihologice si fizice. Copilul tau poate sa aiba probleme daca:

- este euforic atunci cand sta in fata calculatorului.
- nu se poate ridica de la calculator.
- isi doreste sa petreaca tot mai mult si mai mult timp jucandu-se sau navigand pe internet.
- isi neglijeaza familia si prietenii.
- este deprimat si nervos atunci cand nu se afla in fata calculatorului.
- minte in legatura cu felul cum isi petrece timpul.
- are note mici, probleme la scoala.
- are ochii uscati si rosii.
- are dureri de cap si de spate.
- nu mananca regulat, sare peste mese.
- nu se mai ingrijeste de infatisarea sa.
- doarme foarte putin.

Aceste simptome nu apar la toti adolescentii, ba chiar uneori parintii nu pot observa niciun simptom clar care sa ii duca cu gandul al dependenta de calculator. Totusi, ar trebui sa-ti pui unele intrebari atunci cand adolescentul tau incepe sa neglijeze indatoririle importante si activitatile care ii faceau placere in favoarea jocurilor pe calculator.

Ar trebui stiut ca nu jocurile sunt de vina. Daca ai un copil dependent de calculator, nu poti da vina pe jocuri sau pe companiile producatoare, asa cum nu poti da vina pe bauturi in cazul unui alcoolic. Sunt multi copii care iubesc jocurile si totusi se pot ocupa si de alte aspecte ale vietii lor. Pur si simplu, unii dintre noi sunt mai predispusi dependentelor de tot felul.

Intr-un final, nici nu mai conteaza a cui e vina. Important este ca dependenta sa dispara si copilul sa-si revina la normal. Cam toti parintii ar fi tentati sa interzica accesul tanarului la calculator, sa-i ia jocurile, sa intrerupa abonamentul la internet. Dar adolescentii au tendinta sa se razvrateasca in momentul cand sunt pusi in fata unor astfel de situatii, iar relatia cu parinti se poate deteriora rapid. Oricum exista internet cafe-uri si oricat ai incerca nu-ti poti supraveghea copilul 24 de ore din 24. Cel mai sigur mod de a vindeca dependenta este sa-i distragi atentia adolescentului, sa-i transmiti ca sunt alte lucruri mult mai importante sau mai placute decat jocurile, sa-l ajuti sa redescopere activitatile care ii faceau placere.

O activitate in familie

Evident ca cei mai multi adolescenti nu sunt prea tentati sa joace carti cu mama si tata, dar cu putina imaginatie se pot gasi lucruri de facut impreuna, poate un film, o partida de fotbal, cateva ore de cumparaturi, o iesire la picnic, idei ar fi multe. Tine cont de ceea ce ii place adolescentului tau sa faca.

O activitate extrascolara

Toti copiii au cel putin o pasiune pe care nu au reusit niciodata sa o cultive. Acum ar fi momentul potrivit sa inceapa. Daca fetita ta isi doreste sa invete sa danseze, trimite-o la un curs de dans. Baiatul tau este pasionat de masini? Trimite-l la o pista de carturi. Este pasionat de muzica? Gaseste-i un curs de chitara. Poate ca la inceput nu va fi atat de entuziasmat incat sa uite de calculator, dar cu timpul noua activitate il va acapara in totalitate.

Un cadou

Din nou ne referim la lucrurile pe care copilul si le-a dorit la un moment dat, dar nu le-a primit. Poate un catel, o trusa de croitorie, un acvariu, o minge de baschet, o bicicleta, o pereche de role. Sunt o multime de obiecte care il pot atrage catre un hobby nou si interesant. Descoperind pasiunea pe care a avut-o candva va incepe sa i se dedice si va descoperi activitati mult mai interesante decat jocul pe calculator.

O lista de prioritati

Cel mai simplu mod de a invinge dependenta este sa o elimini incet incet din viata copilului. Fa-i o lista cu prioritati – lucrurile pe care trebuie sa le faca inainte de a se aseza la calculator. Poti trece pe ea temele, treburi casnice, lectura unei carti, o plimbare de 30 de minute in parc sau orice altceva iti trece prin cap. Adolescentul nu are voie sa se joace pana cand nu face tot ce ai hotarat. Lista trebuie sa fie cat mai lunga, asa incat la sfarsitul zilei sa ramana cat mai putin timp pentru calculator.

Idei ar fi destule. Gandeste-te la activitatile care ii fac placere adolescentului tau sau la activitatile care crezi tu ca i-ar face placere. Daca actionezi cu tact si diplomatie, tanarul nici nu ar trebui sa-si dea seama ca, de fapt, incerci sa-l indepartezi de calculator. Aminteste-ti ca calculatorul nu este un dusman. Jocurile sunt o modalitate foarte buna pentru copil de a-si imbunatati coordonarea intre mana si ochi si multe dintre ele il incurajeaza sa-si foloseasca inteligenta la maxim. Jocurile pe calculator sunt folositoare, dar ca in orice alt domeniu, moderatia este de baza. Aminteste-i copilului tau ca exista lucruri in viata mai placute decat jocurile.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.



Autorul articolului "Adolescentii si dependenta de calculator": Erika
23.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Adolescentii si dependenta de calculator"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu