Flu
 
 
 
 
Adolescentul tau chiuleste de la scoala? Adolescentul tau chiuleste ?
Toti adolescentii chiulesc de la scoala macar de cateva ori pe parcursul anilor de liceu. Asta nu este intotdeauna o problema. Sa ne amintim ca si noi am fost liceeni si am tras macar un chiul sau doua. Intr-o zi frumoasa de primvara chiar si, noi, adultii, am avea chef sa chiulim de la birou. Unii dintre noi poate chiar o fac. Asa ca nu este cazul sa te ingrijorezi daca adolescentul tau are cate o absenta sau doua pe an scolar.

Din contra, problema devine grava cand numarul absentelor nemotivate este mare, in fiecare luna. Chiar si asa, pedepsele sau certurile nu sunt neaparat necesare. Mai degraba o discutie sincera, in familie ar avea darul de a rezolva problema. Cei mai multi copii nu chiulesc de placere. Prin acest comportament ei incearca sa transmita un mesaj, sa ceara ajutor. Nu intotdeauna il primesc, asa ca problemele se repeta si pot afecta grav viata scolara a adolescentului.

Cearta, pedepsele, amenintarile, nu sunt o solutie. Ele nu fac decat sa agraveze problemele copilului, ducand la si mai multe absente nemotivate. Pe de alta parte, nu e cazul sa fii nici prea intelegatoare. Copilul trebuie sa inteleaga ca absentele nemotivate nu sunt permise si ca, in primul rand, ii fac rau lui.

Asadar, primul pas in rezolvarea acestei probleme este o discutie cu adolescentul, prin care iti vei da seama care ii sunt motivele. Poate fi vorba de multe lucruri:

   • este hartuit, lovit, jignit de unii colegi si chiulul este singura metoda de a-i evita.
   • nu se descurca cu temele sau nu reuseste sa invete la fel de bine si de repede ca ceilalti colegi, fie pentru ca nu are timp, fie pentru ca are o problema de invatare nedescoperita
   • a avut un incident cu un profesor si acum se teme de el
   • este presat de colegi sau prieteni sa chiuleasca impreuna cu ei
   • lectiile de la scoala sunt prea simple pentru el si nu ii starnesc interesul
   • este abuzat acasa si se teme ca isi vor da seama colegii
   • a dobandit o dependenta (alcool, droguri) si se teme sa nu se observe la scoala
   • este implicat intr-o alta activitate (periculoasa sau nu) care ii starneste interesul mai mult decat scoala.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele care ar putea face un copil sa chiuleasca. Fiecare are motivele lui, dar cu siguranta, pentru fiecare din aceste probleme exista o rezolvare. Important este sa identificati cauza absenteismului. Uneori nici adolescentul nu isi da seama care este ea.

Multi parinti ar baga mana in foc ca-si cunosc adolescentii perfect. De fapt, nu intotdeauna este asa. Probabil ca si tu ai fi uimita cate lucruri nu stii despre copilul tau. Nu neaparat pentru ca el incearca sa te excluda din viata lui, ci pentru ca unele lucruri pur si simplu nu pot fi spuse parintilor. Urmatorul pas in combaterea absenteismului la scoala este sa-ti cunosti bine copilul si, la randul lui, sa te cunoasca pe tine. Spune-i care este parerea ta in legatura cu chiulul, spune-i care sunt pedepsele in cazul in care se repeta. O discutie relaxata si sincera poate face multe.

In niciun caz nu vei putea rezolva problema absentelor fara sa ajungi si pe la scoala. Macar odata pe semestru discuta cu dirigintele sau un profesor de care copilul se simte mai apropiat, mergi la scoala si urmareste care este atmosfera pe holuri, in clase. Fara ajutorul unui profesor nici macar nu ai de unde sa stii daca adolescentul tau merge sau nu la scoala, asa ca vorbeste cu cineva care sa te anunte atunci cand lipseste. Intereseaza-te de rezultatele lui, de temele pe care le are de facut, de noutatile pe care le-a invatat. Daca esti total straina de viata scolara a copilului, nu va fi greu pentru el sa chiuleasca din nou. Arata-i ca te intereseaza si ca vrei sa te implici, fara a fi prea insistenta si fara a-i incalca intimitatea.

In ce priveste granita dintre exigent si permisiv, idealul este undeva la mijloc. Nu trebui sa faci un scandal monstru pentru fiecare absenta, mai ales daca sunt semne ca adolescentul isi imbunatateste comportamentul. Nu insista sa se duca la scoala daca se simte rau sau este deprimat. Totusi, nici nu este bine sa-i faci rost de scutiri sau sa intervii pe langa diriginte pentru motivarea absentelor. Nu-i cauta scuze daca incepe sa choiuleasca des si aminteste-i ca «n-am chef» nu este un motiv bun pentru a lipsi de la scoala.


Taguri articol:
adolescentul chiuleste scoala

Autorul articolului "Adolescentul tau chiuleste de la scoala?": Erika
24.04.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Adolescentul tau chiuleste de la scoala?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu