Flu
 
 
 
 
Ai grija la alimentatie! Faimoasele pofte din timpul sarcinii sunt prezente in viata tutror mamicilor. Toata lumea cunoaste pe cineva care a poftit la un aliment rar in mijlocul noptii sau la o combinatie de mancaruri cel putin bizara. Desi sunt capabile sa-i scoata din minti pe cei din jur, poftele sunt normale la viitoarele mamici si, poti sa te lasi condusa de ele, insa cu cateva exceptii. Exact despre aceste exceptii vom vorbi. Unele mancaruri, desi sunt bogate in nutrienti, pot sa contina bacterii si substante chimice periculoase pentru dezvoltarea fatului. Iata o lista de alimente pe care mamicile prevazatoare le evita, oricat de pofta le-ar fi.

Pestele este bogat in proteine si in acizi grasi Omega 3, ceea ce il face o alegere excelenta pentru gravide. Dar organizatiile mondiale de sanatate avertizeaza femeile insarcinate sa evite speciile de peste a caror carne este bogata in metilmercur. Aceasta substanta este un produs secundar al unora dintre ramurile industriei si adesea ajunge in lacuri si rauri. Carnea de scrumbie, merluciu, rechin si peste-sabie este cea mai bogata in metilmercur, deci trebuie evitata. Chiar si femeile care urmeaza sa ramana insarcinate trebuie sa evite aceste varietati de peste, pentru ca, odata patruns in organism, metilmercurul ramane aici timp de un an. Crevetii, tonul la conserva si somonul sunt varietati mai sigue, dar chiar si asa, consumul de peste trebuie redus la cel mult doua mese pe saptamana.
Daca simti nevoia sa consumi peste, macar ai grija ca el sa nu fie crud. Va trebui sa renunti la sushi, dar este spre binele copilului tau. Nici carnea de pui sau vita nu trebuie consumata decat daca este pregatita bine. La temperaturi mari sunt eliminate din bacteriile care se pot afla in carne. Dar, daca mancarea este cruda sau in sange, salmonella si alte bacterii pot sa patrunda in corpul tau. Daca pentru tine aceste bacterii nu sunt o amenintare foarte mare, pentru fat ele reprezinta un pericol real, putand provoca avort, nastere prematura sau chiar moartea copilului.

Pentru a evita problemele, pastreaza produsele din carne la temperaturi sub 4 grade Celsius si gateste-le la cel putin 62 de grade. Daca mananci in oras, cere carnea bine facuta. Daca pregatesti un fel de mancare cu oua, sparge galbenusul si tine-l la foc pana cand se intareste. Ai grija si la mancarurile cu oua crude, cum este sosul Caesar si sosul olandez.

Nici mezelurile nu sunt complet sigure. Sunca de pui, parizerul si salamurile pot sa contina Listeria, o bacterie capabila sa treaca de placenta, catre fat. Daca ti-a pofta de mezeluri, pune-le putin la foc, inainte sa le consumi.

Branzeturile si laptele sunt necesare femeilor gravide pentru continutul ridicat de calciu. Cele mai multe produse lactate sunt pasteurizate, adica incalzite pana la o temperature indeajuns de mare pentru a elimina bacteriile. Insa exista si varietati de lapte sau branza care nu sunt pasteurizate. Evita branza Feta, gorgonzola, Camembert si Roquefort, iar cand mananci la restaurant asigura-te ca folosesc numai produse din lapte pasteurizat. Listeria se poate transmite si prin laptele animalelor infectate, nu numai prin carne.

Aceeasi bacterie poate sa apara pe legumele si fructele atat de sanatoase si indicate in timpul sarcinii. Intotdeauna este important sa speli legumele inainte de ale manca, dar cu atat mai mult cand esti insarcinata. De preferat, este sa consumi legumele fierte, chiar daca isi mai pierd din vitamine.

Pentru a te relaxa, esti tentata sa bei un ceai de plante, iar pentru a calma unele dureri, preferi sa apelezi la medicamente naturiste. Intentia este buna, insa trebuie sa ai mare grija la plantele pe care le consumi, fie ca sunt sub forma de pastile sau ceai. Medicamentele naturiste nu sunt controlate la fel de riguros de catre autoritatile medicale si nu sunt supuse unor studii amanuntite. Deja se stie ca exista cateva plante (gentiana, pelinarita) care ar provoca contractii uterine, insa pot fi mult mai multe, pentru ca in general nimeni nu stie cu foarte mare exactitate ce efect au plantele asupra sanatatii noastre. Asa ca cel mai indicat este sa te limitezi la ceaiul de musetel si tei, cel putin pana dupa nastere.

Nu mai trebuie sa spunem ca tutunul, alcoolul si cafeaua sunt pe lista neagra a viitoarelor mamici. In rest, toti specialistii, atat nutritionisti, cat si obstetricieni recomanda moderatia. Ai voie sa consumi orice iti place, atat timp cat nu faci excese si ai grija ca dieta ta sa fie echilibrata si variata.


Taguri articol:
grija alimentatie

Autorul articolului "Ai grija la alimentatie!": Erika
17.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ai grija la alimentatie!"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu