Flu
 
 
 
 
Ajutor! Cum hranesc un mofturos? Te chinui jumatate de zi ca sa faci cea mai buna supa de pui pentru puiul tau. La masa se hotaraste ca nu vrea supa de pui, ci ghiveci de legume. Pregatesti repede un ghiveci, iar cand i-l pui in fata, deja nu-i mai e foame. Manaca doi biscuiti si o bucata de ciocolata si merge multumim la culcare, ignorand complet mancarurile tale. E clar! Ai de a face cu un mare mofturos. Poate ca e frustrant si enervant, insa orice mofturos isi are nasul.

Copiii devin mofturosi dintr-o multime de motive. Unii sunt mai sensibili la gust si miros, altii mimeaza ceea ce vad in familie. Important de stiut este ca mofturile la mancare devin mai dese si mai enervante cand copilul este amenintat, pedepsit, mituit sau recompensat pentru motive care tin de comportamentul alimentar. Cand ai la masa un mofturos scopul tau este acela de a introduce noi alimente in mancarea lui si de a preveni luptele la masa.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca alimentatia copilului este o responsabilitate pe care o imparti cu el.Tu decizi ce, cand si unde ii dai sa manance, iar el decide daca si cat va manca. Intr-un fel sau altul, si el trebuie sa fie implicat in decizie. Nu poate fi fortat sa manance.

Inainte de a porni lupta cu mofturile, trebuie sa retii cateva lucruri. In primul rand, multi parinti se asteapta ca un copil sa manance la fel de mult ca si ei. Ei bine, niciodata nu se va intampla asa. Stomacelul copilului este mult mai mic decat al tau, asa ca e normal sa se sature mai repede (in acelasi timp, el are nevoie de multi nutrienti pentru ca este in crestere, deci trebuie sa-i asiguri mancare bogata, care intr-o cantitate mica sa contina multi nutrienti).

In al doilea rand, oricat de mic ar fi copilul el simte senzatia de foame si isi da seama cand trebuie sa manance si cand nu. Asa ca, daca iti spune ca s-a saturat, crede-l pe cuvant. Nevoia de a manca, foamea sunt resimtite la fel de acut, la orice varsta, deci un copil caruia ii e cu adevarat foame, va manca. Daca nu mananca inseamna ca nu-i este foame.

In al treilea rand, trebuie sa stii ca toti copiii trec printr-o perioada in care simt nevoie de independenta. Poate sa inceapa la trei-patru anisori, la sase sau la sapte. Asta inseamna ca va refuza tot ce-i dai tu, din dorinta de a alege singur. Acesta mica « revolta » a lui isi va face simtita prezenta in momentele cand are si el ceva de spus, adica atuncic and se imbraca, atunci cand se incalta sau cand mananca. Sunt cam singurele momente cand poate sa-si manifeste independenta. Daca refuz aun aliment poate ca nu e vorba de gusturi ci doar de aceasta criza d eindependenta. Orice i-ai da, tot refuza pentru ca vrea sa fie el cel care hotaraste ce si cand va manca. Daca ii dai prea multa atentie sau reactionezi intr-un mod prea evident, revolta va continua, pentru ca, de fapt, asta si vrea nazdravanul tau.

Cu aceste idei in minte, poti declara razboi mofturilor. Care sunt armele tale :

O varietate de mancaruri

Aseaza-i in fata mai multe mancaruri din care sa aleaga. Asta nu inseamna ca trebuie sa gatesti non-stop. Pune-i in fata legume, fructe, carnita si carbohidrati (paine, paste). Asa va avea impresia ca el decide ce mananca si nu tu. In realitate, lucrurile nu trebuie sa stea asa. Meniul familiei nu trebuie sa se limiteze la preferintele copilului. Nu el hotaraste meniul, ci adultii.

Apa

Daca se plange de sete, apa este cel mai bun remediu. Renunta la sucuri, care nu au niciun aport nutritional, in schimb sunt pline de calorii si umplu stomacul repede, mai ales daca sunt si acidulate. Dupa ce a baut cateva pahare de suc, nu te astepta s amanance bine la masa. Ideal est esa scoti sucul din dieta copilului, inlocuindu-l cu apa, lapte si limonade facute in casa.

Un program bine stabilit

Un program al meselor, urmat cat mai corect, il ajuta pe copil sa stie cand urmeaza masa sau gustarea. Ideal este sa manance de sase ori pe zi, trei mese principale si tre gustari : mic dejun, gustarea de dimineata, pranz, gustarea de dupa-amiaza, cina, gustarea dinainte de culcare. Nu ii da nimic intre mese. Daca refuza o masa sau o gustare nu are voie sa manance nimic pana la urmatoarea masa sau gustare. Nu-l obliga sa manance. Daca u vrea, inseamna ca nu ii este foame. In schimb, trebuie sa stea la masa cu restul familiei pana cand toata lumea termina de mancat.

Un mediu placut

Mediul in care familia ia masa trebuie sa fie unul placut, curat, odihnitor. Cand incamera este dezordine, cand parintii se cearta sau vorbesc tare, cand merge televizorul sau aparatul de radio, nu te mira daca cel mic refuza sa manance.

Micile tabieturi

Orice copil ar emici tabieturi si preferinte. Unii adora sendvisurile triunghiulare, cu coaja de la paine taiata, dar refuza sa mamance sendvisuri patrate, mai ales daca painea are si coaja. Altii mananca fara probleme conopida dar refuza tulpinile buchetelelor, pentru ca a doua zi lucrurile sa stea exact invers. Daca si copilul tau are asemenea mici preferinte, asta nu e o tragedie. I le poti satisface, atata timp cat nu necesita un efort foarte mare din partea ta.

Hotararea

Daca ai hotarat ca la o anumita masa se va servi un anumit aliment, nu te lasa pacalita de ocpilul care vrea altceva si nu te apuca sa-i gatesti imediat ceva ce ii place. Nu-l lasa sa se transforme intr-un mic tiran pentru ca se va obisnui asa si fiecare masa a lui va fi motiv de frustrare si nervi pentru tine. Daca refuza o anumita mancare inseamna ca nu-i e foame si poate sa astepte pana la urmatoarea masa, cand ii poti satisface pofta daca nu are pretentii prea mari. Gusturile copilului nu au voie sa strice masa familiei.

Indiferenta

Nu face mare caz din refuzul de a manca. Daca vede ca, refuzand mancarea, primeste mai multa atentie, copilul va repeta figura si la urmatoarele mese. Nu-l certa si nu-l mitui cu dulciuri sau jucarii. Daca nu vrea sa manance ia-i farfuria din fata si lasa-l sa stea la masa pana termina de mancat toata familia. La urmatoarea masa nu-i aminti de ce a facut. Poarta-te firesc si ignora comportamentul gresit. Este singura modalitate de a scapa de el.


Taguri articol:
ajutor hranesc mofturos

Autorul articolului "Ajutor! Cum hranesc un mofturos?": Erika
17.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ajutor! Cum hranesc un mofturos?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu