Flu
 
 
 
 
Alaptezi la cerere sau la program? Ai putea crede ca este usor sa hranesti un bebelus: cand plange ii dai sanul sau biberounul, dupa care se satura si adoarme fericit. De fapt, nu e chiar atat de simplu. Atunci cand bebele incepe sa planga de foame, senzatia pe care o simte el este destul de puternica. Plansul este ultimul mijloc la care recurge atunci cand ii este foame si nu toate mamicile stiu sa recunoasca primele semne de foame. De aceea, uneii specialisti propun alaptarea dupa un program stabilit, la trei sau patru ore, fara a tine cont daca celui mic ii este sau nu foame. Dar stomacelul unui copil nu functioneaza dupa un orar anume. Poate sa-i fie foame chiar si la o ora dupa masa. A alapta la program inseamna a-l lasa din cand in cadn, sa planga de foame, fara a-i putea satisface nevoia. E greu pentru o mamica sas- vada bebele cum plange si sa nu-i dea sanul. Pe de alta parte, daca alaptezi la cerere, poti sa devii sclava micului tiran care cere mancare cand ti-e lume amai draga. Cum gasim un echilibru intre cele doua extreme?

A alapta la cerere inseamna a hrani copilul numai atunci cand i se face foame, indiferent de ora sau de timpul care a trecut de la ultima masa. Ins chimba, a alapta la program inseamna sa-l hranesti dupa un program stabilit de tine sau de medic (la fiecare trei, patru ore), fara sa tii cont daca ii este sau nu foame.

Adeptii metodelor naturale de crestere si educare a copiilor militeaza pentru alaptatul la cerere, in ideea ca orice bebelus, oricat de mic ar fi el, simte foamea si are modalitatile lui de a-si «anunta» mama ca are nevoie de lapte.

Un nou-nascut poate sa suga ore intregi, apoi sa doarma ore intregi. Cei care sustin alaptatul al cerere ne sfatuiesc sa ne adaptam programului sau. Daca incercam sa schimbam ritmul natural al sistemului sau digestiv, spun ei, nu facem decat sa enervam copilul, care va deveni mai plangacios, mai nemultumit, mai stresat. Cand este lasat sa planga de foame, chiar si numai pentru cateva minute, bebele devine nervos si nerabdator si poate sa suga gresit, grabindu-se sa manance cat mai mult. Drept urmare, nu mai primeste suficient lapte, iar daca scenariul se repeta de mai multe ori, scade productia de lapte a mamei. Ca sa nu mai spunem ca un bebe care suge gresit va provoca rani mameloanelor.

Cand hranesti copilul la program, vei ajunge sa-l trezesti din somn cand poate ca nici nu ii este foame. Drept urmare nu va parea interesat de san, iar mamica, isi vei pierde increderea in capacitatea ei de a alapta.

Chiar daca la inceput sistemul digestiv al copilului functioneaza haotic, fara un program anume, cu timpul, mesele vor deveni mai regulate, asa ca vei putea anticipa la cat timp de la ultimul alaptat i se va face foame din nou. Important este sa ai rabdare si sa te supui dorintelor sale in primele 2-3 luni de la nastere.

Insa adeptii alaptatului la program spun ca nici macar in primele luni de viata ,a,a nu trebuie sa devina sclava bebelusului. In multe familii, nou-nascutul este centrul atentiei, chiar daca mama are nevoie de timp si pentru ea insasi si pentru partnerul de viata si pentru ceilalti copii. Adesea ceilalti membri ai familiei sunt neglijati si mama se concetreaza doar asupra nou-nascutului care va necesita toata atentia ei. Tocmai de aceea, spun specialistii care recomanda alaptatul al program, copilul trebuie sa inteleaga inca din primele saptamani ca nu este centrul familiei, ci doar un alt membru al ei, iar programul sau (inclusiv cel de masa) trebuie sa se adapteze in functie de cel al parintilor. Inevitabil, vor aparea momente inc are bebele pange de foame, dar nu il poti hrani pentru ca nu s-a facut ora mesei. Specialistii recomanda suzeta ca metoda de alinare a senzatiei de foame si de alungare a stresului produs de plans. Numai ca si suzeta este la fel de controversata ca si alaptatul la program...

Daca recurge sau nu la ea, daca isi lasa bebele sa planga de foame sau se supune in totalitate dorintelor sale, este decizia fiecarei mamici. Sau, si mai bine, fiecare mamica poate gasi acea cale de mijloc care ii permite sa-si pastreze libertatea si atentia fata de ceilalti membri ai familiei, fara a-si neglija bebele nou-nascut.

Care sunt primele semne al foamei?

Mamicile care aleg sa alapteze la cerere trebuie sa cunoasca primele semne ale foamei ca sa vina in intimpinare dorintelor celui mic, inainte sa inceapa plansul. Care sunt semnalele lui:

   • devine agitat
   • devine mai alert, mai activ, mai atent la cele din jurul sau
   • cauta sanul cand este luat in brate
   • tine pumnii stransi in apropierea fetei
   • isi atinge mainile de fata
   • isi tine manuta in gura sau isi suge degetul
   • isi misca gurita ca si cum ar suge
   • scoate zgomote asemantoare cu cele din timpul suptului.


Taguri articol:
alaptezi cerere program

Autorul articolului "Alaptezi la cerere sau la program?": Erika
30.04.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Alaptezi la cerere sau la program?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu