Flu
 
 
 
 
Alimentatia prospetelor mamici Oricat de ocupata te-ar tine bebelusul tau si oricat de fericita ai fi sa-l ai, ca proaspata mamica trebuie sa fii constienta ca sanatatea si dezvoltarea lui armonioasa depind foarte mult de tine. Cu cat mamica este mai energica, mai puternica si mai sanatoasa, cu atat copilul va fi ingrijit mai bine, deci se va dezvolta mai armonios.
Sarcina si nasterea au reprezentat o mare incercare pentru organismul tau, deci in primele saptamani si luni dupa nastere trebuie sa-i oferi tot ce are nevoie pentru a se odihni si a se vindeca.

Kilogramele acumulate in timpul sarcini vor ajuta la producerea unei cantitati mai mari de energie, insa trebuie sa-ti ajuti corpul printr-o alimentatie echilibrata si foarte sanatoasa. Ai nevoie de ea mai mult ca niciodata pentru a grabi vindecarea.

Diete noi apar si intra in trend cu o repeziciune uimitoare, asa incat multi dintre noi nu mai inteleg nimic din bogatia de informatii si nu stiu in ce consta alimentatia corecta. Pentru proaspetele mamici, o dieta echilibrata inseamna a manca in fiecare zi cinci portii de cereale, paine sau cartofi, cinci portii de fructe si legume, doua portii de carne sau peste, doua portii de lactate si o portie mica de dulciuri. Marimea unei portii poate varia mult de la persoana la persoana, importanta este proportia in care sunt combinate alimentele, ea trebuind sa tina seama de piramida alimentara, care are la baza cerealele, iar in varf grasimile si dulciurile. Cu cat un tip de aliment este mai jos, cu atat cantitatea in care este consumat trebuie sa fie mai mare.

Mamicile care alapteaza sunt un caz special. Prin lapte, tot ceea ce mananci poate sa-ti afecteze bebelusul. Multe mamici sunt invatate ca trebuie sa evite anumite alimente (cum ar fi cele picante) atunci cand alapteaza, dar din punct de vedere medical nu exista restrictii, cu exceptia alcoolului. Poti manca orice iti doresti, evident respectand regulile unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Totusi, daca observi ca bebelusul devine agitat dupa ce ai consumat un anumit aliment, poate ca ar fi bine sa-l eviti la urmatoarele mese.

Evident, in timp ce alaptezi, dietele sunt interzise, la fel si numararea caloriilor. Daca organismul tau nu primeste nutrientii necesari, nici copilul nu ii va primi. Carentele alimentare fac ravagii in corpul unui adult. Este usor de imaginat ce pot face in cazul unui bebelus de cateva saptamani. Daca alaptezi, ar trebui sa mananci multe proteine (carne, peste, oua), fructe si legume in orice cantitate, cel putin doua portii de lactate pe zi. Oasele fragile ale bebelusului au mare nevoie de calciu. Daca, din anumite motive, nu poti sa consumi lactate, ar trebui sa te gandesti la un supliment cu calciu. De asemenea, ai nevoie de cel putin opt pahare cu apa zilnic si cel mai indicat este sa bei cate unul de fiecare data cand alaptezi.

Multe mamici sunt uimite sa vada cat de mult ar trebui sa manance in fiecare zi. De fapt, nu este deloc greu sa consume toti nutrientii necesari daca iau trei mese principale pe zi, plus doua sau tei gustari sanatoase. Pentru micul dejun, un bol cu cereale si lapte sau doua oua cu paine prajita sunt de ajuns. Celelalte doua mese trebuie "organizate" in jurul unui fel principal bogat in proteine: un piept de pui la gratar, un peste la cuptor, langa care se adauga o salata mare de legume si cateva felii de paine integrala. Intre mese, fructele alcatuiesc o gustare ideala. Iar, ca sa-ti potolesti pofta de dulce, iti poti face singura o inghetata dintr-un borcanel de iaurt si cateva fructe zdobite. Nu va iesi la fel de cremoasa ca inghetata de la supermarket, dar in mod sigur este mult mai sanatoasa atat penru tine, cat si pentru bebe.

A pastra o alimentatie corecta poate parea o corvoada in plus pentru mamicile care nu au timp nici sa doarma, daramite sa si gateasca. Vei descoperi ca, avand putin ajutor, nu este atat de dificil, iar pe termen lung, beneficiile sunt extrem de importante.


Taguri articol:
alimentatia prospetelor mamici

Autorul articolului "Alimentatia prospetelor mamici": Erika
25.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Alimentatia prospetelor mamici"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu