Flu
 
 
 
 
Are capsorul deformat? Una dintre cele mai mari surse de ingrijorare ale parintilor tineri si neexperimentati este forma capului putin "ciudata" pe care o observa la bebelus. E normal sa fie asa? Va creste cu craniul deformat? Va avea probleme peste cativa ani? Adevarul este ca nu sunt motive de ingrijorare. Multi copii nou-nascuti au capsoarele usor deformate, fie din cauza nasterii, fie din cauza pozitiei in care sunt tinuti in primele saptamani de viata. Desi forma capsorului se va indrepta de la sine pe masura ce bebelusul creste, poti preveni deformarile si poti observa din timp problemele mai periculoase.

Craniul nou-nascutului este moale si maleabil, pentru ca in momentul nasterii el nu este complet osificat. In partea superioara a craniului vei observa doua zone moi, in care oasele nu s-au sudat complet. Aceste zone sunt numite fontanele si ajuta craniul relativ mare al fatului sa treaca prin colul uterin al mamei, la nastere. Mai tarziu, fontanelele vor ajuta la dezvoltarea normala a creierului, care creste intr-un ritm destul de rapid in primii ani de viata.

Dar, tocmai pentru ca bebelusul are craniul atat de moale, el se poate deforma usor daca sta prea mult in aceeasi pozitie. Deformarea se poate observa mai usor daca te uiti la capul bebelusului de deasupra. Din acest unghi, spatele craniului poate parea mai plat pe o parte si mai rotunjit pe cealalta parte. Pe partea plata, pometul obrazului va parea iesit in afara, iar urechea va fi deplasata mai in fata decat cealalta.

Aceasta situatie este oarecum normala. De fapt, nimeni, copil sau adult, nu are craniul perfect oval sau perfect simetric. Pe masura ce parul bebelusului creste, iar corpul sau se dezvolta, neregularitatile craniului vor deveni mai greu de observat. In plus, forma craniului poate sa revina la normal atunci cand bebelusul va putea sa-si miste si sa-si ridice singur capul. In jurul varstei de 18 luni, capsorul isi recapata de obicei simetria, atat cat o permite mostenirea genetica.

Totusi, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca bebelusul tau are un craniu simetric inca din primele saptamani de viata. Este vorba de a varia cat mai mult pozitia in care sta.

- Schimba asezarea jucariilor de langa si de deasupra patutului, asa incat bebelusul sa intoarca capsorul in diferite directii pentru a se uita la ele.

- Schimba-i pozitia in patut. Astazi il asezi cu capsorul spre un capat al saltelei, maine spre celalalt capat, astfel incat el sa fie nevoit sa priveasca si in dreapta si in stanga pentru a vedea parintii, usa, fereastra.

- Variaza pozitia si in carucior sau scaunul de masina. Asaza jucariile in parti diferite sau cere-i fratelui mai mare sa stea cand in dreapta, cand in stanga caruciorului.

- Asaza bebelusul pe burtica cat mai des, atunci cand este treaz. Acest lucru este important nu numai pentru forma craniului, ci si pentru dezvoltarea generala a corpului. Atentie! Bebelusul trebuie supravegheat indeaproape atunci cand este asezat pe burtica si nu trebuie sa doarma in aceasta pozitie. Sindromul mortii subite apare cel mai des la nou-nascuti care dorm cu fata in jos.

- Daca bebelusul este hranit cu biberonul, trebuie tinut pe fiecare din maini, alternativ, pentru a imita alternarea pozitiei din timpul alaptarii la san. Atunci cand este alaptat, nou-nascutul este tinut cand la un san, cand la celalalt, ceea ce incurajeaza dezvoltarea uniforma a craniului.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
capsorul deformat

Autorul articolului "Are capsorul deformat?": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Are capsorul deformat?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu