Flu
 
 
 
 
Atentie la capuse! A venit vara si tot mai multi pitici se bucura de aer liber si de joaca in iarba sau in padure. Dar desi activitatile in aer liber sunt intotdeauna indicate, din iarba pandesc dusmani nevaturi, mici dar periculosi. Este vorba de capusa, un parazit extern din familia arahnide, care se hraneste cu sangele gazdei. Paraziteaza atat animalele, salbatice si de casa, cat si omul. Cum copiii se joaca adesea prin iarba, ei sunt cei mai expusi.

Capusele traiesc in zonele cu iarba si lemn, adica in parcuri, paduri, pe pajisti. Copilul el poate lua dupa o zi in parca, daca a stat pe iarba, dupa o drumetie sau un picnic. De aceea este bine ca dupa o zi petrecuta in asemenea locuri sa-i cercetezi cu atentei tot corpul, in special scalpul, zona axilara, inghinala, ceafa si locurile dintre degete, care sunt preferatele capuselor.

Capusele sunt periculoase in masura in cae sunt infectate cu anumite boli infectioase, de exemplu boala Lyme (sau borelioza), tularemia sau erlichioza. Din fericire, aceste boli sunt rare si se intalnesc numai in anumite zone. Nu orice capusa este infectata. Si chiar daca ar fi, ea poate sa transmita boala numai daca s-a atasat de pielea copilului si a stat asa mai multe ore (uneori 12-48 de ore). Daca gasesti o capusa pe hainele copilului nu ai de ce sa-ti faci griji. Nici daca este atasata de piele, dar este inca mica. Atunci cand suge sangele gazdei, capusa isi mareste mult volumul. Daca a ajuns de marimea unui sambure de pepene rosu, inseamna ca a apucat sa se hraneasca.

Fie ca a inceput sa se hraneasca sau nu, o capusa atasata de piele, trebuie indepartata cat mai repede cu putinta. Nu incerca leacurile babesti, ca acetona, gazul, sau alte substante asemanatoare. Capusa nu va iesi din piele si chiar este posibil sa verse continutul stomacului ei, ceea ce mareste riscul infectiilor. Singura modalitate eficienta de a indeparta capusa este cu penseta. Apuc-o bine de cap, cat mai aproape de piele si trage usor. Nu apasa pe ea, pentru ca ai impinge continutul ei in pielea copilului si nu rasuci penseta pentru ai rupe insecta, lasand capul inauntru.

Daca totusi au ramas parti din capusa in pielea copilului, scote-le asa cum ai scoate un tep. Nu «sapa» in jur si nu intepa. Daca nu reusesti, este posibil ca resturile sa iasa singure. Copiii mici este bine sa fie dusi la medic pentru a li se scoate resturile pentru ca exista riscul unei infectii.

Daca ai reusit sa scoti tot, spala bine locul si mainile tale cu apa si sapun, apoi aplica un antiseptic (rivanol, spirt). Capusa o poti arunca dupa ce te asiguri ca este moarta, sau o poti pune intr-o cutiuta mica din plastic pentru a fi analizata in cazul in care apar complicatii la copil.

Verifica tot corpul celui mic pentru a vedea daca nu mai sunt si alte capuse. Nu uita zona dintre degete.

In urmatoarele saptamani fii atenta la simptomele ciudate (febra, eruptii cutanate, dureri). Daca apar aceste semne, dar si daca locul intepaturii pare infectat (se inroseste, se umfla, are puroi), mergi cu cel mic la medic.

Pentru mai multe siguranta poti sa mergi la medic imediat dupa ce ai scos capusa (sau chiar inainte ca sa o scoata cineva avizat) si sa ceri un control. Unii medici administreaza antibiotice preventiv, desi altii spun ca nu este nevoie.

Ca masura de precautie, atunci cand copilul iese la plimbare, ai grija sa nu stea prea mutl prin iarba, sa nu intra in paduri si imbraca-l adecvat. Asta inseamna maneci lungi si pantaloni lungi, cu partea de jos bagata in sosete. Cu cat e mai putina piele «la vedere», cu atat mai bine. Hainele din materiale rezistente (fas) sunt mai greu de strapuns de catre insecte, eci sunt cel mai indicate. Iti va fi mai usor sa vezi capusele la timp daca imbraci copilul cuhaine deschise la culoare. Cand consideri necesar, poti sa folosesti spray-uri anti-insecte cu conditia sa respecti intocmai instructiunile de pe ambalaj.

Nu uita sa verifici pieela copilului dupa fiecare plimbare in natura! Intepatura de capusa nu ustura si nu doare. Ar putea sa stea in piele zile intregi pana sa fie descoperita.


Taguri articol:
atentie capuse

Autorul articolului "Atentie la capuse!": Erika
21.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Atentie la capuse!"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu