Flu
 
 
 
 
Avantajele nasterii in apa Nasterea in apa poate parea doar o moda, dar este mai mult decat atat. Avand in vedere toate posibilele ei beneficii, ar putea sa fie cea mai usoara nastere, atat pentru mama cat si pentru fat. Ideea a aparut de la faptul ca apa imita cel mai bine mediul in care s-a dezvoltat fatul pe parcursul celor noua luni, deci nasterea ar fi mai putin traumatizanta pentru el, schimbarea de mediu fiind mai putin drastica si mai putin brusca.

Moasele din tarile vestice si din ce in ce mai multi obstetricieni considera ca o mama mai putin stresata de travaliu inseamna un risc mai mic de complicatii la copil. Chiar si asa, nasterea in apa trebuie asistata de un cadru medical.

Care sunt beneficiile ei:

Pentru mama

     • Apa calmeaza, linisteste, relaxeaza.
     • In ultimele stadii ale travaliului, apa mareste energia mamei.
     • Flotabilitatea (starea de plutire) micsoreaza greutatea corpului, permite mai multe miscari si schimbari dese de pozitie.
     • Flotabilitatea mareste eficienta contractiilor uterine si imbunatateste circulatia sangelui. Astfel, muschiul uterin este mai bine oxigenat, durerea mamei este mai mica iar fatul primeste mai mult oxigen.
     • Apa reduce hipertensiunea provocata de durere, teama si anxietate.
     • Apa reduce nivelul hormonilor de stres, permitand organismului sa produca endorfine, care usureaza durerea mamei.
     • In apa, perineul mamei se relaxeaza si devine mai elastic astfel ca scade riscul rupturilor sau al epiziotomiei.
     • Relaxarea fizica iipermite mamei sa se relaxeze mental concentrandu-se pe ceea ce are de facut.
     • Apa ii ofera mamei intimitate, o scapa de inhibitii, anxietate si teama.

Pentru copil

     • Apa imita mediul din interiorul uterului
     • Apa usureaza stresul nasterii, ii ofera siguranta.

Nasterea in apa a devenit tot mai populara in ultimele decenii, s-au aflat multe despre beneficiile ei, dar mai putine se stiu despre riscurile pe care le implica. Unele studii au aratat ca rata mortalitatii la nou-nascuti este aceeasi si la nasterile in apa si la cele clasice. Cercetatorii britanici au spus ca, cel putin teoretic, exista riscul de embolism, adica apa ar putea sa intre in sistemul sanguin al mamei prin acele vene care fac legatura intre uter si placenta si care, in mod normal se inchid imediat dupa desprinderea placentei. In plus, ar fi posibil ca nou-nascutul sa se inece. Daca este presat cordonul ombilical si fatul nu mai poate primi oxigen, el ar putea incerca sa respire inainte sa fie scos din apa, inhaland lichidul in plamani. Desi este posibil acest eveniment el ar fi foarte rar pentru ca fatul nu incearca sa respire decat atunci cand este expus la aer. El primeste aer prin cordonul ombilical pana cand respira singur sau pana cand ii este taiat cordonul. In plus, mediul acvatic este atat de asemanator cu cel uterin incat nou-nascutul nici nu va sti ca a parasit uterul.

Dar oricat de mici ar fi riscurile unei nasteri in apa, exista si contraindicatii. Orice situatie care ar putea complica nasterea necesita prezenta intr-o sala de nasteri, unde medicul poate interveni rapid. Este vorba, printre altele, despre prezentatiile anormale, travaliu prematur, sangerari abundente la mama, preeclampsie, sarcina multipla. Unele virusuri, asa cum este herpesul, se transmit mai usor prin apa, de la mama la fat. De asemenea, daca lichidul amniotic contine meconiu, mama trebuie sa iasa din cada.


Taguri articol:
avantajele nasterii

Autorul articolului "Avantajele nasterii in apa": Erika
30.01.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Avantajele nasterii in apa"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu