Flu
 
 
 
 
Avortul spontan: de ce se intampla Pierderea unei sarcini este o experienta destul de comuna, dar intotdeauna foarte grea. Sa ajungi la sfarsitul unei sarcini fara un copil pe care sa-l tii in brate poate sa fie cel mai greu lucru pentru o femeie. Fa un pas catre vindecarea emotionala intelegand care sunt cauzele pierderii de sarcina, factorii de risc si posibilele tratamente.

Pierderea unei sarcini sau avortul spontan inseamna eliminarea produsului de conceptie, dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20. 15% dintre sarcinile cunoscute se termina astfel, dar numarul avorturilor spontane este mult mai mare pentru ca multe au loc atat de devreme incat femeia nici macar nu stia ca este insarcinata.

Cele mai multe pierderi spontane de sarcina au loc pana in saptamana 12. Simptomele care ar trebui sa traga un semnal de alarma sunt sangerarile vaginale de intensitate mai mica sau mai mare, dureri sau crampe in abdomenul inferior sau in regiunea lombara, si eliminarea de lichid sau tesuturi pe cale vaginala.

Spotting-ul sau sangerarea usoara in primul trimestru sunt destul de des intalnite si pot avea o multime de cauze. In multe cazuri, femeile care au sangerari in primul trimestru vor avea in continuare o sarcina normala si un copil sanatos. Uneori, nici sangerarile mai abundente nu se termina cu avort. Totusi, nu uita ca pe parcursul primului trimestru, orice sangerare, in orice cantitate, trebuie sa te trimita imediat la doctor. Avortul spontan nu este singurul risc. Poate fi vorba si de sarcina ectopica, molara sau o infectie.

Cele mai multe avorturi au loc pentru ca embrionul nu se dezvolta normal. Aberatiile cromozomiale sunt rezultatul unor "greseli" ale naturii, care au loc pe masura ce celulele embrionare se multiplica si cresc. Aceste probleme ale genelor si cromozomilor fac ca fatul sa nu poata trai. Practic natura a gasit un mod, eificent, dar foarte dureros, din pacate, de a-si repara greseala.

In cazuri mai rare, starea de sanatate a mamei poate sa duca la avort. Diabetul, infectiile, afectiunile tiroidei si cele legate de coagularea sangelui, problemele uterului si ale colului, sunt cele care duc la eliminarea prematura a embrionului.

Activitatile de rutina (efortul fizic, contactul sexual, mersul la serviciu, ridicarea de greutati) NU pot sa provoace avortul. Nici greturile sau varsaturile din primele saptamani ale sarcinii. Cazaturile sau alte rani nu provoaca avort decat daca sunt atat de grave incat pot ameninta viata mamei.

Desi nu este nimic ce putem face ca sa evitam un avort spontan, este util sa stim care sunt factorii de risc. Este vorba de:


Varsta mamei. Femeile peste 35 de ani au un risc de avort spontan mai mare decat cele tinere. Este posibil ca si varsta tatalui sa joace un rol important. Daca tatal are peste 40 de ani, riscul de avort creste, oricare ar fi varsta mamei, caci calitatea spermatozoizilor incepe sa scada.

Alte sarcini terminate prin avort. Daca ai pierdut deja doua sau mai multe sarcini, riscul creste.

Boli cronice la mama. Femeile cu diabet, boli tiroidiene sau alte boli cronice au un risc mai mare de avort.

Probleme ale uterului si colului. Anumite anomalii uterine sau un col slab si neobisnuit de scurt maresc sansele de avort.

Fumatul, alcoolul si drogurile. Printre riscurile legate de consumul acestor substante se numara si pierderea sarcinii.

Cofeina. Inca nu este clara legatura dintre avort si cofeina. Tocmai pentru ca nu se cunosc detaliile, este indicat ca gravidele sa evite cu totul cafeaua in primul trimestru si sa limiteze consumul ei in urmatoarele doua.

Analizele prenatale invazive. Unele analize prenatale (biopsia vilozitatilor coriene, amniocenteza) aduc un usor risc de avort.

In majoritatea cazurilor, nu se poate face nimic pentru a evita avortul. Poti doar sa ai grija de tine si de copilul tau, sa mergi regulat la control, sa tii sub control bolile cronice si sa eviti factorii de risc cunoscuti (fumatul, alcoolul). Din pacate, chiar si asa, inca exista riscul de a pierde sarcina. Daca ai avut mai mult de doua avorturi spontane in trecut, orice medic la care mergi trebuie sa o stie si sa tina cont de asta, orice analize ti-ar recomanda.

Daca observi vreunul din simptomele avortului, este foarte important sa mergi la medicul ginecolog sau la camera de garda. Ti se va face un examen pelvian pentru a vedea daca a inceput sa se dilate colul. Medicul poate sa foloseasca si ecograful pentru a cauta bataile inimii fatului si a vedea daca el se dezvolta normal. Daca ai sangerari, dar colul nu a inceput sa se dilate, nu este vorba de o iminenta de avort. In asemenea cazuri, multe sarcini continua fara probleme. Daca ai sangerari, uterul se contracta, iar colul este dilatat, avem de a face cu o iminenta de avort, ceea ce inseamna ca nu se mai poate face nimic pentru a evita pierderea sarcinii.

Daca s-a diagnosticat amenintarea de avort, medicii recomanda odihna la pat pana cand inceteaza sangerarea si durerea. Probabil ca ti se va cere sa eviti efortul, sexul si calatoriile pentru un timp.

In cazurile mai grave, cand exista o iminenta de avort, ai mai multe posibilitati. Poti sa astepti ca natura sa-si urmeze cursul si avortul sa aiba loc in mod natural sau poti sa grabesti procesul cu ajutorul medicamentelor. Daca avortula fost incomplet, adica au ramas in uter bucati de tesut sau placenta, va fi nevoie ca uterul sa fie curatat prin aspirare sau cu o chiureta, ca la un avort provocat. De aceea, este foarte important sa ajungi la medic imediat. Daca suferi un avort incomplet, resturile ramase in uter duc la infectii grave.

Recuperarea fizica dupa un avort poate sa dureze cateva ore sau cateva saptamani, in functie de cat de avansata a fost sarcina. Menstruatia ar trebui sa revina in patru – sase saptamani. Pana atunci, e important sa consulti medicul daca ai sangerari, febra, frisoane sau dureri puternice. Toate acestea pot fi semnul unei infectii.

Mult mai mult dureaza recuperarea emotionala, mai ales daca sarcina era dorita, planificata si asteptata. Pierderea ei este o experienta foarte dureroasa, iar emotiile unei femei pot sa varieze de la furie, vinovatie pana la disperare. Chiar daca nu-ti vei uita niciodata copilul, in timp vei reusi sa accepti situatia si sa te simti mai bine.

Este posibil sa ramai din nou insarcinata in timpul ciclului care urmeaza dupa avort. Dar, daca hotarasti sa incerci din nou, asigura-te ca esti intr-o stare fizica buna si ca esti gata din punct de vedere emotional. O noua sarcina va fi insotita de teama, anxietate si griji permanente. Medicul ti-ar putea recomanda sa mai astepti cateva cicluri pana la noi incercari.

Daca ai mai multe pierderi de sarcina, de vina ar putea sa fie nu aberatiile cromozomiale ale embrionului, ci o problema a ta – o anomalie a uterului, un col incompetent, o problema a sistemului imunitar sau a echilibrului hormonal. Chiar daca nimeni nu-ti poate spune de ce pierzi sarcinile, nu-ti pierde speranta. 60-70% din femeile cu avorturi repetate reusesc sa aiba copii sanatosi.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
avortul spontan intampla

Autorul articolului "Avortul spontan: de ce se intampla": Erika
05.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Avortul spontan: de ce se intampla"...

Alte articole
Comentarii
daniela
August 20th, 2015 at 7:03pm

Buna fetelor. Din pacate ieri am suferit un avort spontan :( a fost o veste socanta si pentru mine si pentru prietenul meu :( normal bebele trebuia sa aiba 8 saptamani dar din pacate s-a oprit din ovulatie la 5 saptamani . Ieri am fost la doctor , mi-a dat vestea asta rea si acum iau pastile sa se elimine tot . Imi curge foarte mult sange , maine ma duc din nou la control si sper sa fie totul bine :) eu am uterul bicorn si sigur asta a fost cauza avortului. Cat de curand vrem sa incercam din nou sa avem un bebelus , poate a doua oara o sa ne ajute Dumnezeu sa fie totul bine :)
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu