Flu
 
 
 
 
Boala inflamatorie pelvina si fertilitatea Ce este?

Boala inflamatorie pelvina (BIP) este echivalentul “modern” al anexitei. Termenul este unul general si se refera la infectia uterului, trompelor uterine si a altor organe reproductive. Este o complicatie des intalnita si periculoasa a bolilor cu transmitere sexuala, in special chlamydia si gonorea.

Cauze

Boala inflamatorie pelvina apare atunci cand bacteriile urca din vagin sau col catre organele reproducatoare. Sunt multe bacteriile care pot face asta, dar cele mai des intalnite sunt cele asociate cu chlamydia si gonorea, doaua BTS-uri frecvente. Un episod de BIP trebuie sa te puna in garda pentru ca este foarte posibil sa apara si urmatorul dupa ce organele reproductive au fost sensibilizate de primul.

Boala apare cel mai adesea la femeile tinere, sub 25 ani pentru ca la ele colul uterin nu este in totalitate matur. Cu cat o femeie are mai multi parteneri sexuali, cu atat riscul este mai mare, pentru ca este mai expusa agentilor patogeni. De asemenea spalaturile vaginale frecvente, fara recomandarea medicului, predispun la BIP pentru ca modifica flora bacateriana vaginala si imping bacteriile in sus, catre uter si trompe.

Simptome

Simptomele BIP pot sa fie grave sau pot sa lipseasca cu desavarsire. Cand BIP este provocata de o infectie cu chlamydia, simptomele sunt, de obicei, usoare sau lipsesc. Iar, in timp ce femeia nu banuieste ca ar avea vreo problema, bacteria face ceea ce stie, adica infecteaza organele reproductive. Din cauza ca lucreaza silentios, BIP trece adesea neobservata si nediagnosticata, ceea ce este foaret periculos pentru sanatatea generala si fertilitatea unei femei.

Atunci cand BIP are simptome este vorba despre dureri in abdomenul inferior, febra, scurgeri vaginale diferite fata de cele normale, care pot avea miros urat, dureri la contactul sexual, dureri la mictiune, sangerari menstruale neregulate si, foart rar, dureri in abdomenul superior drept.

BIP si fertilitatea

Femeilor cu BIP le este amentintata grav fertilitatea cu atat mai mult cu cat boala nu se manifesta, iar bacteria « lucreaza » fara a fi indepartata prin tratament. Astfel, cu timpul, BIP poate sa produca daune permanente organelor reproducatoae. Pe masura ce bacteriile invadeaza trompele uterine, tesutul normal se transforma in tesut cicatricial, care blocheaza trompa, impiedicand trecerea ovulelor. Daca trompa este blocata complet, spermatozoidul nu mai poate intalni ovulului, deci vorbim de infertilitate. Se poate intampla si daca trompa este numai partial blocata. In plus, o trompa partial blocata poate face ca ovulul fecundat sa ramana ea, neputandu-se deplasa catre uter. Asa apare sarcina extrauterina, care nu numai ca nu va putea fi dusa niciodata la bun sfarsit, dar va ameninta chiar viata mamei. Nedescoperita la timp, o sarcina ectopica duce la pierderea trompei, ceea ceinseamna ca fertilitatea scade si mai mult. Din pacate, statisticile spun ca una din opt femei cu BIP devine infertila. Riscurile cresc odata cu numarul de episoade.

Diagnostic

BIP este greu de diagnosticat pentru ca, adesea, simptomele lipsesc sau sunt non-specifice. O durere abdominala poate insemna multe. Daca banuiesti ca ai putea suferi de asa ceva, insista sa ti se faca analizele necesare, ins pecial cele pentru chlamydia si gonorea. Se poate folosi si ecografia care va determina aspectul trompelor si existenta abceselor.

Tratament

BIP se poate trata cu antibiotice. Care va fi substanta folosita poate decide numai medicul, dupa analize amanuntite. Tratamentul promp si rapid poate sa reduca mult « pagubele » pe care le fac bacteriile, salvand fertilitatea unei femei. Totusi, tratamentul medicamentos nu poate sa refaca organele care au fost deja atinse de boala

Pentru ca diagnosticarea este greoaie iar boala este priculoasa, cel mai simplu mod de a-ti proteja fertilitatea este sa previi BIP, adica sa previi bolile cu transmitere sexuala prin folosirea prezervativului. O alta modalitate de a te proteja este sa mergi la medic imediat ce ai observat o schimbare in corpul tau : o durere ciudata, o scurgere vaginala, un ciclu neregulat. Asa te poti asigura ca tratezi boala pe car eo ai inainte sa ajunga la uter si la trompele uterine.



Autorul articolului "Boala inflamatorie pelvina si fertilitatea": Erika
11.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Boala inflamatorie pelvina si fertilitatea"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu