Flu
 
 
 
 
Calciu pentru adolescente In adolescenta avem nevoie mai mult ca oricand de calciu. Si totusi statisticile spun ca nu prea ne preocupa acest aspect. Conform OMS, doar 12% din adolescente consuma o cantitate suficienta de calciu. Restul risca sa piarda masa osoasa si sa faca osteoporoza mai tarziu, in viata.

Calciul este un mineral cunoscut in special pentru rolul extrem de important in cresterea, dezvoltarea si sanatatea oaselor. Dar el este necesar in organism si pentru alte functii, de exemplu pentru coagularea sangelui sau buna functionare a muschilor si sistemului nervos. Daca organismul nu primeste suficient calciu pentru a asigura functionarea acestor sisteme, il va lua din singura sursa disponibila, adica din oase.

Calciul este important la orice varsta, dar adolescentii au cea mai mare nevoie de el. Intre 11 si 18 ani se formeaza cu adevarat oasele, ceea ce inseamna ca acum oasele absorb cea mai mare cantitate de calciu. De la 11 ani, incepe acumularea de masa osoasa, care atinge nivelul maxim la sfarsitul adolescentei si inceputul vietii adulte. De la 30 de ani, masa osoasa incepe sa scada si va continua in acest ritm pana la moarte. Evident, cu cat masa osoasa este mai mare in tinerete, cu atat va ramane mai mare la nbatranete. Este ca si cum ai strange banii intr-o pusculita. Cu cat aduni mai multi, cu atat vei putea sa cheltui mai multi, fara sa ramai cu pusculita goala.

Adolescentele nu constientizeaza importanta calciului. Poate ca isi vor da seama mai tarziu, la 35-40 de ani cand, la controlul medical, vor vedea ca au densitatea osoasa scazuta, dar atunci va fi deja prea tarziu. Oricat calciu ai consuma dupa 30 de ani, masa osoasa nu se mai castiga in acelasi ritm ca in adolescenta. Urmarea va fi osteoporoza, care, odata instalata, e foarte greu de tratat si tinut sub control.

Sunt supuse riscului in special fetele care au cicluri neregulate, sunt sedentare, subponderale, fumeaza si consuma alcool. Unii dintre acesti factori nu pot fi controlati. Insa altii da.

Ca mama trebuie sa ai grija ca fiica ta sa consume suficient calciu si sa inteleaga care sunt riscurile la care se supune daca nu te asculta. Copiii si adolescentii intre 9 si 18 ani au nevoie de 1.300 mg de calciu pe zi, adica aproximativ 4 portii de lactate. Un pahar de lapte sau un iaurt mare contin cam 300 mg de calciu. Dar nu numai lactatele sunt bogate in acest mineral. Se gaseste si in soia, leguminoase, legume cu frunze verzi sau in unele sucuri cu adaos de calciu, utile in special pentru cei cu intoleranta la lactoza.

La nevoie, se poate apela la suplimentele cu calciu. Daca adolescenta trebuie sa ia mai multe pastilute de calciu pe zi, e bine sa le ia separat, pentru ca organismul nu poate sa bsoarba decat cate 500 mg o data.

Sa nu uitam ca pentru bsorbtia calciului est enevoie de vitamina D. In lipsa ei, am consuma calciu degeaba. Vitamina D este produsa in corp in timpul expunerii la lumina solara. Totusi, asta nu inseamna ca iarna trebuie sa luam suplimente. Est esingura vitamina care poate fi stocata in corp pe perioade mai lungi.

Cum adaugi calciu in meniul adolescentei tale:

Micul dejun

  • un bol de cereale cu lapte
  • suc de portocale cu daos de caliu
  • placinta cu branza
  • un iaurt cu fructe uscate

Pranz

  • lapte in loc de suc, la scoala
  • un iaurt
  • un sandwich cu branza

Cina

  • macaroane cu branza
  • tofu
  • garnitura de leguminoase
  • budinca cu lapte, la desert

Gustari

  • cafea sau ciocolata calda cu mult lapte
  • batoane pe baza de branza proaspata
  • iaurt


Taguri articol:
calciu pentru adolescente

Autorul articolului "Calciu pentru adolescente": Erika
09.02.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Calciu pentru adolescente"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu