Flu
 
 
 
 
Cand bebe intarzie. Sarcina suprapurtata O sarcina normala dureaza intre 37 si 42 de saptamani, data probabila a nasterii fiind estimata la 40 de saptamani sau 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii.

O sarcina care dureaza mai mult de 42 de saptamani sau 294 de zile este considerata suprapurtata. Aproximativ 7% din femei nasc la 42 de saptamani sau chiar mai tarziu.

Nu se stie de ce unii bebelusi intarzie mai mult ca altii. Uneori e vorba de o calculare gresita a DPN-ului, alteori bebele chiar intarzie.

Sarcina suprapurtata este o problema pentru ca in acesta cazuri travaliul dureaza mai mult, e mai obositor si adesea se ajunge la nastere asistata cu forcepsul sau vacuumul. Copilul ajunge sa creasca destul de mare, ceea ce inseamna ca mama ar putea suferi rupturi perineala grave sau va fi nevoie de cezariana. De asemenea, riscul unei hemoragii post-partum este mai mare.

Nici fatul nu este in siguranta. Catre sfarsitul sarcinii, placenta incepe sa imbatraneasca si nu mai poate transporta sangele la fel de eficient, de la mama la fat. Volumul lichidului amniotic scade, iar fatul inceteaza sa mai creasca sau chiar pierde din greutate. Apare si riscul ca fatul sa inspire lichid amniotic continand meconiu, primul sau scaun.

Pentru diagnosticare si alegerea solutiei potrivite, este foarte importanta ca varsta sarcinii sa fie corect evaluata. In mod ideal, varsta corecta a sarcinii este stabilita in primu trimestru. La femeile cu cicluri regulate se poate stabili in functie de data ultimei menstruatii. Mai tarziu, se poate stabili varsta gestationala in functie de marimea uterului, data cand a fost auzita prima data inima fatului, data cand mama a simtit primele miscari.

Pentru a preveni complicatiile la nastere si pentru a asigura sanatatea bebelusului medicul trebuie sa aleaga planul terapeutic pe care il va urma. Acesta depinde de starea sarcinii, sanatatea mamei si istoricul sau medical, toleranta fata de anumite medicamente si terapii, preferintele mamei si parerile ei.

Pentru a verifica starea sarcinii si, mai ales, starea fatului, se pot face mai multe teste. In primul rand chiar mama poate sa urmareasca sis a tina socoteala miscarilor fetale, asa cum le resimte ea. O schimbarea in frecventa acestor miscari poate fi un semn ca fatul are probleme. Medicul poate si el sa realizeze mai multe analize. Testul non-stres va arata daca bataile inimii cresc atuncic and fatul se misca, ceea ce inseamna ca starea lui e buna. Profilul biofizic, care combina un test non-stres cu o ecografie, va oferi informatii multe si cuprinzatoare in legatura cu starea fatului, miscarile sale, bataile inimii, volumul lichidului amniotic. De asemenea, ecografiile normale si Doppler sunt necesare pentru a evalua dezvoltarea si cresterea fatului.

Daca aceste teste sau altele arata ca fatul este in pericol si nu mai poate fi pastrat in siguranta, in interiorul uterului, medicul ar putea decide sa induca travaliul. In aceasta decizie se tien seama de mai multi factori. In timpul travaliului se va monitoriza inima fatului pentru a putea observa eventualele schimbapri provocate de proasta oxigenare. Daca apar probleme sau daca travaliul progreseaza prea lent, se va trece la cezariana.



Autorul articolului "Cand bebe intarzie. Sarcina suprapurtata": Erika
13.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cand bebe intarzie. Sarcina suprapurtata"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu