Flu
 
 
 
 
Cand fetita ta devine femeie Discutiile despre menstruatie pot sa fie jenante, atat pentru mama, cat si pentru fetita, insa cu siguranta sunt sanatoase. Schimbarile asociate cu pubertatea pot sa sperie un pre-adolescent care nu stie ce se intampla cu trupul lui, iar prima menstruatie este probabil cel mai infricosator eveniment pentru o fetita care habar nu are ce i se intampla sau care detine numai informatii gresite despre corpul ei.

Datoria ta de mamica este sa o pregatesti inainte de "marele eveniment", sa o familiarizezi cu schimbarile prin care va trece si sa raspunzi intrebarilor care o framanta.

Menarha (prima menstruatie) apare, in mod normal, la 12-13 ani, insa se poate intampla si mai devreme sau mai tarziu. De aceea, este important sa ai discutia cu fetita ta cat mai devreme, ca sa nu fie luata prin surprindere. Dar menstruatia este un subiect dificil de dicutat, mai ales cu fetitele pre-adolescente care par sa fie cele mai rusinoase fiinte de pe suprafata pamantului.

Tocmai de aceea, trebuie sa o lasi pe fetita sa dea startul discutiilor. Cand incepe sa puna intrebari, raspunde-i deschis si sincer, cu detalii, dar pe intelesul ei. Evident ca nu are rost sa-i tii o lectie de anatomie din care nu va intelege nimic. Coboara-te la nivelul ei si spune-i doar atat cat are nevoie sa stie la varsta ei. Daca fetita se apropie de 11-12 ani si nu incepe sa puna nicio intrebare, e timpul sa dai startul discutiei tu insati. Probabil considera ca ii este rusine sa intrebe sau considera ca a primit suficiente informatii de la prietenele ei. Dar celelalte fetite de aceeasi varsta nu reprezinta o sursa sigura de informatii. Ele ii pot transmite lucruri gresite pe care ea le va lua drept adevarate si intr-un final va fi surprinsa sa vada care este realitatea.

Pentru a porni discutia, poti sa-ti intrebi fetita ce stie despre pubertate. Un moment potrivit este inainte de o vizita la medic. Spune-i fetitei ca medicul ar putea sa o intrebe despre menstruatie. Este un bun punct de pornire. Corecteaza informatiile pe care le are deja si las-o sa-ti puna intrebari.

Mecanismul de declansare a menstruatiei este important, insa majoritatea fetitelor sunt mai interesate de partea practica. Sa vedem care sunt cele mai comune intrebari ale adolescentelor si cum le poti rapsunde cu exact atatea detalii cate are nevoie o fetita de 11-12 ani.

Ce este menstruatia? Menstruatia inseamna ca corpul unei fetite este indeajuns de dezvoltat pentru a putea avea copii. In fiecare luna, ovarele elibereaza un ovul (un ou), iar acest proces se numeste ovulatie. In acelasi timp, uterul se pregateste pentru sarcina, pentru a putea gazdui un bebe. Dar daca ovulul nu intalneste un spermatozoid, bebe nu are de unde sa apara, asa ca uterul isi elimina captuseala pregatita pentru el. Aceasta este menstruatia.

Cand o sa se intample? Nu poate nimeni sa stie exact cand va incepe menstruatia. De obicei, apare la doi ani dupa ce sanii au inceput sa creasca, dar nu este intotdeauna asa. Varsta fetitei poate sa coincida cu varsta la care ai avut tu prima menstruatie.

Ce trebuie sa fac? Fetita trebuie invatata cum sa foloseasca absorbantele si care sunt regulile de igiena. Este bine sa aiba la dispozitie mai multe tipuri de absorbante, ca sa isi poata da seama care i se potriveste cel mai bine.

Daca se intampla cand sunt la scoala? Este bine ca fetita sa poarte in ghiozdan cateva absorbante. Daca evenimentul o ia pe nepregatite, poate sa mearga la cabinetul scolii si sa ceara ajutor. Nu este nicio rusine.

O sa doara? E posibil ca dismenoreea (durerea menstruala) sa apara de la primele menstruatii sau abia mai tarziu. Trebuie sa stie ca durerea nu este insuportabila, ca trece repede si ca iti poate cere oricand sa o ajuti cu un medicament sau cu alte metode de calmare.

Daca menarha se lasa asteptata prea mult sau a venit mai devreme decat la prietenele ei, fetita ar putea fi ingrijorata. Explica-i ca fiecare femeie este unica din acest punct de vedere si ca sunt diferente mari intre o femeie, ca durata, cantitate sau dureri. La inceput, ciclul este neregulat si pot trece cateva luni intre doua menstruatii fara sa existe nicio problema medicala. Invata-ti fetita sa tina socoteala, pe un tabel pentru a putea sti cand va veni urmatoarea menstruatie. E cazul sa faceti o vizita la medic daca menarha nu apare pana la 16 ani sau daca au trecut mai mult de sase luni de la ultima menstruatie.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
cand fetita devine femeie

Autorul articolului "Cand fetita ta devine femeie": Erika
01.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cand fetita ta devine femeie"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu