Flu
 
 
 
 
Ce contine laptele de san? Alaptatul exclusiv pana la sase luni este foarte recomandat pentru toti copiii. Asupra avantajelor sale nu mai are rost sa insistam. In cele ce urmeaza vom vedea ce contine laptele de san si ce rol are fiecare din componentele sale in dezvoltarea sugarului.

Proteine

Laptele uman contine doua tipuri de proteine: zerul si caseina. Zer in proportie de 60% si caseina in proportie de 40%. Acest echilibru al proteinelor permite o digestie rapida si usoara. Daca folosesti pentru bebele tau un lapte praf cu un procentaj mai mare de caseina, atunci digestia va fi mai dificila. Zerul este foarte bun in combaterea infectiilor.

Iata care sunt proteinele specifice care se gasesc in laptele matern:

- Lactoferina fixeaza fierul, element esential pentru dezvoltarea unor bacterii, deci priveaza aceste bacterii de substanta necesara pentru a creste.

- IgA secretor protejeaza sugarul de virusi si bacterii, in special de cele la care a fost expusa mama. Protejeaza si impotriva E. Coli si a alergiilor. Dar laptele de san contine si alte imunoglobuline (IgG, IgM) care protejeaza sugarul impotriva infectiilor bacteriene si virale. Pentru a mari cantitatea acestor proteine in lapte, este indicat sa consume cat mai mult peste.

- Lisozima este o enzima care protejeaza copilul impotriva E. Coli si Salmonella. Ajuta la dezvoltarea sanatoasa a florei intestinale si are proprietati anti-inflamatorii.

- Factorul bifidus ajuta la dezvoltarea bacteriei lactobacillus, foarte importanta in lupta cu bacteriile nocive.

Grasimi

Laptele de san contine grasimi care sunt esentiale in dezvoltarea si cresterea sanatoasa a unui sugar. Grasimile sunt importante pentru dezvoltarea creierului, a retinei si a sistemului nervos, pentru absorbtia vitaminelor lipo-solubile si reprezinta principala sursa de calorii, adica de energie.

Vitamine

Tipul si cantitatea vitaminelor din laptele matern depinde de alimentatia mamei. De aceea, este foarte important sa ai o dieta bogata in vitamine, atunci cand alaptezi. Vitaminele lipo-solubile (A,D,E,K) sunt vitale pentru dezvoltarea organismului. La fel si vitaminele hidro-solubile (C, riboflavina, niacina, acidul pantotenic). Pentru a putea acoperi nevoia de vitamine a fatului, multi medici recomanda mamicilor sa continue tratamentul cu suplimente prenatale.

Carbohidrati

Lactoza este principalul carbohidrat din laptele matern, reprezentand 40% din totalul caloriilor din lapte. Lactoza ajuta la cresterea bacteriilor "bune" si la combaterea bacteriilor nocive din stomac, ceea ce imbunatateste absorbtia calciului, fosforului si magneziului.

Pentru orice nou-nascut, laptele de san reprezinta o combinatie perfecta de grasimi, vitamine, proteine si carbohidrati. Niciun alt tip de hrana nu este mai sanatos pentru bebelusi. Anticorpii, enzimele, hormonii pe care ii primeste un sugar odata cu laptele de san sunt extrem de importante pentru cresterea lui si, ce este mai important, acestea nu pot fi adaugate in laptele praf.


Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
contine laptele

Autorul articolului "Ce contine laptele de san?": Erika
05.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce contine laptele de san?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu