Flu
 
 
 
 
Ce este sarcina molara? Sarcina molara, mola hidatiforma sau, mai simplu, mola, este o complicatie rara a sarcinii si face parte dintr-un grup de boli, numite tumori gestationale trofoblastice. Apare atunci cand in procesul de fecundare a ovulului are loc o "greseala", care duce la anomalii in celulele care formeaza placenta. Desi este o tumora, mola nu este cancerigena, dar se poate intinde dincolo de uter daca nu este tratata.

La o sarcina normala, produsul de conceptie are 23 de cromozomi de la mama si 23 de la tata, in total 46. Daca sarcina e molara, numarul cromozomilor este cu totul altul. Exista sarcini molare complete si partiale, diferentele dintre ele constand, in special, in numarul de cromozomi ai produsului de conceptie.

Intr-o sarcina molara completa, produsul de conceptie nu contine cromozomi materni, dar se dubleaza cei paterni, deci exista doua copii de cromozomi de la tata si nimic de la mama. Astfel, nu se va forma embrionul, sacul amniotic sau tesutul placentar normal. In locul placentei, se va forma o masa de chisturi, ca un ciorchine de strugure.

Daca sarcina molara este partiala, produsul de conceptie are numarul normal de cromozomi de la mama, dar cei paterni se dubleaza, deci vor exista 69 de cromozomi in loc de 46. Este posibil ca cromozomii spermatozoidului sa se duplice sau ca doi spermatozoizi sa fecundeze acelasi ovul. In acest caz, se formeaza si tesutul placentar real, in jurul masei de tesut anormal, dispus ca un ciorchine. Embrionul incepe sa se dezvolte, deci va exista un fat, o masa de tesut fetal sau un sac amniotic. Dar chiar daca exista un fat, trebuie inteles ca el nu este normal din punct de vedere genetic si ca nu poate supravietui.

Lasand la o parte traumele emotionale aparute la mamicile care pierd o sarcina in acest fel, din punct de vedere fizic, nu ar trebui sa ramana sechele, atata timp cat mama primeste tratamentul adecvat.
Sarcinile molare sunt relativ rare. La femeile albe, sansele unei astfel de sarcini sunt de una la 1000. La asiatice sarcina molara este de trei ori mai des intalnita, nu se stie din ce motive, pe cand la femeile de culoare este chiar mai rara decat la europence.

Sarcina molara incepe ca oricare alta si are simptomele obisnuite, dar la un moment dat (de obicei intre sase si 16 saptamani) va incepe o sangerare, care poate fi rosu aprins sau maronie, continua sau intermitenta, usoara sau grava. Sangerarile in timpul sarcinii nu sunt mereu semnul unei probleme grave si foarte rar o sangerare va anunta sarcina molara, insa chiar si asa, acest simptom necesita prezentarea de urgenta la medic.

Hemoragia poate fi insotita de greata, varsaturi si umflarea abdomenului (in sarcina molara, uterul creste mai repede decat ar fi normal). De asemenea, nivelul de hCG (hormonul sarcinii) este mai mare decat normal.

Sarcina molara completa se diagnosticheaza relativ usor, prin ecografie, iar analiza de sange o va confirma prin nivelul crescut de hCG. Mai greu de diagnosticat este sarcina molara partiala pentru ca defectele nu sunt chiar atat de vizibile la ecograf. Daca mola este eliminata prin avort, atunci tesutul se poate analiza in laborator si se poate stabili exact despre ce a fost vorba. Orice tesut eliminat in timpul unui avort spontan trebuie dus la medic pentru a fi analizat. Se poate stabili astfel care a fost cauza avortului, fie ca sarcina a fost sau nu molara.

Dupa diagnosticare, urmeaza tratamentul, care consta in principal in chiuretaj sau administrarea de medicamente cu efect abortiv. Astfel mola este eliminate din uter, fie prin curatarea cu chiureta, fie in mod natural (dar sub influenta medicamentelor). Dupa tratament, trebuie refacute analizele de sange pentru a vedea nivelul hCG. Cand mola a fost eliminata complet, hCG ar trebui sa fie zero. Daca este inca crescut, se poate face al doilea chiuretaj.

Sarcina molara trebuie tinuta sub control macar cateva luni dupa incheierea tratamentului pentru ca orice tesut anormal, ramas in uter se poate inmulti foarte repede, chiar daca au trecut luni de la tratament. Daca nivelul de hCG incepe din nou sa creasca, e nevoie de tratament suplimentar. Acest tratament este foarte important pentru ca o mola invaziva, care continua sa se dezvolte si dupa chiuretajul terapeutic, poate sa ajunga pana la miometru (muschiul uterului), de unde patrunde in vasele de sange si ajunge pana la organele indepartate, inclusiv plamani, ficat, creier. O astfel de mola invaziva este mai probabila dupa o sarcina molara completa, dar nu este exclusa nici dupa una partiala.

In 15% dintre sarcinile molare complete raman urme ale molei dupa chiuretaj. Afectiunea se numeste boala gestationala trofoblastica persistenta si se trateaza prin chimioterapie, ca si o tumora cancerigena. Tratamentul si investigatiile trebuie sa continue pana cand nivelul de hCG ajunge la zero. Daca mola nu a ajuns mai departe de uter, boala este vindecabila in proportie de 100%. Si cazurile rare, cand celulele molei ajung la alte organe, sunt aproape toate, tratabile. Dar si dupa remisia completa, nivelul hCG trebuie monitorizat toata viata.

Un numar foarte mic de cazuri se transforma din sarcina molara completa in coriocarcinom, o tumoare canceroasa foarte rara, dar tratabila care se dezvolta pornind de la placenta. Coriocarcinomul nu porneste numai de la o mola, ci si de la o sarcina normala sau de la un avort spontan.

Dupa o sarcina molara necomplicata, daca nu a fost nevoie de chimioterapie, poti incerca din nou sa ramai insarcinata la sase luni dupa ce nivelul hCG scade la zero. Daca ramai insarcinata inaintea celor sase luni, nivelul de hCG creste din nou si medicul nu poate sti daca este din cauza sarcinii noi sau din cauza molei. Daca mola a dus la complicatii si a fost nevoie de chimioterapie, se recomanda o perioada de 12 luni inainte de o noua sarcina.

Sansele de a avea o noua sarcina molara sunt mici, in jurul a 1-2%, dar orice sarcina noua trebuie tratata cu prudenta si investigata cat mai devreme pentru a exclude noi complicatii. De obicei, o sarcina molara nu impiedica femeia sa aiba apoi o sarcina perfect normala si un copil sanatos, chiar daca a facut si chimioterapie.


Taguri articol:
este sarcina molara

Autorul articolului "Ce este sarcina molara?": Erika
18.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce este sarcina molara?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu