Flu
 
 
 
 
Conjunctivita la copii Este sezonul piscinelor si al strandurilor, distractiile preferate ale copiilor, dar si al bolilor legate de ele. Chiar si apa tratata poate sa ascunde pericole pe care nu le vedem si la care nu ne-am astepta, iar copiii sunt primele victime. Unul din aceste pericole sunt bacteriile si virusurile care duc la conjunctivita, boala al carei prim semn est einrosirea ochiului.

Conjunctivita este o inflamatie sau o infectie a conjunctivei, membrana transparenta care captuseste pleoapa pe interior si acopera globul ocular. Inflamatia face ca micile vase de sange ale conjunctivei sa se “umfle”, de unde si roseata ochiului caracteristica acestei boli.

Cauzele conjunctivitei sunt multe: o reactie alergica, contactul cu substante iritante, dar in acest anotimp, principala cauza este infectia virala sau bacteriana. Inflamatia este neplacuta pentru copil, dar se trateaza cu destula usurinta si rareori afecteaza vederea. Insa tratamentul si diagnosticul timpuriu sunt importante pentru ca boala poate sa fie contagioasa, transmitandu-se nu numai de la un ochi la altul ci si de la o persoana la alta. Mama, tata, fratii, prietenii de la joaca, toti pot sa ia conjunctivita.

Poti sa te gandesti la aceasta boala atunci cand:

   • Copilul are unul sau amandoi ochii inrositi
   • Are mancarimi la unul sau amandoi ochii
   • Are senzatia de corp strain in ochi
   • Ochisorii au o secretie care formeaza o crusta pe timpul noptii iar dimineata cand se trezeste pleoapele par lipite.
   • Copilul lacrimeaza excesiv

Conjunctivita poate sa apara din cauza virusilor, bacteriilor, alergiilor, contactului cu substante chimice iritante si din cauza unui obiect strain care a patruns in ochi. Sa le luam pe rand:

Conjunctivita virala si bacteriana poate sa afecteze un singur ochi sau pe amandoi. Cea virala produce o secretie apoasa, pe cand cea bacteriana da o secretie mai groasa,verde-galbuie si poate sa fie asociata cu o infectie respiratorie sau cu dureri in gat. Ambele tipuri pot sa fie asociate cu raceli si sunt foarte contagioase. Se pot lua de la apa care a ajuns in ochisori, dar si de la unele obiecte folosite in comun (batista, prosop, fata de perna, etc.)

Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi si apare ca o reactie la un alergen, cum este polenul. Mancarimile intense, lacrimile si inflamatia ochilor, impreuna cu stranuturile dese si secretia nazala apoasa sunt de obicei semnele unei conjunctivite alergice. In plus, conjunctiva poate sa se umfle si vei observa pe “albul ochilor” mici basicute.

Conjunctivita determinata de iritatii poate sa para de la contactul ochilor cu o substanta chimica sau de la un corp strain. Iritatia este marita de incercarile de a scoate corpul din ochi si de frecarea ochiului cu mainile. De obicei secretia mucoasa, roseata si disconfortul dispar de la sine intr-o zi sau doua.

Conjunctivita virala si bacteriana sunt des intalnite la copii si sunt foarte contagioase. Persoana bolnava poate sa transmita infectia chiar si la doua saptamani dupa aparitia primelor simptome. Pentru a preveni imbolnavirea, alege cu grija piscina la care veti merge, evita contactul copilului cu persoane infectate (iti dai seama dupa ochii rosii) si invata-l sa nu puna mana la ochisori decat daca este proaspat spalata. Bineinteles ca nu are voie sa foloseasca in comun batiste sau servetele.

La primele semne de boala, se impune un control oftalmologic. De obicei, starea copilului se imbunatateste si fara tratament dar in cazuri rare, infectia se poate intinde la cornee, ceea ce afecteaza vederea.

Tratamentul conjunctivitei consta in picaturi sau unguente cu antibiotic, pentru forma bacteriana, antihistaminice si antiinflamatoare pentru forma alergica. In schimb, conjunctivita virala nu se poate trata. Tot ce poti face este sa astepti ca natura sa-si urmeze cursul. Vindecarea poate sa dureze pana la doua sau trei sapatamani. Pana atunci se pot folosi picaturi sau unguente care sa reduca disconfortul copilului.


Taguri articol:
conjunctivita copii

Autorul articolului "Conjunctivita la copii": Erika
15.07.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Conjunctivita la copii"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu