Flu
 
 
 
 
Constipatia la copii Sistemul digestiv al copiilor nu este complet dezvoltat si nu functuoneaza la fel de bine ca acela al adultilor. Drept urmare, constipatia este o problema destul de frecventa. Poate fi vorba de episoade sporadice, care se rezolva de la sine, fara nicio interventie sau de o constipatie cronica ce dureaza si nu pare sa inceteze fara tratament. De cele mai multe ori, constipatia copilului este rezultatul unui regim de viata gresit, dar poate fi si un simptom al anumitor afectiuni sau un efect secundar al medicamentelor. De aceea, episoade prea dese de constipatie sau o constipatie cronica necesita un control medical care sa excluda posibilele afectiuni grave (de exemplu intoleranta la lactoza, boli ale colonului, hipotiroidia, etc)

Dar sistemul digestiv al copiilor nu functioneazala fel ca al nostru. Nu este nimic neobisnuit daca un copil mic are scaun o data la cateva zile. Abia de la trei ani, ne putem astepta la un scaun pe zi, asa cum este normal la adulti. Asadar cu recunoastem constipatia adevarata? In primul rand, trebuie urmarite scaunele copilului. Daca nu s eintampla nimci timp de cateva zile, asta iti poate da de banuit. De asemenea, defecatia poate fi dificila, cu dureri abdominale, crampe, iar scaunul poate fi tare, uscat si greu de eliminat. Un copil constipat poate sa prezinte varsaturi, constipatie, gaze si sa slabeasca aparent fara motiv. Uneori apar si urme de sange in materiile fecale, un semnal clar ca cel mic sufera.

Printre cauzele frecvente ale constipatiei apare lipsa de tact a parintilor cand vine vorba sa renunte la scutece. Daca folosirea olitei devine un motiv de ‘razboi » intre parinti si copil, el poate sa-i « pedepseasca » ignorand nevoia de a merge la toaleta. In curand acesta va deveni un obicei si de aici incep problemele. De asemenea, unii copii nu cer olita sau nu merg la toaleta la timp din alte motive. Poate ca nu le plac unele toalete (cele publice, cele de la hotel), nu vor sa-si intrerupa joaca sau au avut in trecut un scaun dureros iar acum se tem ca episodul se va repeta. Oricare ar fi cauza, artunci cand copilul ignora nevoia de a defeca se ajunge la constipatie.

Un rol important in aparitia neplacerilor il joaca dieta saraca in fibre (adica fructe, legume, cereale integrale) si lichide, precum si lipsa activitatii fizice, care e foarte des intalnita la copiii de astazi.

Oricare ar fi cauza constipatiei, important este felul in care intervenim si masurile pe car ele luam. Daca e vorba de mai mult decat episoade sporadice, problema trebuie investigata de un medic pentru a diagnostica la timp eventualele afectiuni grave ale colonului, tiroidei sau intestinului.

Atunci cand copilul este sanatos, se impun masuri de preventie si tratament usor al constipatiei. Este vorba in primul rand despre modificari ale dietei. Copilul trebuie sa manance alimente bogate in fibre, care tin apa in scaun, facandu-l mai moale si mai usor de eliminat. Incearca sa ii dai mai multe fructe si legume, mai multe cereale integrale si, in aclesi timp, sa limitezi cantitatea de lapte si produe lactate. Copilul trebuie sa bea multa apa, iar daca nu cere singur convinge-l sa o bea. Ii poti pregati un pahar frumos irnat, cu paie colorate sau ii poti face o limonada naturala. In acelasi timp, va trebui sa-l convingi ca joaca afara, plimbarile, miscaea sunt mai atragatoare decat televizorul sau calculatorul. Efortul fizic regulat joaca un rol foarte important in prevenirea si tratarea constipatiei.

Dupa mai multe zile de constipatie, copilul are dureri de burtica si o stare generala de disconfort. Materiile fecale se acumuleaza in colon si raman prinse acolo, neputand fi eliminate. Ina cest caz poti recurge la metode cu rezultat imediat. De exemplu poti sa incerci un laxativ usor (intreaba armacistul sau medicul care este doza pentru copii) sau un supozitor cu glicerina. O solutie este si stimularea rectului, cu ajutorul unui termometru intrarectal. Totusi, trebuie retinut ca laxativul, supozitorul si stimularea rectala sunt masuri care se folosesc numai in caz de urgenta,a dica atuncic and copilul are dureri. Ele pot da dependenta pentru ca cel mic nu va mai invata cum sa aiba scaune normale fara a fi «ajutat».

Pe termen lung, singurele solutii sunt schimbarea modului de viata si educarea copilul asa incat sa inteleaga ca nevoia de a defeca este un semnal al organismului pe care trebuie sa-l asculte.


Taguri articol:
constipatia copii

Autorul articolului "Constipatia la copii": Erika
09.04.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Constipatia la copii"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu