Flu
 
 
 
 
Copiii disparuti, o realitate cotidiana Le vedem pozele cand ne uitam la stiri, uneori gasim si cate un afis pe strada sau in statiile de metrou. Pentru cei mai multi dintre noi, fiecare copil disparut este doar atat: o poza. Nici macar nu ne straduim sa le retinem chipurile, nu tinem minte cum ii cheama sau de unde sunt. Dar fiecare copil disparut are undeva o familie care il cauta. Chiar acum, exista undeva o mama care nu-si gaseste copilul.

Pentru ca, potrivit statisticilor Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Focus, in fiecare zi dispare cel putin un copil. Iar aici vorbim doar de cazurile care ajung la CRCDES Focus, pentru ca in realitate, sunt mult mai multe disparitii. Intre 1 iunie 2007 si 26 august 2008, Centrul s-a ocupat de 607 disparitii. Cei mai multi copii, 317, aveau varste cuprinse intre 13 si 15 ani, dar au disparut si pitici de 4, 5 sau 6 anisori. In majoritatea cazurilor, 415, copiii au fugit de acasa in mod voluntar. Alteori au fost fortati de abuzurile parintilor. Cert este ca foarte multe cazuri, 395, au fost cu recidiva.

Oricat de sumbre ar fi statisticile, niciodata nu te gandesti ca ti s-ar putea intampla tie, ca urmatoarea mama care sunt disperata la Politie, ai putea fi chiar tu. Si totusi, posibilitatea exista.

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Focus

Din fericire, cineva s-a gandit la copiii disparuti si la parintii lor, astfel ca azi exista organizatia despre care vorbeam, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Focus . Ce face, mai exact, Centrul Focus? Se implica in mod activ in solutionarea cazurilor de disparitie si exploatare sexuala printr-un call center care primeste sesizarile si printr-o retea de voluntari care distribuie flyer-e si postere continand poze si date ale copiilor disparuti; acorda sprijin si asistenta de specialitate familiilor cu copii disparuti; contribuie la prevenirea disparitilor si exploatarii sexuale prin campanii si programe de prevenire a disparitiilor, informare si sensibilizare a publicului. De asemenea, Centrul lupta pentru modificarea cadrului legal, asa incat copiii sa fie protejati impotriva exploatarii si abuzurilor.

Centrul Focus ne pune la dispozitie si un numar de telefon special, gratuit, la care poti sa anunti daca ai informatii despre un copil disparut sau daca vrei sa anunti disparitia unui copil. Este vorba despre numarul 0 800 822 116 (apelabil din reteaua Romtelecom) care se foloseste in paralel cu numarul de urgenta 112.

Voluntarii Focus

Pentru toate acestea, centrul Focus, are nevoie de voluntari, care sa participe la cautari, sa distribuie fluturasi si afise, sa informeze copiii, parintii si specialistii despre fenomenul disparitiei. Adevarul este ca nu toti avem posibilitatea de a introduce o noua activitate in programul nostru, mai ales una neplatita. Dar, daca este cineva care merita putin din timpul tau, atunci cu siguranta acestia sunt copiii. Iar asta o stie orice parinte. Gandeste-te ce ar insemna pentru tine sa-ti dai seama ca nu stii unde si cu cine este copilul tau.

Sfaturi de la Centrul Focus

Ne ocupam de sanatatea copiilor nostri, ne ocupam de educatia lor. Dar oare suntem la fel de atenti si la siguranta lor de zi cu zi? Stii in permanenta unde este copilul tau? Stii cu cine a stat de vorba astazi? Dar el? Stie care sunt regulile de siguranta pe strada, la scoala sau pe Internet? Iata care sunt sfaturile Focus pentru siguranta copiilor :

Siguranta inseamna ca cel mic :

-Spune intotdeauna unde si cu cine pleaca.
-Spune cuiva de incredere daca este speriat sau se simte amenintat.
-Nu se urca intr-o masina, nici macar cu cineva cunoscut, daca nu a cerut voie parintilor, bunicilor sau altui adult din familie.
-Nu deschide usa nimanui daca este singur acasa si nu asteapta pe nimeni.
-Nu accepta cadouri sau dulciuri fara voia parintilor.
-Apeleaza la politist, la vanzatoare, la paznic, la o alta mamica daca s-a pierdut intr-un loc aglomerat si are nevoie de ajutor.
-Spune NU daca se simte amenintat in vreun fel.
-Stie ca exista intotdeauna cineva care il poate ajuta.

Conform statisticilor Focus, majoritatea copiilor disparuti pleaca de acasa in mod voluntar, fie ca au un motiv real (abuzuri din partea parintilor) sau nu. Prevenirea acestui eveniment trebuie sa inceapa devreme, cu mult inainte de varsta adolescentei, iar principalul mijloc este comunicarea deschisa intre parinte si copil. Daca adolescentul sau copilul tau minte adesea in legatura cu scoala, prietenii, problemele lui, daca dispar din casa bani sau obiecte de valoare, daca apar in casa obiecte carora nu le poate justifica prezenta, toate acestea pot fi semne care indica dorinta de a fugi. Daca stii ca are o problema, dar nu vrea sa o discute cu tine, indruma-l catre un alt adult in care poate avea incredere. Copilul trebuie sa inteleaga ca fuga de acasa nu este solutia problemelor sale, din contra, ii poate provoca si mai multe neplaceri. Poate foarte usor sa ajunga victima a retelelor de traficanti, sa fie exploatat sexual, maltratat sau exploatat prin munca. Lipsit de ajutorul unui parinte sau al unui alt adult de incredere, copilul fugit de acasa este vulnerabil si, sub influenta diverselor persoane, poate ajunge sa faca ceea ce nu vrea.

Un alt factor care ameninta siguranta copiilor nostri este navigarea nesupravegheata, inca de la varsta fragede, pe Internet. Sigur ca Internetul ii ajuta pe copii sa invete, sa comunice cu prietenii, sa afle lucruri noi, sa-si ocupe timpul in mod placut. Insa nu trebuie sa uitam ca are pericolele sale. Pentru siguranta pe internet, copilul trebuie sa stie in primul rand ca nu are voie sa dea adresa, numele real, numarul de telefon persoanelor cunoscute online si nu are voie sa se intalneasca cu ele. Trebuie sa inteleaga ca pe internet nu toti sunt ceea ce par a fi si poate cunoaste atat persoane binevoitoare, cat si persoane cu intentii mai putin onorabile, fara sa-si poata da seama cine ii este prieten si cine nu.

Pe internet, pe strada, la scoala, orice copil trebuie sa cunoasca regulile de siguranta, chiar din momentul in care este capabil sa constientizeze pericolul. Vechile reguli, pe care ni le amintim si noi din copilarie, "sa nu vorbesti cu straini", "sa nu deschizi usa nimanui" sunt importante si azi, poate chiar mai importante ca niciodata. Oricat ai vrea ca lumea sa fie un spatiu vesel si sigur pentru copilul tau, pe masura inocentei lui, nu intotdeauna vei putea controla ceea ce i se intampla. Trebuie, in primul rand, sa fie el insusi capabil sa aiba grija de el.


Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Focus

Strada Biserica Amzei nr 29,
Etaj 3, Sector 1, Bucuresti

Telefoane:
021 3103116
021 3102116
021 3125116
Fax: 021 31 27 116
Linie gratuita focus : 0800 822 116

E-mail : focus[at]copiidisparuti.ro



Autorul articolului "Copiii disparuti, o realitate cotidiana": Erika
23.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Copiii disparuti, o realitate cotidiana"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu