Flu
 
 
 
 
Copilul tau vede bine? Ochiul uman este un organ minune, cu structura si mecanisme foarte complicate. El poate detecta obiecte mici si mari, apropiate si departate, poate distinge forme, culori si texturi.

Dar, pentru ca vederea sa fie perfecta, este neaparat ca toate partile acestui complicat mecanism sa functioneze. Este necesar ca fiecare ochi in parte sa fie sanatos, sa se realizeze o coordonare perfecta intre cei doi ochi, dar si intre ochi si creier.

Peste 80% din informatiile pe care le primim zilnic, ajung la creierul nostru prin intermediul ochilor. De aceea, vederea este extrem de importanta pentru copii. Un copil care nu vede bine nu poate invata despre lumea care il inconjoara la fel de repede sau la fel de multe ca ceilalti. Bolile netratate ale ochiului se inrautatesc pe masura ce copilul creste, provocand alte probleme grave: invatare greoaie, tulburari de personalitate si dificultati in adaptarea sociala.

Copiii care au probleme la scoala sau citesc cu greutate pot avea probleme de vedere nedescoperite. Cei pe care ii consideram lenesi, copiii-problema, care sunt prezenti in orice clasa, pot avea, de fapt, probleme cu ochisorii. Ei nu pot invata sa citeasca la fel de repede ca alti copii pentru ca nu ii ajuta vederea. Refuza sa citeasca pentru ca nu pot, nu pentru ca nu ar vrea. Cei care raman mereu in urma la scris sau la desen, cei care nu reusesc sa arunce mingea la cosul de baschet, cei care nu prind niciodata mingea aruncata de colegi, toti acestia pot, de asemenea, sa fie miopi, hipermetropi, fara ca parintii sa-si dea seama.

Evident, acestea nu sunt semne clare de probleme oculare, dificultatile la citire sau adaptare putand avea si alte cauze. Cum poate un parinte sa-si dea seama daca cel mic are probleme cu ochii? Iata care sunt cele cateva semne care iti pot da de gandit:

  • Unul dintre ochisori este deviat.
  • Pleopele sunt inrosite, ingrosate sau umflate.
  • Ochii sunt rosii si umezi.
  • Copilul se plange de dureri de cap.
  • Copilul tine cartea foarte aproape de ochi atunci cand citeste.
  • Ochii sunt sensibili la lumina.
  • Copilul se loveste de diferite obiecte.
  • Copilul inclina capul sau inchide un ochi cand citeste.
  • Copilul se freaca foarte des la ochisori.
  • Copilul tine ochii mijiti si se incrunta cand priveste un obiect in departare.

Chiar daca nu observi niciunul dintre aceste semne la copilul tau, asta nu inseamna ca ochisorii lui functioneaza perfect. El nu-si poate da seama daca vede bine sau nu, pentru ca e singurul fel de a vedea pe care il cunoaste. Nu are de unde sa stie cum se vede lumea prin ochii unui om sanatos, pana la ce distanta ar trebui sa vada, cat de clar ar trebui sa vada. De aceea, multe probleme de vedere raman nediagnosticate si se descopera cand deja e prea tarziu pentru a le corecta.

Este important sa-ti duci copilul la oftalmolog inca din primii ani de viata. Specialistii recomanda ca un control sa aiba loc in jurul varstei de trei ani, pentru ca atunci apar de obicei viciile de refractie si nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru a le corecta.

Un viciu de refractie insemna ca ochiul nu mai poate reflecta in mod corespunzator lumina, iar imaginile apar incetosate. In aceasta categorie, intra trei dintre problemele de vedere cel mai des intalnite la copii: miopia (vedere slaba la distanta), hipermetropia (vedere slaba aproape) si astigmatismul (vedere incetosata). Dar acestea nu sunt singurele boli care pot afecta vederea unui copil. Li se adauga strabismul (un ochi lenes), ambliopia (urmare a strabismului).

Majoritatea copiilor vad perfect si nu au nevoiede oftalmolog. Mai putini sunt cei care au probleme cu ochisorii si nu vad bine. Copilul tau din care categorie face parte? Nu poti sti daca nu mergeti la control.


Taguri articol:
copilul vede bine

Autorul articolului "Copilul tau vede bine?": Erika
05.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Copilul tau vede bine?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu