Flu
 
 
 
 
Cu cine va semana bebe ? De ce copilul tau seamana cu unchiul sau matusa si nici macar nu aduce cu mami si tati? De ce are personalitatea calma si linistita a lui tati, dar cand se enerveaza, devine temperamental ca mami? De ce are parul cret, cand toata familia il are drept? Un raspuns adevarat nu are nimeni. Stim doar ca e vorba de genetica.

Cand cineva iti vede pentru prima data nou-nascutul, incearca sa-si dea seama cu cine seamana. Poate ca are ochii tai, poate ca arata exact ca tati sau aduce putin cu bunica. Dar infatisarea nu este singurul lucru pe care copilul tau il mosteneste din familie. Loteria genetica este ciudata si fascinanta. Inca de la concepere, in corpul copilului s-a dat o puternica lupta pentru suprematie genetica.

Oricat de mult te-ar deranja expresia triumfatoare de pe figura mamei-soacre, trebuie sa stii ca toti nou-nascutii seamana perfect cu tata, chiar si fetitele. Iar motivul il putem gasi daca ne gandim la vremurile indepartate si la stramosii nostri care traiau in pesteri. Daca tata vede in copilul lui propria persoana in miniatura, va fi sigur ca e al lui si va avea grija sa-i aduca piele de urs ca sa-l incalzeasca si carne de mamut ca sa-l hraneasca. Sau, echivalentul modern – hainute, scutece, laptic si biberoane.

Mai departe, lucrurile se complica mult. Specialistii estimeaza ca cei 46 de cromozomi ai nostri contin intre 60.000 si 100.000 de gene. Copilul primeste 23 de cromozomi de la mama si 23 de la tata. Tinand cont de toate combinatiile posibile, o pereche de parinti poate sa aiba 64 de triliarde de copii diferiti. Ne putem da seama usor ca este imposibil sa prezici cum va arata un copil, sau care dintre cele 64 de triliarde de combinatii ii vor dicta trasaturile.

Majoritatea trasaturilor umane sunt poligenice, adica sunt rezultatul combinatiei dintre mai multe gene. In plus, unele trasaturi sunt influentate si de factori externi. E vorba in special de personalitate, care se poate modela, in functie de educatia primita, dar si de greutate sau inaltime care depind de alimentatie si efortul fizic depus.

Culoarea ochilor este una din tresaturile poligenice. Daca ar fi implicata o singura pereche de gene, atunci ar exista numai trei culori posbile: caprui, albastru si verde. Dar stim cu totii ca irisul ochilor poate sa aiba o multime de nuante. Gena pentru culoarea maro este dominanta, cea pentru culoarea albastra este recesiva, ceea ce ar insemna, cel putin teoretic, ca dintr-un tata cu ochi caprui si o mama cu ochi albastri se va naste un copil cu ochi caprui. In realitate, lucrurile sunt mult mai complicate. Tatal cu ochi caprui poate sa fi mostenit si el de la unul din parinti o gena pentru ochi albastri, dar fiind recesiva, ea nu s-a manifestat. In schimb, poate sa fie transmisa mai departe. Asa se face ca, din doi parinti cu ochi caprui, poate sa se nasca un copil cu ochi albastri.

Anumite trasaturi fizice sunt dominante si se transmit din generatie in generatie. Gropitele in obraji, simetria fetei, forma degetelor si a unghiilor, forma mainii, textura parului sunt numai cateva din trasaturile care se pot transmite sau pot aparea in familie, o data la cateva generatii. Daca tu si fratii tai aveti gropite, mama si bunica ta au gropite, este foarte posibil ca ele sa apara si la copilul tau. Pentru a identifica aceste trasaturi de familie, analizeaza cu atentie pozele rudelor tale si ale tatalui.

Desi statura este influentata si de factori externi, pentru a-ti da seama cat de inalt va fi copilul tau fa media inaltimii tale si a tatalui, apoi aduna doi centimetri pentru baieti si scade doi centimetri pentru fete. Este posibil ca metoda sa dea gres - doar genetica este atat de imprevizibila – iar copilul sa fie cu mult mai inalt sau cu mult mai scund.

Alimentatia si starea sanatatii sunt ceilalti factori care influenteaza inaltimea finala a unui copil. Chiar daca este programat genetic sa ajunga la o anumita inaltime, este posibil sa nu o atinga niciodata daca are o alimentatie gresita sau sufera de anumite boli care pot impiedica dezvoltarea normala. La fel stau lucrurile si in privinta greutatii, cu mentiunea ca aceasta este si mai usor influentata de factori externi.

Ca si in cazul ochilor, culorile inchise ale parului sunt date de gene dominante. De aceea, intalnim mai multi bruneti decat blonzi. Dar natura poate oricand sa-ti faca o surpriza si sa-ti daruiasca un copil blond, chiar daca si tu si tatal sunteti bruneti. Daca amandoi purtati gena recesiva pentru culoarea deschisa si o transmiteti copilului, veti avea un bebe blond.

Trasaturile personalitatii sunt mai mult decat orice influentate de mediu, desi se transmit genetic de la parinte la copil. Daca unul din parinti are un talent deosebit, este foarte posbil ca cel putin unul dintre copiii sai sa-l mosteneasca. Un tata muzician va avea un copil pasionat de muzica si, cel mai probabil, ii va cultiva talentul pana cand va deveni un adevarat virtuoz. Dar, daca cel mic creste despartit de tata, este posbil ca talentul lui muzical sa nu fie descoperit niciodata. Predispozitia genetica, acolo unde exista, trebuie cultivata si incurajata, altfel ramane doar atat, o predispozitie.
La fel de bine, un copil nascut fara un talent deosebit poate deveni un mare muzician prin exercitiu si perseverenta. Nicio trasatura de caracter nu este in intregime genetica sau in intregime determinata de mediu.

Toata lumea crede ca sarcinile multiple sunt o caracteristica a familiilor, ca daca exista gemeni in familia ta, este posibil sa ai si tu o pereche. Poate fi adevarat, dar numai in cazul gemenilor dizigoti, adica cei nascuti din doua ovule diferite si doi spermatozoizi diferiti. Tendinta pe care o au unele femei de a elimina mai multe ovule deodata este mostenita. Nu se stie inca daca este data de o gena recesiva sau dominanta. In schimb, gemenii monozigoti, identici si rezultati din acelasi ovul, sunt o intamplare fericita si atat. Nu poate nimeni sa prezica daca si cui i se va intampla si nu este o trasatura care sa apara de mai multe ori intr-o familie.


Taguri articol:
cine semana bebe

Autorul articolului "Cu cine va semana bebe ?": Erika
25.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cu cine va semana bebe ?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu