Flu
 
 
 
 
Cu epidurala sau fara? Avantaje si dezavantaje Pentru unele mamici, alegerea este simpla: durerile nasterii sunt mari, asa ca epidurala este singura posibilitate. Alte mamici nu s egandesc la durere ci la faptul ca, prin epidurala, pierd controlul asupra propriului corp, deci nasterea naturala li se pare mai sigura. Si mai multe sunt mamicile care planuiesc o nastere naturala, dar cand incep sa smta durerile travaliului, se razgandesc. Chiar si medicii recomanda epidurala daca observa ca travaliul progreseaza lent din cauza oboselii mamei.

Pana la urma alegerea nu este usoara pentru majoritatea gravidelor. Iti e frica si de durere dar si de efectele negative pe care le-ar putea avea o anestezie. Pentru a te ajuta sa iei o decizie informata si potrivita pentru tine si copilul tau, iti prezentam avantajele si dezavantajele epiduralei.

Epidurala este o anestezie locala, care ii permite mamei sa ramane treaza si constienta de ceea ce se intampla in jurul ei. Se face in coloana vertebrala, in spatiul epidural, aduca in afara durei, membrana exterioara care acopera maduva. Gravida se aseaza intr-o pozitie care ii mentine spatele arcuit, iar anestezistul introduce acul printre doua vertebre. In 10-20 de minute, anestezi isi face efectul. Acest efect difera de la persoana la persoana si in functie de doza. Unele femei amortesc complet de la abdomen in jos, pe cand altele inca mai simt contractiile ca o presiune asupra abdomenului. Cel mai indicat este sa discuti cu anestezistul inainte de interventie si sa-i spui in ce masura vrei sa simti contractiile, dupa epidurala.

Avantaje:

    • Mama ramane treaza si constienta de ceea ce se intampla in jurul ei, putand sa se bucure de momentul nasterii si de primele minute din viata bebelusului.
    • Ii permite mamei sa se odihneasca, daca travaliul dureaza mult si sa-si adune puterile pentru momentul expulziei.
    • Ii permite mamei sa ramane treaza, chiar daca naste prin cezariana si o impiedica sa simta durerea in primele ore de dupa operatie.
    • Epidurala se foloseste mult, deci se cunosc efectele ei.
    • Permite nasterea asistata prin forces sau vacuum, precum si epiziotomia, inlaturand durerea mamei.
    • Studiile au aratat ca bebelusii nascuti cu epidurala nu prezinta un risc mai mare de complicatii.

Dezavantaje:

    • Epidurala provoaca adesea hipotensiune arteriala la mama, deci trebuie controlata regulat tensiunea pentru a verifica daca fatul primeste suficient sange. Totusi, dca tensiunea scade, mama poate sa primeasca lichide, oxigen sau al tratament.
    • 1% dintre femeile care fac epidurala sufera dureri de cap grave pentru ca se scurge lichidul spinal. Problema poate fi remepdiata printr-o interventie speciala.
    • Unele mamici resimt efecte secundare : tremuraturi, tiuit in urechi, dureri de spate, dureri la locul in care s-a introdus cateterul, greata, dificultati la urinare.
    • Pentru ca este amortita zona de la abdomen in jos, mamei ii va fi mai greu sa impinga, ceea ce va prelungi durata expulziei. Uneori este nevoie de forceps sau vacuum.
    • Avand picioarele amortite, gravida nu se mai poate misca, uneori este nevoie sa fie ajutata pentru a putea schimba pozitia, in pat, si trebuie monitorizata continuu pentru a verifica bataile inimii fatului.
    • Nici la cateva ore de la nastere, mama nu va putea sa mearga singura.
    • In cazuri exrem de rare, introducerea cateterului a produs leziuni permanente ale terminatiilor nervoase.



Autorul articolului "Cu epidurala sau fara? Avantaje si dezavantaje": Erika
09.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cu epidurala sau fara? Avantaje si dezavantaje"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu