Flu
 
 
 
 
Cum decurge cezariana? In cazul unei nasteri prin operatie cezariana fatul este scos din uterul mamei printr-o incizie in peretele abdominal si uter, fata de nasterea naturala unde fatul iese prin colul si vaginul mamei.

O operatie normala, fara complicatii, dureaza intre 45 de minute si o ora. Copilul se naste in primele 15 minute, iar in restul timpului se scoate placenta si se coase incizia.

Inainte de operatie mama este anesteziata, daca nu a primit deja niciun tip de anestezie. Urmeaza introducerea sondei de urina, care este necesara pentru ca in timpul operatiei mama nu isi mai poate controla sfincterele. Introducerea cateterului in uretra se poate face inainte sau dupa anestezie.

Pentru operatie se poate folosi anestezie generala sau epidurala. Cea generala nu se mai foloseste decat in cazuri urgente, cand trebuie intervenit imediat, pentru ca isi face efectul mai repede si mama este complet sedata. In cazul operatiilor “la rece” se prefera anestezia locala sau epidurala, in timpul careia mama ramane treaza dar nu mai simte nimic de la abdomen in jos.

Operatia propriu –zisa incepe cu incizia in peretele abdominal. In cazurile urgente incizia va fi, cel mai probabil, verticala, de la buric, la osul pubian, o incizie care ii permite medicului sa scoata copilul mai repede. Daca nu e graba, taietura se va face orizontal, chiar deasupra osului pubian. Acest tip de incizie se vindeca mai repede, sangereaza mai putin, permite o viitoare nastere vaginala cu riscuri minime si se poate ascunde sub lenjerie. In plus, nu este neaparata nevoie sa fie taiati si muschii abdominali. La o astfel de incizie, ei pot fi dati la o parte pentru ca medicul sa ajunga la uter.

Urmeaza incizia uterului, care poate fi, la randul ei, verticala sau orizontala. Taietura uterului nu trebuie sa fie la fel ca si cea a peretului abdominal. De exemplu se poate taia abdomenul orizontal si uterul vertical. Incizia orizontala a abdomenului are avantajul ca se poate ascunde usor, insa cea care conteaza, din punct d evedere medical, este incizia verticala de pe uter. Inainte de a incerca o nastere vaginala dupa cezariana trebuie sa stii foarte exact ce fel de incizie ai pe uter. Daca cicatricea de pe piele este joasa si orizontala nu inseamna neaparat ca si cea de pe uter e la fel.

Incizia clasica, pe verticala se foloseste, in general, pentru nasterile mai complicate, pentru urgente sau pentru copiii cu boli congenitale. Dupa aceasta taietura verticala, femeia nu va mai putea sa nasca vaginal niciodata, pentur ca riscul de ruptura uterina este prea mare. Oricum, in majoritatea cazurilor, uterul este taiat, ca si peretele abdominal, prin incizie orizontala in partea de jos pentru ca in acest caz riscul de complicatii este minim, vindecarea este mai rapida si se poate incerca la urmatoarea nastere, varianta naturala.

Odata taiat uterul, medicul va extrage lichidul amniotic si apoi va scoate copilul. Primul care va iesi va fi capul. Medicul va curata nasul si gurita pentru ca bebele sa poat respira pentru prima data, apoi este scos tot corpul. Daca anestezia este locala si totul merge bine, mama isi poate vedea pentru prima data copilul, inainte de a fi preluat de catre asistente. Daca nou-nascutul are probleme de sanatate este luat in grija de medicul neonatolog care ii acorda ingrijirile necesare. In timp ce copilul este ingrijit, chirurgul indeparteaza placenta, apoi incepe sa coasa inciziile.

Dupa operatie, cand trece efectul anesteziei, multe mamici au o senzatie de greata si frisoane, poate chiar tremuraturi in toata regula. Aceste simptome sunt provocate de anestezie, de contractiile uterului sau de o scadere a nivelului de adrenalina. Oricum, si greata si frisoanele trec repede. Pot fi urmate de o usoara ameteala. Cand mama isi revine din anestezie isi poate vedea copilul. Fie ii va fi adus la pat, fie va trebui sa mearga la salonul de nou-nascuti, in functie de regulile maternitatii. Este important ca alaptataul sa inceapa cat mai repede si mama sa ceara sfaturi daca nu se descurca. Pe parcursul spitalizarii atat ea cat si nou-nascutul vor fi monitorizati pentru a preveni complicatiile.


Taguri articol:
decurge cezariana

Autorul articolului "Cum decurge cezariana?": Erika
27.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cum decurge cezariana?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu