Flu
 
 
 
 
Cum ne pregatim pentru un fratior? Venirea pe lume a unui copil este o bucurie pentru toata familia. Mai putin, poate, pentru fratiorul mai mare care nu intelege ce se intampla, de ce a mai aparut cineva in familie si daca nu cumva acel cineva este menit sa-l inlocuiasca pe el. De aici, o gramada de griji si probleme pentru parinti, care trebuie sa se ocupe de sarcina, pregatiri, controale medicale, dar si de sentimentele copilului mai mare, pregatindu-l pentru ce va urma.

Este clar ca, la un moment dat, va trebui sa-i spui ca va veni un fratior si ca trebuie sa transformi evenimentul intr-unul pozitiv. Dar cum faci asta ? depinde foarte mult de varsta copilului. Cu cat este mai mare cu atat vei avea de dat mai multe explicatii.

Asadar, cand ii spui copilului ca va avea un fratior? Sunt mai multe lucruri de care trebuie sa tii seama. Im primul rand, exista, in primul trimestru, amenintarea avortului spontan. Este trist, dar se poate intampla. Imagineaza-ti ca ii explici ce inseamna sarcina, reuseste sa se obisnuiasca cu gandul, dupa care trebuie sa-i explici ce inseamna avortul si de ce nu va mai veni fratiorul asteptat. Daca cel mic are sub 5-6 anisori, probabil ca ar fi mai bine sa-i dai vestea dupa primele 2-3 luni de sarcina.

Pe de alta parte, nici nu trebuie sa astepti prea mult. Copilul, chiar daca il crezi prea mic, poate sa auda discutii in casa din care intelege cate ceva, iar faptul ca i se ascunde un lucru important il va speria. Ca sa nu mai vorbim de greturile de dimineata. Va vedea ca mama este mai obosita, ca se simte tot mai rau si, nestiind ce i se intampla, va crede ca ea este bolnava grav, lucru care din nou, il sperie si il streseaza.

In concluzie, asteapta pana cand primesti confirmarea medicului ca totul este in regula cu sarcina, iar daca ii ascunzi ceva, ai grija sa nu auda discutii in casa si sa nu isi dea seama ca te simti rau.

Cand a venit momentul sa-i spui copilului ce se intampla, gaseste o explicatie simpla si potrivita varstei sale. Nu trebuie sa intri in detalii legate de reproducere, sarcina si nastere, cel putin nu din prima. Spune-i ca mama are un bebelus in burtica si peste cateva luni va merge la un doctor care il va scoate afara. Atat ajunge pentru inceput si majoritatea copiilor mici vor fi multumiti cu aceasta explicatie. Mai departe, lasa-l pe el sa «conduca». Atunci cand va avea nelamuriri va pune intrebari. Probabil vei fi surprinsa sa observi cant de putin intrebari iti pune. Probabil ca la inceput va trebui sa faci fata unei avalanse de intrebari, dar cu timpul, ele vor inceta.

Daca ai un copil mai mare, peste 4-5 anisori probabil ca nu vei scapa de intrebarile jenante la care, in mod normal, nu te-ai fi asteptat de la aceasta varsta. Cum a ajuns bebelusul in burtica? Pe unde iese? Din nou, pregateste explicatii simple. N-are rost sa-i vorbesti despre spermatozoizi si ovule pentru ca n-ar intelege. Foloseste ilustratii din carti sau de pe internet, potrivite varstei lui.

Oricat de jenante ar fi intrebarile puse, important este sa dai un raspuns, chiar si unul simplu de tot. Daca se aduna nelamuririle copilul devine frustrat si nelinistit.

Daca ai reusit sa treci peste perioada initiala de uimire si nelamurire, a venit timpul sa-ti pregatesti copilul pentru nasterea fratiorului.

Probabil ai lucrusoare sau jucarii ale celui mai mare pe care vrei sa le folosesti pentru cel mai mic. Va trebui sa faci cat mai din timp toate schimbarile necesare: trecerea de la patut la pat « adevarat », de la scutec la olita, de la biberon la cana. Nasterea unui fratior este deja un moment dificil pentru orice copil mic si nu e cazul sa se suprapuna peste alta schimbare stresanta. De asemenea, ia-i din timp jucariile si hainele pe care i le vei da celui mic. Altfel copilul va crede ca ii iei lucrurile ca sa i le dai celuilalt si de aici o gramada de sentimente negative. Daca exista lucruri pe care copilul nu le mai foloseste dar inca le considera ca fiind ale sale, nu incerca sa i le iei in favoarea fratiorului. Mai bine cumpara altele noi. Orice despartire de un obiect drag va fi perceputa ca o nedreptate si un motiv de ura impotriva bebelusului. Concluzia: orice schimbari care trebuie sa aiba loc in viata copilului, vor avea loc inainte de nastere.

Tot ca pregatire pentru nastere, nu uita sa-i explici copilului care va fi rolul sau de frate mai mare, cum va trebui sa aiba grija de bebelus ca sa o ajute pe mama si cat d emult il va iubi bebe cand va creste. Totusi nu insista pe rolul bebelusului ca partener de joaca. Fratii nu se vor juca impreuna decat peste cativa ani si nu are rost sa-i creezi impresii gresite.

In schimb, poti sa-l duci in preajma bebelusilor. Poate ai unul in familie sau poate gasiti unul jucaus si prietenos in parc. Copilul tau va vedea cum arata un bebe si v sti la ce sa se astepte. Lasa-l sa tina mana pe burtica atunci cand loveste bebele sau chiar ia-l la controlul medical pentru a-si vedea fratiorul la ecograf. Asa va putea sa constientizeze ca bebele exista, misca si respira.

Nu uita ca, oricat de mult te-ai pregati, va exista o schimbare majora. Copiii nu inteleg intotdeauna explicatiile noastre. Unele lucruri sunt prea abstracte pentru ei si, adesea, au asteptari nerealiste. Vei avea neoie de mult tact dupa nastere, atunci cand fratiorii fac cunostinta.


Taguri articol:
pregatim pentru fratior

Autorul articolului "Cum ne pregatim pentru un fratior?": Erika
14.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cum ne pregatim pentru un fratior?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu