Flu
 
 
 
 
Cum se nasc gemenii? Primele intrebari pe care si le pun mamicile gemeni sunt legate de nastere. Va fi nevoie de cezariana? Va fi mai greu? Vor fi complicatii? Din pacate nimeni nu-ti poate raspunde dinainte.

Si gemenii se pot naste natural, chiar daca va fi, probabil, mai greu pentru mama. Chiar daca o sarcina multipla este o sarcina cu risc crescut, nu intotdeauna este nevoie de cezariana. In primul rand depinde de prezentatia celor doi copii, adica de pozitia pe care o au in uter, inainte de nastere. O nastere vaginala este posibila daca ambii copii sunt asezati cu capul in jos, daca sunt dezvoltati normal si au macar 1,6 kg, daca varsta sarcinii este de cel putin 33 de saptamani si nu exista alte probleme medicale ce ar indica cezariana.

Pe langa indicatiile normale de cezariana, gemenii pot avea nevoie de interventie daca impart acelasi sac amniotic si daca sunt in prezentatie anormala, mai ales daca primul copil nu este cu capul in jos sau unul din ei este asezat transversal. Cand e vorba de mai mult de doi copii, se impune cezariana din start.

Medicii nu prea au cazut de caord asupra caii de urmat atunci cand primul copil este cu capul in jos, iar al doilea nu, Unii spun ca se poate incerca nasterea naturala, altii trec direct la cezariana. Oricum, chiar daca se decide in favoarea nasterea vaginale, nu inseamna ca asa se va si termina. Este posibil ca primul sa se nasca normal, iar al doilea prin cezariana, mai ales ca se pot misca si in timpul travaliului.

Presupunand ca este posibil nasterea vaginala, travaliul nu va fi altfel decat la celelalte mamici. Poate sa dureze mai mult sau mai putin, sa doara mai mult sau mai putin. In schimb, riscul de complicatii este mai mare. Lista lor e lunga, de la prolaps de cordon, la desprinderea placentei si de aceea, medicul trebuie sa-si ia niste masuri suplimentare. Chiar ar fi bine sa cauti un obstetrician care a avut in grija mai multe mamici cu sarcina multipla. Iar spitalul trebuie sa fie dotata cu incubatoare si o sectie de neonatologie completa, caci riscurile sunt mai mari si pentru mama, dar si pentru copii.

De la declansarea travaliului, copiii trebuie urmariti permanent prin ecografii si ascultarea cordului. Astfel se verfica starea lor de sanatate, dar si pozitia. Dupa nasterea primului copil, medicul va trebui sa verifice pozitia celui de-al doilea ca sa decida ce este de facut. La scurt timp dupa prima expulzie, incep din nou contractiile (daca nu se stimuleaza travaliul prin medicamente) si al doilea copil se poate naste la cateva minute sau la peste jumatate de ora dupa primul. Daca se observa ca si-a schimbat pozitia in timpul travaliului, mai ales daca s-a asezat transversal, se va trece la cezariana.

Este indicat sa faci si o anestezie epidurala, care te va ajuta in timpul travaliului, usurand durerile, dar va fi utila si daca este nevoie de cezariana urgenta, pentru ca medicul nu va mai pierde timp cu montarea epiduralei.

Cezariana nu este diferita de una normala. Probabil ca vei fi uimta sa vezi cati medici sunt in sala. Este nevoie de cate o echipa pentru fiecare bebelus, daca sunt considerati cu risc crescut. In rest, totul decurge normal, iar refacerea nu ar trebui sa dureze mai mult decat la o nastere simpla daca nu au fost complicatii.

Partea grea vine abia dupa ce ajungi acasa, cand volumul de munca va fi dublu, dar si zambetele, imbratisarile si mangaierile.


Taguri articol:
nasc gemenii

Autorul articolului "Cum se nasc gemenii?": Erika
18.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cum se nasc gemenii?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu