Flu
 
 
 
 
De ce doare nasterea? Cei care promoveaza nasterea naturala sustin ca durerile facerii ar avea multe beneficii printre care si producerea unor hormonii meniti sa grabeasca stabilirea acelei relatii speciale intre mama si nou-nascut. Altii spun ca ceea ce simte o mama la nastere nu este durere ci extaz sau placere sexuala. Indiferent de explicatia pe care o adopta, sustinatorii nasterii naturale spun ca durerea imbunatateste experienta nasterii, ca durerea este benefica.

Insa studiile antropologice au descoperit exact contrariul. Durerea nasterii nu este menita sa imbunatateasca experienta mamei ci sa asigure supravietuirea ei si a copilului. Prin urmare, astazi durerea nu mai este necesara, ci a ramas un raspuns vestigial la experienta nasterii.

Desi se spune ca durerea nasterii este cea mai puternica pe care o poti simti, un om resimte multe tipuri de durere pe parcursul vietii. Desi este neplacuta si te impiedica sa-ti continui activitatea normala, durerea joaca un rol major in supravietuirea omului. Ea provoaca reactii reflexe si ne facem sa ne ferim de pericole. Poti sa-ti dai seama de asta daca pui degetul pe o suprafata fierbinte. Vei vedea ca nici macar nu o poti atinge pentru ca iti retragi imediat mana. Este un act reflex menit sa iti protejeze pielea, care altfel s-ar arde. Inconstient, iti amintesti de alte experiente asemanatoare si de durerea pe care ai simtit-o cu alte ocazii, cand ai atins suprafete fierbinti, iar asta te ajuta sa te aperi in prezent, economisind timp pretios si micsorand la maxim trauma.

In toate situatiile in care poate sa apara durerea, ea este menita sa ne protejeze si sa ne salveze viata. Durerea la nivelul pielii ne spune ce obiecte putem atinge si ce obiecte sunt periculoase. Durerea osoasa limiteaza miscarile membrului rupt, pentru ca acesta sa se poata reface. Durerea provocata de o boala ne face sa pornim in cautarea tratamentului necesar.

Atunci, in ce fel ne ajuta durerea nasterii? La prima vedere, nu ar avea niciun beneficiu concret. Nu in zilele noastre. Conform antropologilor, durerea nasterii exista tot pentru a ne preveni, doar ca astazi nu mai este necesara.

Inca de acum milioane de ani, nasterea are loc in forma sa actuala. Numai ca la inceputurile omenirii, rata mortalitatii era foarte mare, atat la mame cat si la copii. Numai evolutia umana si a stiintei a facut ca nasterea sa fie un eveniment sigur. Dar, acum milioane de ani, durerile nasterii, ca si celelalte tipui de durere erau menite sa previna mama in legatura cu un pericol si sa o faca sa ceara ajutor.

Avand pe cineva alaturi, mama isi imbunatatea sansele de supravietuire pentru ca putea sa fie ajutata in cazul unor complicatii, macar atat cat se putea la vremea aceea. Chiar daca nasterea avea loc intr-o pestera, se putea intoarce un copil in prezentatie anormala, se putea masa abdomenul mamei. In toate societatile, chiar si in cele mai vechi, existau persoane capabile sa asiste la o nastere si sa acorde ajutorul cuvenit.

Selectia naturala, spun antropologii, a favorizat femeile care cereau sa fie asistate la nastere. Dar, cel mai probabil, ele nu cereau ajutor constiente fiind de posibilitatea complicatiilor, ci mai degraba din cauza durerii si a fricii.

De altfel, selectia naturala a favorizat toate persoanele care simteau teama si durere in cazul unor boli pentru ca acestea cereau ajutor, protectie si companie, imbunatatindu-si astfel sansele de a supravietui. Apoi, copiii acestor supravietuitori mosteneau de la parinti teama si anxietatea in fata durerii, ceea ce i-a ajutat si pe ei sa traiasca.

Avand in vedere ca emotiile si durerea au ajutat, practic, omenirea sa supravietuiasca, nu este de mirare ca orice femeie le resimte la nastere, chiar daca, astazi, nu mai este nevoie de ele. Avem posibilitatea de a ne adresa medicului de la primele semne ale nasterii si, aproape fara exceptie, o facem nu pentru ca simtim durere, ci pentru ca stim ca avem nevoie de ajutor. Asadar, este foarte posbil ca durerea nasterii sa nu fie o experienta benefica, ci o nevoie vestigiala, care astazi nu-si mai are rostul, ba din contra, mareste anxietatea, frica si sporeste riscurile.


Taguri articol:
doare nasterea

Autorul articolului "De ce doare nasterea?": Erika
28.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "De ce doare nasterea?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu