Flu
 
 
 
 
De ce sughita bebe? Sughitul, un fenomen altfel banal si amuzant, devine motiv de ingrijorare pentru mamici cand apare la nou-nascut si la fat. De ce sughita copilul? Il doare ceva? Ce putem face pentru a-l ajuta? In aceasta privinta grijile sunt inutile. Pe copil nu-l doare nimic. Sughitul il deranjeaza cel mult si nu reprezinta un pericol.

El se declanseaza atunci cand diafragma, muschiul care ne ajuta sa respiram, se contracta sau, altfel spus, are un fel de crampe, ca cele pe care le avem la muschii coapselor sau gambei.

Nu se stie de ce bebelusii sughita mai mult decat adultii. Probabil ca fenomenul este legat de gradul de dezvoltare al diafragmei.

Fatul poate sa sughita inca din primul trimestru, doar ca mama nu-l simte inca. Abia in al doilea sau al treilea trimestru unele gravide simt acele miscari regulate si ritmice care pot sa dureze de la cateva minute pana la o jumatate de ora.

Nu stie nimeni de ce sughita copiii nenascuti. Unii specilisti cred ca aceste contractii bruste si ritmice contribuie la dezvoltarea si intarirea diafragmei, pregatind-o pentru momentul cand nasterii, cand bebele va trebui sa respire singur. In multe cazuri, fatul sughita cam la aceeasi ora, in fiecare zi, iar daca ai noroc, este posibil sa-l vezi si la ecograf tresarind ritmic. Odata ce mama a inteles ca fenomenul nu este periculos pentru copil, devine un moment asteptat care, la fel ca si loviturile, confirma ca fatul este sanatos si vioi.

Un copil care a sughitat mult cand era in uter, o va face si dupa nastere. Este ceva obisnuit la nou-nascuti si poate incepe chiar din ziua nasterii. Nici acum sughitul nu este dureros pentru bebe. Pare sa ii deranjeze mai mult pe parinti decat pe copii. In mod normal, sughitul inceteaza de la sine in cateva minute. Daca totusi se declanseaza des, dureaza mul si devine deranjant pentru bebe, incearca sa-i masezi spatele mai mult, dupa fiecre masa.

O solutie de moment este sa-i oferi o «gustare» rapida, fie ca-l laptezi fie ca il hranesti cu biberonul. Daca suge si inghite rapid, cel mai probabil diafragma se va relaxa si va inceta sughitul. Daca nu observi nicio imbunatatire, ia-l in brate si tine-l cu capsorul mai sus pana cand trece sughitul.

In rest, nu poti face mare lucru. Stim cu totii acele presupuse remedii pe care le folosesc adultii. Bei o un pahar cu apa, iti tii respiratia 30 de secunde, stai cu capul in jos, te sperii de ceva, asculti o minciuna. Aceste trucuri nu numai ca nu functioneaza, dar pentru bebelusi pot fi chiar periculoase.

Singurul lucru pe care il poti face este sa astepti si sa-i atragi atentia copilului pana cand trece sughitul. Pe masura ce creste, crizele vor deveni tot mai rare, apoi vor disparea complet.



Taguri articol:
sughita bebe

Autorul articolului "De ce sughita bebe?": Erika
03.02.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "De ce sughita bebe?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu