Flu
 
 
 
 
De la san la biberon Trecerea de la san la biberon poate fi destul de usoara pentru unii bebelusi, insa pentru majoritatea este o incercare dificila. De fapt, probabil ca este mai greu pentru parinti, care devin frustrati, nervosi si cedeaza in fata bebelui, ingreunand si mai mult evenimentul.
Adevarul este ca, pentru un bebe, trecerea la biberon este o schimbare importanta. Exista multe diferente intre biberon si san. Pana si actiunea de a suge este cu totul alta. Cand este alaptat la san, limba si maxilarele nou-nascutului trebuie sa lucreze impreuna, ritmic. Intai strange mamelonul intre limba si cerul gurii, apoi lasa in jos limba pentru a permite laptelui sa treaca, in timp ce buzele sunt stranse in jurul sanului. Inghite, apoi respira. La un moment dat, laptele se termina si trebuie din nou sa stranga mamelonul.

Cu biberonul, lucrurile stau cu totul altfel. Laptele tasneste din mamelonul de plastic si, daca intorci sticla cu fundul in sus, vei vedea ca lichidul dinauntru se scurge fara sa apesi. Bebelusul nu trebuie sa faca niciun efort pentru a obtine laptele, in schimb, trebuie sa ridice limba si sa blocheze curgerea laptelui ca sa nu se inece. Maxilarele nu sunt folosite deloc.

Tocmai de aceea, se crede ca bebelusii alaptati la san au mai putine sanse sa devina obezi: ei isi regleaza cantitatea de hrana, care
depinde de durata si intensitatea suptului. Cei care mananca din biberon ajung sa termine intreaga sticla nu pentru ca le-ar fi foame, ci pentru ca le place sa suga, iar laptele curge usor, fara niciun efort.
Inainte de a trece la biberon, este bine sa astepti pana cand alaptatul merge struna, adica atunci cand bebe are in jur de o luna. Daca vrei sa te intorci la serviciu, pleci undeva sau pur si simplu vrei mai multa libertate, e bine sa-i faci cunostinta cu biberonul macar cu doua saptamani inainte de plecare, ca sa ai timp sa rezolvi eventualele probleme.

Orice copil poate sa accepte biberonul fara prea mari batai de cap, daca stii cum sa procedezi. In primul rand, da-i biberonul cu putin timp inainte de ora normala a mesei, asa incat sa-i fie foame, dar nu atat de foame incat sa devina frustrat si furios daca nu primeste sanul. Biberonul este o noutate pentru bebe si, daca e infometat, probabil ca nu are chef sa experimenteze.

Bebelusii simt mirosul mamei de la o oarecare distanta. Nu uita asta cand ii dai pentru prima data biberonul. Daca il tii in brate in acest timp, nu intelege de ce primeste un plastic rece in locul sanului, care e chiar langa el, iar asta il deruteaza. Tu ce ai zice daca ai primi o felie de paine goala cand mirosul iti spune ca in preajma se afla o friptura ? Cam asa gandeste si bebe. Cel mai bine este sa lasi pe altcineva sa-i dea primul biberon: tata, bunica, matusa, iar tu sa iesi din camera, pentru ca bebe sa nu-ti simta mirosul. Nici asa nu te astepta sa-i placa la nebunie biberonul, dar macar eviti acea stare de confuzie.

Persoana care ii da primul biberon va trebui sa incerce diferite pozitii. Unor bebelusi le place sa stea in pozitia de alaptat, pe altii ii deruteaza. N-ai de unde sa stii ce-i place copilului tau pana nu incerci. Unii bebelusi mananca mai putin cand mama nu e acasa, iar noaptea se trezesc de mai multe ori, pentru mai multe mese "adevarate".

Daca bebele tau deja are o suzeta si ii place, cauta un biberon cu mamelonul asemanator suzetei: din acelasi material, cu aceeasi forma, etc. Nu uita sa incalzesti mamelonul biberonului cu putina apa calda ca sa-l faci mai atragator, apoi pune putin lapte de san pe biberon. Simtind mirosul si gustul care ii plac, probabil ca bebelusul va incepe sa suga sperand sa primeasca acelasi lucru. Daca nu se intampla asta, nu-i nimic. Lasa-l sa se joace cu biberonul ca sa se poata familiariza cu el. Daca ii place sa-l mestece, lasa-l sa-l mestece. Probabil ca, la un moment dat, va incepe sa-l suga.

Nu incerca sa-i bagi biberonul in gura cu forta. Nu vei face decat sa-l sperii. Asigura-te ca ai suficient timp la dispozitie, inarmeaza-te cu rabdare si relaxeaza-te. Daca impinge biberonul, retrage-te, mangaie-l, vorbeste-i, apoi incearca din nou. Aceasta incercare nu trebuie sa devina un razboi. Daca ai incercat de trei ori si te-a refuzat de trei ori, atunci e cazul sa renunti pentru moment si sa-i dai sanul. Dar nu il alapta imediat. Joaca-te cu bebe , mangaie-l, vorbeste-i timp de 10 minute, apoi pune-l la san. Altfel va ajunge sa asocieze refuzul cu primirea sanului si asta e ultimul lucru pe care ti-l doresti.

Chiar daca bebele tau a primit de la inceput biberonul, la un moment dat – probabil pe la doua sau trei luni – este posibil sa-si dea seama ca prefera alaptatul la san. Doar e mai cald, mai dulce, miroase frumos si il aduce langa persoana lui preferata. Deci primele succese nu inseamna neaparat o reusita definitiva. La un moment dat, este posibil sa o iei de la capat. Fii pregatita pentru asta.

Cu toate incercarile mamei, unii bebelusi pur si simplu refuza biberonul. Ce de facut ? Cea mai la indemana solutie este sa astepti pana cand ii va fi suficient de foame incat sa manance orice. Dar nu este neaparat si cea mai buna solutie. Sa infometezi un copil pana cand face ceea ce iti doresti tu nu e deloc indicat, nici pentru binele lui, nici pentru urechile tale. Nu transforma ora mesei intr-un razboi. Dupa toate incercarile esuate, probabil ca ar fi bine sa renunti la biberon si sa incerci cu o canita. Tine-l pe bebe cu capsorul in sus, du-i cana la gurita si inclin-o incet pana cand curge putin lapte. Daca incepe sa simta gustul, probabil ca va incerca sa bea. Poti face la fel cu o lingurita pentru sirop de tuse. De obicei, bebelusii mai mici prefera biberonul pentru ca au si ceva de supt in timp de mananca, iar cei mai mari prefera cana, care reprezinta o noutate pentru ei.

Multe mamici au tendinta sa se invinovateasca daca bebelusul lor nu vrea biberonul. Nu ai de ce sa faci asta. Unii bebelusi pur si simplu refuza biberonul, fie ca il primesc in prima zi, fie ca il primesc la patru luni. Unele mamici au nevoie de mai multa rabdare si imaginatie decat celelalte, dar pana ala urma toate reusesc.


Taguri articol:
biberon

Autorul articolului "De la san la biberon": Erika
10.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "De la san la biberon"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu