Flu
 
 
 
 
Diversificarea (III) - cum incepem? Cand ii faci cunostinta copilului tau cu noile alimente, exista anumite reguli de urmat, care vor face diversificarea mai sigura si mai usoara, pentru amandoi.

Pentru prima masa solida a bebeluslui, alege un moment in care este odihnit, relaxat si nu foarte infometat. Probabil ca a doua masa a zilei ar fi cea mai potrivita. Daca este infometat nu va fi dispus sa incerce lucruri noi. Dar nici daca este satul nu va fi interesat de mancare. Asadar, da-i o cantitate de laptic suficienta ca sa se sature dar nu cat sa-si simta stomacelul prea plin. Astfel va fi satul dar interesat inca de mancare si dispus sa experimenteze. Diversificarea se amana daca bebelusul este indispus, obosit, bolnav, etc.

Incepe cu o singura masa solida pe zi. « Masa » e mult spus, pentru ca va fi doar o lingurita sau doua. Deocamdata este suficient. Daca incepi cu cereale, amesteca-le cu lapte praf sau de la san pana se formeaza o pasta mai mult lichida decat solida. Daca incepi cu o leguma, paseaz-o bine si amestec-o cu apa. Prepara o cantitate foarte mica de mancare, pentru ca ce ramane va trebui aruncat. Probabil ca la inceput nu va manca nici macar acea lingurita cu cereale sau legume. Poate ca nu i se pare la fel de gustoasa ca laptele sau poate ca nu stie cum sa manance. Nu-l forta sa manance mai mult decat vrea el. Are nevoie de exercitiu ca sa tina mancarea in gurita si sa o inghita. Cand va fi pregatit va manca mai mult.

Este posibil chiar ca, la prima masa, sa refuze complet mancarea solida. Pana la urma o va accepta. Deocamdata lasa-l sa miroasa mancarea, sa o atinga cu manuta, sa o scuipe, sa se joace cu ea. Chiar daca asta inseamna mai multa munca pentru tine, pentru copil este benefic: se obisnuieste cu textura, mirosul si gustul noilor alimente. In plus va invata ca masa inseamna distractie. Nu uita ca pentru el o leguma fiarta este ceva cu totul nou si trebuie sa o «cerceteze» asa cum se pricepe el. Daca vrea sa bage manuta in castronul cu mancare lasa-l sa o faca.

Nu este exclus ca la primele mese, copilul sa se inece usor cu mancarea. Nu stie inca sa inghita si mai face mici greseli. Isi va reveni singur, folosind un reflex natural al organismului uman : tusea. Important este ca, la inceput, sa-i dai mancare aproape lichida si abia dupa ce a invatat sa mananca poti trece la ceva mai solid. De asemenea, stai langa el de fiecare data cand mananca ceva, macar la inceput. Daca se ineaca vei fi putea sa0l ajuti.

Este foarte important ca fiecare aliment nou sa fie introdus singur pentru a preveni alergia alimentara. Ce inseamna asta ? Presupunem ca incepi cu cereale din orez. In prima zi ii dai pentru prima data cereale si incepi sa urmaresti semnele alergiei. Daca nu se intampla nimic ciudat continui cu cerealele din orez in urmatoarele doua zile, fiind atenta, in continuare la eventualele simptome nedorite. Daca totul este inr egula, la trei zile dupa prima masa poti sa incerci un alt tip de cearele, de exemplu din ovaz, fie singure, fie inc ombinatie cu cerealele din orez. Din nou, esti atenta la semnele alergiei. Dupa inca trei zile, introduci un nou tip de cereale si tot asa. Aceeasi regula este valabila daca incepi cu legume sau fructe. Fiecare aliment nou se introduce singur, la trei zile dupa cel anterior. Astfel daca se intampla ca bebelusul sa fie alergic la un anumit aliment vei sti care este acesta. Cand ii dai dintr-o data mai multe alimente noi nu ai cum sa stii care a fost cel care a provocat alergia.

Odata cu inceperea diversificarii trebuie sa renunti la biberon si sa folosesti lingurita, chiar daca primele alimente sunt semi-lichide. Parte din procesul de diversificare este obisnuirea copilului cu un nou mod de a manca. Mecanismul suptului este foarte diferit de ceea ce presupune o masa solida (mestecat si inghitit), iar copilul trebuie sa se obisnuiasca sa simta mancarea in gurita, sa o impinga catre gat. In curand va putea si va avea nevoie sa mestece mancarea, lucru ce nu va fi posibil daca nu incepe sa exerseze de pe acum. Pentru a nu rani gingiile bebelusului, foloseste o lingurita cu cap moale, din silicon sau cauciuc. La inceput probabil ca va incerca sa impinga lingurita cu limba (reflexul de extruziune), insa curand se va obisnui cu ea. Pana atunci, inarmeaza-te cu rabdare si cu multe babetele usor de spalat.

Daca preferi sa-i dai bebelusului mancare la borcan, gata preparata, trebuie sa stii ca, odata deschis borcanul, nu-l poti pastra mai mult de o zi sau doua. La fiecare masa, scoate o cantitate mica de mancare din borcanel si pune-o in farfurie sau castron. Daca ii dai direct din borcan, bacteriile din gurita care trec pe lingura, apoi pe mancarevor icnepe sa o descompuna si nuva mai fi buna pentru bebelus.

Nu uita ca bebelusul va avea in continuare nevoie de lapte praf sau de la san, cel putin paan ala varsta de un an. Chiar daca incepe sa manance alimente solide, sunt unii nutrienti pe care ii poate obtine numai din lapte.


Taguri articol:
diversificarea incepem

Autorul articolului "Diversificarea (III) - cum incepem?": Erika
24.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Diversificarea (III) - cum incepem?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu