Flu
 
 
 
 
Epiziotomia –necesara sau nu? Daca planuiesti o nastere vaginala, este indicat sa discuti cu medicul tau daca vrei sau nu o epiziotomie. Considerata pana acum cativa ani o interventie de rutina la orice nastere, epiziotomia a devenit subiectul unor controverse aprinse atat printre obstetricieni, moase, cat si printre viitoarele mamici.

In momentul nasterii, cand fatul trece prin vagin, tesutul perineal se poate rupe daca fatul si, in special, capul lui, este prea mare pentru posibilitatea de dilatare a vaginului. Pentru a preveni rupturile vaginale, multi medici fac epiziotomia, adica o incizie in perineu, zona dintre vagin si anus. Incizia permite deschizaturii vaginale sa se largeasca, oferindu-i fatului mai mult spatiu prin care sa treaca.
Procedura este destul de simpla. Chiar inainte de nastere, se aplica un anestezic pe zona perineala, apoi se face incizia. Daca perineul este deja amortit si subtiat din cauza presiunii pe care o exercita capul copilului, nici nu mai este nevoie de anestezic. Dupa nasterea copilului si eliminarea placentei, incizia se coase cu fire care se resorb.
In trecut, epiziotomia era considerata o rutina la orice nastere. Totusi, in ultimii ani, aceasta procedura a inceput sa fie din ce in ce mai mult evitata, dupa ce unele cercetari au aratat ca ea ar putea sa nu fie deloc benefica pentru femeie. Unii medici spun ca, si daca nu se face epiziotomia, in cele mai multe cazuri nu au loc rupturi perineale, iar daca acestea apar, ele sunt mici si nu sunt mai grave ca o epiziotomie.

De cand epiziotomia nu mai este o procedura standard la nastere, tot mai putine femei au parte de asa ceva. Totusi, adeversarii acestei interventii sustin ca inca sunt prea multe mame carora li se fac epiziotomii fara sa fie nevoie. Unii medici sustin ca la numai 10% din nasterile vaginale ar fi nevoie de taieturi.

Totusi, de ce aceasta campanie pentru cat mai putine epiziotomii? In afara de faptul ca in multe cazuri, procedura nu este nici macar necesara, exista si unele riscuri pe care le aduce. In trecut, se credea ca epiziotomia se vindeca mai repede decat o ruptura vaginala si cu mai putine complicatii. De asemenea, se credea ca ajuta la refacerea vaginului dupa nastere. Totusi, cercetarile recente au aratat ca nu este deloc asa.

Femeile care sufera epiziotomii pierd mai mult sange in timpul nasterii, iar vindecarea este mai indelungata, mai greoaie, mai dureroasa si cu mai multe complicatii. In plus, femeile care au suferit epiziotomii au muschii pelvieni mai slabi. Tocmai de aceea, adversarii epiziotomiei o considera un tip de mutilare genitala. Riscurile asociate cu epiziotomia sunt in principal infectiile, pierderea senzatiilor sexuale, durerile la contactul sexual si incontinenta, datorita scaderii tonusului muscular in zona pelviana.

Femeia care a suferit o epiziotomie la prima nastere, poate sa sufere o ruptura perineala grava la urmatoarele. Rupturile mari care ajung pana aproape de rect sunt mai dureroase, necesita un timp indelungat pentru vindecare si pot duce la incontinenta anala.

Totusi, in ciuda controverselor legate de epiziotomie, uneori este pur si simplu necesara. De fapt, ea poate salva atat viata fatului, cat si pe cea a mamei. Este cea mai indicata atunci cand fatul este stresat, nu poate respira si trebuie sa se nasca cat mai repede, atunci cand fatul este macrosom si nu are suficient loc sa iasa prin vagin, dar si atunci cand se foloseste forcepsul si medicul are nevoie de mai mult loc.

In general, moasele tind sa faca mai putine epiziotomii decat obstetricienii. Totusi, este important sa discuti cu medicul sau moasa cu care vei naste despre acest subiect. Cat de des face epiziotomii? In ce conditii recurge la aceasta interventie? Daca nu doresti sa ai parte de asa ceva, va trebui sa spui clar, inca din timpul sarcinii. De asemenea, poti sa faci un masaj perineal in saptamanile dinaintea nasterii, care ar trebui sa faca zona mai elastica si deci sa scada riscul unor rupturi si necesitatea unei epiziotomii.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
epiziotomia necesara

Autorul articolului "Epiziotomia –necesara sau nu?": Erika
11.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Epiziotomia –necesara sau nu?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu