Flu
 
 
 
 
Fumatul pasiv la copii - care sunt riscurile? Fumatul pasiv se refera la inhalarea fumului de tigara de catre cei care nu fumeaza, iar dintre fumatorii pasivi, copiii sunt cei mai afectati pentru ca plamanii lor si caile aeriene sunt inca in dezvoltare iar metabolismul lor este mai rapid si poate absorbi substantele toxice din fum in proportie mai mare..

Daca esti una din mamicile fumatoare, nu esti singura. Peste jumatate din copii sunt expusi fumului de tigara, acasa. Fumul de tigara ramane in aer zile intregi. Particulele sunt prea mici pentru a fi vazute, dar ele sunt acolo, chiar daca aerul pare curat. Poate ca fumezi intr-o singura camera, insa particulele microscopice de fum ajung rapid in toata casa.

De fapt, este periculos pentru ei nu numai fumul produs de o tigara care arde ci si fumul expirat de un fumator. Ambele tipuri contin peste 250 de substante chimice toxice, printre care formaldehida, benzen, arsenic, amoniac, cianura de hidrogen, plumb. Fumul inhalat de copii poate sa contina pana la de trei ori mai multa nicotina si gudron decat cel inhalat de fumatori. Toate aceste substante irita nasul, sinusurile, urechea mijlocie si, evident, plamanii.

Fumatul pasiv mareste mult riscul ca cel mic sa faca asm, mai ales daca este expus de la varsta foarte fragede. Daca un copil are deja asm, crizele devin mai dese daca in casa se fumeaza si cresc sansele ca cel mic sa ajunga la spital.

De asemenea, la copii expusi fumatului pasiv, este mai mare riscul de infectii ale cailor respiratorii, de la nas, pana la plamani : infectii ale sinusurilor, ale urechii, pneumonii, bronsite, alergii, amigdalite. Chiar si banalele raceli sunt mai frecvente la copii fumatori pasiv decat la cei care nu intra in contact cu fumul de tigara. Unele studii au aratat chiar ca la copii expusi fumului de tigara cresc riscurile de a face cancer si leucemie.

De asemenea se banuieste ca sindromul mortii subite, cel care a bagat in sperieti parintii din lumea intreaga, ar fi legat de fumatul pasiv. Cand un sugar moare, inexplicabil, fara sa fi avut nicio problema de sanatate cunoscuta, este posibil sa fie de vina fumul de tigara inhalat.

Cu cat expunerea este mai mare, cu atat cresc riscurile. Cu cat este mai mica, cu atat scad riscurile. Insa singura solutie cu adevarat sigura este sa nu mai fumezi deloc in prezenta copilului, chiar daca este intr-o alta camera. Imediat ce incepi sa-ti feresti copilul de fumatul pasiv, riscul unor boli grave incepe sa scada. Niciodata nu e prea tarziu sa te lasi de fumat sau sa nu o mai faci in prezenta copilului.


Taguri articol:
fumatul pasiv copii care sunt riscurile

Autorul articolului "Fumatul pasiv la copii - care sunt riscurile?": Erika
23.01.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Fumatul pasiv la copii - care sunt riscurile?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu