Flu
 
 
 
 
Hipertensiunea si sarcina Desi o asociem adesea cu batranetea, hipertensiunea arteriala nu tine cont de varsta, putand aparea si la femeile tinere. Din fericire, a devenit o boala relativ usor de controlat prin dieta, exercitiu si medicamente. Dar ce se intampla cu sarcina ? Poate o femeie hipertensiva sa nasca un copil sanatos? Raspunsul este da. Evident cu conditia ca sarcina sa fie urmarita cu atentie.
Pe langa neplacerile evdiente pe care le poate avea mama, hipertensiunea micsoreaza volumul de sange transmis catre placenta, ceea ce inseamna ca fatul poate sa primeasca o cantitate insuficienta de oxigen si nutrienti. Cresterea lui poate sa fie incetinita sau sa se nasca prematur. Hipertensiunea mareste si riscul desprinderii de placenta, insa foarte rar duce la complicatii fatale.
La unele mamici, hipertensiunea este prezenta inaintea sarcinii si continua pe parcursul celor 9 luni. La altele, se declanseaza pe timpul sarcinii si dispare dupa nastere. De aceea, exista mai multe tipuri de hipertensiune :

• Hipertensiunea cronica este atunci cand mama avea deja probleme dinaintea sarcinii. Multe femei afla ca sufera de hipertensiune abia in timpul sarcinii, deoarece controalele sunt mai dese si mai riguroase. Daca tensiunea incepe sa creasca inainte de saptamana 20 si dureaza mai mult de 12 saptamani dupa nastere, atunci este cronica.

• Hipertensiunea indusa de sarcina se declanseaza dupa saptamana 20 si, in mod normal, dispare dupa nastere. Totusi, poate fi un semn ca mama va face hipertensiune cronica mai tarziu in viata.

• Preeclampsia este provocata de hipertensiunea cronica sau cea indusa de sarcina. Este o boala grava caracterizata prin tensiune arteriala ridicata si prezenta proteinelor in urina, dupa saptamana 20. Daca nu este tratata, preeclampsia poate sa duca la complicatii fatale, atat pentru mama, cat si pentru copil.

La multi hipertensivi, afectiunea se tine sub control cu ajutorului medicamentelor antihipertensive. Insa, orice medicament pe care il iei in timpul sarcinii poate sa iti afecteze copilul. Unele medicamente folosite de obicei de hipertensivi nu pot fi luate de femeile insarcinate. Este vorba de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (enalapril, captopril, lotensin, ramipril, etc.), inhibitorii reninei (aprovel, etc.) si inhibitorii receptorilor angiotensinei (micardis, pritor, etc.).

Totusi, tratamentul este important. Riscul de infarct, atac cerebral si alte probleme asociate cu hipertensiunea nu dispare in timpul sarcinii, ba, mai mult, copilul poate sa fie afectat. Daca ai nevoie de medicamente pentru a-ti controla boala, cere ajutorul medicului, care iti va da medicamentele cele mai sigure, in doza cea mai potrivita. Nu schimba tratamentul, nu modifica doza si nu intrerupe tratamentul.

Daca esti sub tratament, este posibil sa iei medicamentele inainte de a a-ti da seama ca esti insarcinata. De aceea, daca esti hipertensiva, este bine sa consulti medicul inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Cardiologul si ginecologul iti pot spune daca boala ta este controlata indeajuns de bine incat sa poti avea o sarcina sanatoasa.

Pe tot parcursul sarcinii, va trebui sa faci vizite dese la medic, atat la ginecolog, cat si la cardiolog. Ti se va monitoriza cu atentie greutatea si tensiunea si probabil ca se vor face mai multe teste de sange si urina.

Si sanatatea fatului trebuie urmarita. Se fac ecografii dese pentru a vedea daca el se dezvolta normal si se verifica bataile inimii, in special in ultimul trimestru. Pe masura ce sarcina avanseaza, va trebui sa fii atenta la miscarile copilului.

Pentru preveni complicatiile, trebuie sa mergi la control de cate ori ti-o cere medicul tau, sa iei tratamentul asa cum ti-a fost prescris si sa te odihnesti cat mai mult. Verifica-ti tensiunea cat mai des, dar ai grija si la greutate. Daca iei prea multe kilograme, inima ta va fi si mai solicitata. Evident ca trebuie sa mananci sanatos si sa eviti alcoolul si tutunul.

Travaliul si nasterea ar trebui sa decurga normal daca hipertensiunea a fost tinuta sub control. Totusi, este posibil sa ti se induca travaliul cu cateva sapatamani inainte de DPN pentru a evita complicatiile. In caz de preeclampsie, este posibil sa se intample si mai devreme sau sa se treaca direct la cezariana.

Alaptatul nou-nascutului nu ar trebui sa fie o problema, chiar daca ai nevoie de medicamente pentru hipertensiune.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
hipertensiunea sarcina

Autorul articolului "Hipertensiunea si sarcina": Erika
28.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Hipertensiunea si sarcina"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu