Flu
 
 
 
 
Inducerea travaliului – de ce si cum? Natura controleaza cele mai multe aspecte ale travaliului si nasterii, dar uneori ea are nevoie de putin ajutor. Unele mamici observa ca, desi data probabila a nasterii a trecut deja, fatul nu da niciun semn ca ar vrea sa vina pe lume. In aceste cazuri, daca medicul decide ca e mai bine ca fatul sa se nasca mai devreme decat mai tarziu, el ti-ar putea sugera inducerea travaliului.

Se estimeaza ca una din cinci nasteri are loc dupa un travaliu indus de medic. Se recurge la aceasta solutie atunci cand:

- DPN-ul a trecut de o saptamana sau doua si travaliul nu s-a declansat in mod natural.

- S-au rupt membranele, dar nu incep contractiile.

- Exista o infectie in interiorul uterului.

- Fatul a incetat sa se mai dezvolte.

- Nu exista suficient lichid amniotic.

- Placenta da semne de "imbatranire" sau s-a desprins de peretele uterului.

- Mama sufera de o boala (diabet, hipertensiune), care poate sa puna in pericol viata ei sau a fatului.

Uneori, inducerea travaliul este si o problema de comoditate. Desi exista controverse pe acest subiect, unii medici decid sa induca travaliul daca mama locuieste prea departe de spital sau a mai avut nasteri foarte rapide cu travalii foarte scurte.

Expectativa vigilenta este cea mai buna solutie pana la doua saptamani dupa DPN. Pentru ca natura se pricepe cel mai bine sa pregateasca organismul mamei pentru nastere, este indicat sa astepti doua saptamani pentru a se declansa travaliul in mod natural. Totusi, dupa cele doua saptamani, fatul ar putea sa devina prea mare, complicand o nastere vaginala, iar placenta ar putea sa dea semne de "imbatranire", ceea ce inseamna ca fatul nu mai este alimentat suficient cu oxigen si nutrienti. In plus, la o sarcina supra-purtata, fatul ar putea sa aiba primul scaun in uter, iar meconiul patruns in sistemul sau respirator ii poate provoca boli de plamani.

Cand ai o sarcina supra-purtata, primul gand este sa faci lucruri care ar declansa travaliul. Stimularea sanilor, contactul sexual, alimentele picante sunt cunoscute ca metode de a grabi nasterea. Nu strica sa incerci ultimele doua metode pentru ca rau nu au cum sa-ti faca, insa nu exista insa nicio dovada medicala ca sexul sau condimentele ar putea provoca inceperea travaliului. Atentie! Sexul este interzis daca s-au rupt membranele. Stimularea sfarcurilor poate sa produca oxitocina, acelasi hormon care da startul contractiilor, insa pentru ca travaliul sa inceapa, trebuie ca si colul uterin sa fie gata pentru dilatare. In plus, stimularea sfarcurilor ar putea sa fie periculoasa pentru ca poate duce la contractii lungi si intense ce fac rau copilului.

Variantele folosite de medic pentru inducerea travaliului sunt cele mai eficiente si mai sigure. El poate sa rupa mebranele, ceea ce va mari productia de prostaglandine, ducand la contractii. Ruperea membranelor nu numai ca declanseaza si scurteaza travaliul, dar ii va da medicului posibilitatea de a vedea si analiza lichidul amniotic. S-ar putea ca doctorii sa foloseasca si medicamente pentru a grabi inceperea contractiilor. Cea mai frecventa alegere este o varianta sintetica a oxitocinei, hormonul care declanseaza contractiile.

Este greu de prezis cand anume se va naste copilul. Daca colul uterin are nevoie de timp sa se pregateasca pentru nastere, s-ar putea sa-ti tii copilul in brate abia peste doua sau trei zile. Daca organismul tau avea nevoie doar de un mic ajutor pentru a incepe contractiile, travaliul si nasterea ar putea sa se termine in cateva ore. Interventiile care declanseaza travaliul nu sunt dureroase, insa in travaliul indus contractiile sunt inca de la inceput destul de intense si de frecvente, iar durerea este prea greu de suportat pentru unele mamici. In tot acest timp, medicul va supraveghea si fatul, masurandu-i frecventa cardiaca.

In cazuri rare, inducerea travaliului nu reuseste si se incearca din nou, peste catvea zile. Dar daca membranele s-au rupt deja sau au fost rupte, nu mai exista cale de intoarcere. Fatul nu mai este protejat impotriva infectiilor si trebuie sa se nasca intr-un fel sau altul. Daca sanatatea mamei sau a fatului este in pericol, se trece la cezariana.

Oricare ar fi deznodamantul, trebuie sa-ti amintesti ca nu exista modalitati gresite si modalitati corecte de a naste un copil. Daca exista complicatii care fac necesara inducerea travaliului sau chiar cezariana, acest lucru nu reprezinta un esec pentru tine, ca mama.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
inducerea travaliului

Autorul articolului "Inducerea travaliului – de ce si cum?": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Inducerea travaliului – de ce si cum?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu