Flu
 
 
 
 
Infertilitatea masculina Pusa in fata unor analize mai putin perfecte, oricarei persoane i-ar veni greu sa accepte ca are o problema de fertilitate. Pentru barbati insa este cu atat mai greu, avand in vedere ideea - invechita astazi - conform careia femeia este de vina pentru infertilitatea unui cuplu. Totusi, in jumatate din cuplurile subfertile, barbatul este responsabil cel putin partial de problema fertilitatii.

In cazul in care se suspecteaza o problema de infertilitate, pe langa analizele pe care le va face femeia, este recomandat ca si barbatul sa faca o analiza a spermei, numita spermograma. Este o analiza simpla, dar care poate oferi multe informatii in legatura cu fertilitatea unui barbat.

Investigatia necesita o proba de sperma, care se obtine fie la sediul laboratorului (de obicei), fie acasa, dupa o abstinenta de doua-trei zile. O perioada mai scurta va reduce numarul spermatozoizilor, iar dupa o abstinenta mai indelungata de atat, numarul va fi fals mai mare, iar spermatozoizii vor avea o motilitate mai mica. Daca proba se recolteaza acasa, ea trebuie dusa la laborator cat mai repede cu putinta, evitandu-se in timpul transportului, temperaturile extreme si bataia directa a soarelui.

Este recomandat sa se faca doua spermograme, mai ales daca la prima rezultatele sunt slabe. Producerea spermatozoizilor dureaza in jur de 74 de zile, deci daca se recolteaza doua probe intr-o perioada mai scurta de timp, probabil ca ambele vor fi din aceeasi populatie. Acest aspect este important mai ales daca barbatul a avut o infectie virala sau a consumat mult alcool inaintea recoltarii primei probe. In asemenea cazuri, este mai bine ca a doua spermograma sa se faca la trei luni dupa prima.

Spermograma urmareste volumul lichidului ejaculat, numarul de spermatozoizi din acest lichid, mobilitatea spermatozoizilor si forma lor. Numarul ideal este intre 50 si 200 de milioane pe mililitru, peste 60% dintre spermatozoizi trebuie sa fie mobili si peste 70% trebuie sa aiba forma normala. Se mai tine seama si de culoarea lichidului ejaculat, timpul de lichefiere si pH.

Exista mai multe analize care urmaresc calitatea spermei, insa recomandarea lor nu a intrat in rutina, pentru ca nu s-a dovedit abilitatea lor de a da informatii legate de fertilitate. Una dintre ele este analiza anticorpilor antisperma. In mod normal, anticorpii trebuie sa lupte impotriva infectiilor, dar la unii barbati organismul produce anticorpi care ataca propriii spermatozoizi si fie le reduce mobilitatea, fie ii impiedica sa fecundeze ovulul. Multi medici au studiat efectele acestei anomalii asupra fertilitatii si se pare ca numai in cazurile foarte grave barbatul devine infertil.

Cauzele infertilitatii la barbat

Aproape 90% dintre cazurile de infertilitate masculina nu se pot trata si singura solutie este o forma de fecundare asistata, daca sarcina nu apare in mod natural. Principalele probleme ce pot aparea la barbati sunt:

Spermatozoizi idiopatic anormali.

Spermatozoizi anormali inseamna ca sunt fie prea putini, fie cu mobilitate scazuta, fie cu alta forma decat normal. "Idiopatic" inseamna ca nu s-a gasit nicio cauza pentru problema respectiva. Se intampla in 75% din cazurile de infertilitate masculina. Daca problema nu este foarte grava, este posibil ca sarcina sa apara in mod natural. In cazuri mai grave, de exemplu atunci cand nu exista spermatozoizi in lichid ejaculat (azoospermie), fecundarea normala devine imposibila.

Anomalii fizice

Daca nu se gaseste niciun spermatozoid in lichidul ejaculat, este posibil ca tubul care duce spermatozoizii de la testicole la uretra (vas deferens) sa fie blocat sau sa lipseasca. Se poate trata prin operatie. Totusi, inainte de o interventie invaziva, trebuie analizate riscurile si beneficiile si trebuie excluse alte posibile cauze ale infertilitatii, caci numai in 15% din cazuri operatia pune capat infertilitatii.
Mult timp s-a considerat ca varicolelul (umflarea venelor din jurul testicolelor) ar fi o cauza a infertilitatii. Astazi se considera ca riscurile sunt minime.

Cauze genetice

Problemele genetice sunt rare, dar sunt des intalnite printre barbatii care au spermatozoizi putini sau deloc. Desi anomaliile cromozomiale nu sunt evidente, se crede ca ele pot fi transmise urmasilor de sex masculin daca fecundarea asistata reuseste.
Dezechilibre hormonale
Si dezechilibrele hormonale sunt destul de rare. Uneori sunt tratabile, dar daca testicolele au incetat sa functioneze nu sunt sanse de succes.

Alte cauze

Barbatii care fumeaza au numarul de spermatozoizi cu 15% mai mic decat nefumatorii. Consumul mare de alcool poate sa reduca numarul spermatozoizilor si mobilitatea lor, la fel si consumul de droguri si steroizi anabolizanti.Hainele foarte stramte si perioadele mari de stat jos pot sa reduca numarul spermatozoizilor pentru ca incalzesc testicolele. Barbatii care au avut o spermograma anormala ar trebui sa poarte pantaloni largi si lenjerie confortabila.

Tratamente

In functie de cauza exacta a infertilitatii, se pot face unele tratamente, desi succesul lor nu este garantat.

Medicamente

Au fost incercate mai multe medicamente pentru a mari numarul de spermatozoizi si mobilitatea lor. S-au obtinut unele succese cu antioxidanti si steroizi, insa sunt necesare multe alte studii pana cand se va pune la punct un tratament cu adevarat eficient.

Inseminarea intrauterina

Inseminarea intrauterina consta in pregatirea unei probe de sperma, asa incat sunt alesi spermatozoizii cei mai mobili, si introducerea ei prin colul uterin in perioada ovulatiei. Pentru femeie, interventia nu este mai neplacuta decat un test Papanicolau. Adesea IIU se foloseste in combinatie cu medicamente care stimuleaza functia ovariana pentru a produce mai multe ovule.

Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului

Este un tip de fertilizare in vitro prin care un spermatozoid este injectat direct intr-un ovul pentru ca fecundarea sa aiba loc. Interventia este utila pentru barbatii cu un numar foarte redus de spermatozoizi. Chiar daca barbatul sufera de azoospermie, se pot extrage cativa spermatozoizi prin biopsie testiculara, desi acest tip de operatie este destul de rara la noi in tara.
Inseminarea cu sperma de la donator

Daca nu se pot recolta spermatozoizi sanatosi, exista posibilitatea ca fecundarea sa aiba loc cu sperma de la un donator.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
infertilitatea masculina

Autorul articolului "Infertilitatea masculina": Erika
29.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Infertilitatea masculina"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu