Flu
 
 
 
 
Ingrijirea dintilor si prima vizita la dentist Conform sondajului nostru, multe mamici nu stiu ca dintisorii bebelusului trebuie vazuti de un dentist de la cele mai fragede varste. Ei bine, este adevarat. Chiar daca nu are carii sau alte probleme dentare, bebelusul trebuie dus la stomatolog pentur un control de rutina care va evidentia eventualele probleme (carii incipiente, dinti strambi, etc.) din timp si va oferi cel putin sfaturi in legatura cu corectarea lor.

Dintisorii sanatosi sunt foarte importanti la bebelusii care abia invata sa manance, sa mestece, sa vorbeasca si devin constienti de imaginea lor. Chiar daca dintii de lapte se vor schimba, copilul va avea nevoie de ei pana la 6-7 ani, deci trebuie a fie sanatosi, ceea ce inseamna ca sunt importante si vizitele la dentist, dar si igiena corecta.

Asadar, cand incepe igiena dentara a copiilor? In mod normal, ar trebui sa inceapa inainte de aparitia dintilor. Chiar daca nu-i vezi deocamadata, dintisorii sunt deja formati, sub gingie, si asteapta sa iasa la iveala. La nastere, copilul are 20 de dinti de lapte formati inca din perioada intrauterina. Deocamdata, igiena dentara consta in stergerea gingiilor cu o carpa curata sau cu o batista umeda pentru a indeparta bacteriile.

Dupa aparitia primilor dintisori puteti trece deja la periuta de dinti, dar cu conditia sa gasesti una speciala pentru bebelusi, cu perii foarte moi. Altfel, risti sa-i ranesti gingia, care este foaret sensibila. Daca periuta de dinti ti se pare prea mult deocamdata, poti sa folosesti in continuare carpa umeda, stergand bine cu ea dintisorii. Unii medici recomanda chiar si ata dentara din momentul in care apar doi dinti unul langa altul. De la 2-3 anisori se poate folosi si pasta de dinti daca esti sigura ca cel mic intelege ca nu are voie sa o inghita. Deocamda nu are voie sa spele singur pe dinti tocami ca sa nu inghita cantitati mair de pasta.

Foarte important de cunoscut sunt conditiile in care poate aparea caria de biberon. Acest tip de carie afecteaza in special dintii din fata, cei vizibili, care isi schimba culoarea si se tocesc. In stadii avansate, aspectul este foaret urat, iar copilul are dureri. Dupa cum arata si numele afectiunii, motivul este lapticul din biberon. Laptele, fie el de la san sau formula, contine zaharuri care hranesc bacteriile din gurita. Acestea produc acizi ce ataca smaltul dintilor. Principalul vinovat este laptele de seara, fara de care multi copii nici nu pot sa adoarma. Problema este ca pe timpul somnului, scade productia de saliva si dintisorii nu mai sunt « spalati », iar bacteriile pot sa se dezvolte in voie. Daca dupa biberonul de seara copilul este spalat pe dinti sau primeste macar un pahar cu apa si sta treaz un sfert de ora, riscul se reduce cu mult.

Pentru e preveni aceasta boala ce face ravagii printre beblusi, dar si pentru a primi sfaturi utile si a preintampina alte probleme dentare, prima vizita la stomatolog ar trebui sa aiba loc in primul an de viata. In primele stadii, caria de biberon nu este usor de depistat de catre parinte. La fel si problemele de crestere si pozitionare a dintilor. Daca nu stii niciun dentist la care ai putea merge, intreaba medicul pediatru la urmatorul control. El iti va explica mai bine daca si cand e cazul sa mergi la stomatolog si probabil iti va recomanda pe cineva. Nu toti stomatologii au experineta in tratarea copiilor, iar primele vizite sunt importante pentru ca influenteaza comportamentul viitor al celui mic. Daca de acum ii transmiti ca un control stomatologic este sanatos si placut, ai toate sansele sa nu fuga de medic nici pe viitor.



Autorul articolului "Ingrijirea dintilor si prima vizita la dentist": Erika
02.07.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ingrijirea dintilor si prima vizita la dentist"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu