Flu
 
 
 
 
Insarcinata si uituca - amnezia sarcinii Toata lumea stie ca sarcina este o perioada pe cat de frumoasa pe atat de grea si orice viitoare mamica se astepata la greturi, oboseala, arsuri, ingrasare. Insa unele sunt surprinse sa observe ca, pe langa neplacerile « clasice » ale sarcinii au parte si de unele mai putin obisnuite.

Oricat de ciudat ar parea, exista mamici care devine... uituce. Incepi sa uiti ce ai promis aseara, unde ti-ai pus cheile, care e numarul de telefon al mamei sau cum o cheama pe fetita verisoarei. Uneori e amuzant, alteori e neplacut insa, fara indoiala, e ciudat.

De fapt, daca intrebi in stanga si in dreapta vei afla ca nu esti singura. Multe viitoare mamici au aceeasi problema, chiar daca unele nu-si dau seama. Din fericire, aceata stare nu este permanenta si nici nu anunta o problema grava.

Amnezia sarcinii sau “mommy-brain” cum ii spun americanii, afecteaza pana si pe cele mai organizate si eficiente femei. Un studiu publicat in Australian Journal of Advanced Nursing a aratat ca 82% dintre gravide au observat o anume dificultate in a se concentra si a-si aminti detalii. Unele dintre ele au observat ca uita anumite lucruri, altele nu reuseau sa fie atenta si sa se concentreze, iar altele s-au declarat, pur si simplu, « cu capul in nori ».

Asadar, chiar daca ai fost inainte de sarcina foarte practica si organizata, acum este posibil sa observi ca nu te mai poti concentra la fel de bine, ca esti distrata si mai putin eficienta ca de obicei.

Ca in multe alte probleme legate de creierul uman, specialistii nu au o explicatie sigura si geenral acceptata. Pentru ca e vorba de sarcina, unii dau vina, ca intotdeauna, pe schimbarile hormonale. Hormonii, spun ei, ne influenteaza intregul corp, inclusiv creierul, iar sarcina este o perioada plina de schimbari hormonale dramatice. Printr-un mecanism inca necunoscut noua, aceste schimbari in activitatea hormonala influenteaza memoria pe termen scurt si cpacitatea de atentie si concentrare. Unele femei isi dau seama ca au probleme asemanatoare, poate mai putin grave, si in alte perioade in care schimbarile hormonale sunt importante (inaintea menstruatiei, la menopauza).

Chiar a existat un studiu care a aratat o ca femeile insarcinate, altfel sanatoase, au creierul putin putin mai mic si glanda hipofiza putin mai mare. Totusi, va mai fi nevoie de cercetari pana la a se stabili daca amnezia sarcinii are sau nu legatura cu aceste schimbari. Alte teorii sugereaza ca micile neatentii ale gravielor sunt legate de lipsa fierului si de stres, insa nici acestea nu au fost pe deplin acceptate.

In trimestrul trei, viitoarele mamici, deja au dificultati serioase in a-si aminti diverse detalii, ceea ce insemna ca situatia se agraveaza pe masura ce sarcina avanseaza. Tocmai de aceea, cea mai plauzibila explicatie ar fi aceea ca viitoarea mamica este preocupata, ingrijorata de ceea ce o asteapta. Oricine poate deveni uituc sau neatent cand are o grija sau trece printr-o perioada mai dificila. Iar cand te asteapta un travaliu, o nastere si o schimbare atat de mare cum este nasterea unui copil, in mod sigur se poate spune ca treci printr-o perioada dificila. Este si normal sate gandesti mai mult la nastere, la sanatatea copilului atat de mutl incat pierzi dinvedere detalii pe care creierul tau le considera neimportante. Daca mai adaugam stresul care le cuprinde pe unele mamici si oboseala datorata insomniilor, este lesne de inteles de ce mai uiti, din cand in cand, unde ai pus un obiect sau ce ai planuit aseara.

Si totusi, ce e de facut daca neatentia iti afecteaza viata de zi cu zi ? In primul rand nu trebuie sa te ingrijorezi. Este o situatei temporara si, mai ales, normala. Problema este ca multe viitoare mamici nu cunosc acest aspect al sarcinii, sunt luate prin surprindere si considera ca este un defect al lor, astfel crescand riscurile unei depresii.

De cate ori neatentia iti face probleme, aminteste-ti ca este doar una din neplacerile sarcinii, ca si greata sau oboseala, si ca va trece peste cateva luni. Odata ce aiinteles asta, nu-ti ramane decat sa te organizezi. Noteaza-ti toate lucrurile importante pe care ar fi posibil sa le uiti, lipeste post-it-uri la birou sau acasa, foloseste alarma telefonului pentru a-ti aminti date importante si nu te sfii sa ceri ajutorul celor mai atenti decat tine.

Nu te implica in mai multe activitati decat poti duce, ai grija la alimentatie si gaseste modalitati de a alunga stresul. Cu o minte limpede si un corp odihnit te vei descurca mai bine. Dar pentru asta ai nevoie de odihna si somn, asa ca nu te invinovati daca dormi pana tarziu sau te relaxezi putin dupa pranz.

In acelasi timp, ca sa alungi grijile inutile care ti-ar putea incarca mintea, mergi la fiecare control recomandat de medic, si discuta cu personalul medical pentru a te asigura ca fatul este sanatos si ca se va naste sanatos.



Autorul articolului "Insarcinata si uituca - amnezia sarcinii": Erika
20.01.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Insarcinata si uituca - amnezia sarcinii"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu