Flu
 
 
 
 
Invata-l sa adoarma singur cu metoda Ferber Mamicile confruntate cu problemele de somn ale bebelusilor au la indemana doua metode de a-i invata sa doarma singuri. Prima, cea a doctorului american William Sears consta in a culca bebelusul in acelasi pat cu parinti (co-sleeping).

Cealalta, despre care vom vorbi astazi, presupune exact opusul: copilul trebuie sa doarma singur in patutul sau, in camera sa, indiferent de reactie. Este vorba de metoda Ferber, propus de un alt medic american, dr. Richard Ferber.

«Ferberizarea» copilului, cum spun americanii, inseamna a-l lasa sa planga singur pana cand adoarme (metoda cry-it-out). Pare o abordare dura a problemei, motiv pentru care este si foaret controversata. Insa scopul este unul «nobil».

Sa adormi singur, spune dr. Ferber, este o abilitate care se invata. Si, cum nimeni nu dobandeste o abilitate daca nu se iveste ocazia, bebelusul trebuie sa lasat sa invete cum sa adoarma. Daca il legeni pana adoarme sau il lasi sa adorma la san, in timp ce suge, se va obisnui asa si nu va sti cum sa adoram singur. Iar noaptea, cand se va trezi, va incepe sa planga, chemandu-te sa-l adormi la loc.

Daca ii dai ocazia sa invete cum sa se linisteasca singur, va folosi aceasta abilitate si noaptea, cand se trezeste si de cate ori va avea nevoie de ea.

Daca stam sa ne gandim bine, dr. Ferber s-ar putea sa aiba dreptate. Metoda lui poate fi una dura, e adevarat. Insa toate lectiile importante in viata se invata prin expriente dureroase. Si, de fapt, plansul nu ii face rau copilului. In afara de faptul ca se simte frustrat sau furios nu poate pati nimic rau.

Lacrimile nu sunt scopul metodei Ferber. Sunt doar un efect secundar, unul de scurta durata care nici nu se compara cu beneficiile pe termen lung ale acestei abordari. Cand bebelusul va putea sa adoarma singur, fericit si multumit, iar parintii se vor putea odihni intreaga noapte, toata lumea va uita complet de lacrimi, frustrare sau stres.

Pentru ca, intr-adevar, metoda Ferber poate fi un stres la inceput. Nopti nedormite, plansete care-ti rup inima, furie, frustrare si mila, toate la un loc.

Cum se aplica metoda Ferber

Varsta de inceput poate sa difere de la copil la copil. Dr. Ferber nu mentioneaza o varsta ideala tocmai pentru ca bebelusii se dezvolta in ritm diferit. In general, ei incep sa doarma aproape toata noaptea, intre patru si sase luni, deci acum ar trebui sa incepi.

Cand copilul da semne de oboseala (dar este inca treaz), pune-l in patut, in camera lui sau intr-o alta camera, dar nu in dormitorul tau. Spune-i noapte buna, saruta-l, mangaie-l si apoi lasa-l singur. Ina cest moment, majoritatea bebelusilor incep sa planga. Lasa-l sa planga singur, timp de trei minute, apoi du-te la el, mangaie-l, saruta-l, dar nu-l lua in brate. Stai cu el un minut sau doua, apoi pleaca din nou. Daca incepe iar sa planga, asteapta cinci minute, apoi du-te la el. Paraseste camera din nou, de data asta pentru 10 minute. Repeta pasii, asteptand de fiecare data cate 10 minute, pana cand reuseste sa adoarma singur. Cu siguranta va reusi la un moment dat, chiar daca dureaza mai mult.

In seara urmatoare repeta procesul, dar lasa-l singur si mai mult timp. Intai cinci minute, apoi opt minute, apoi 15. In fiecare seara mareste aceste intervale. Confrom doctorului Ferber, metoda ar trebui sa dea rezultate in cel mult o saptamana. Daca in acest interval nu se intampla nimic, probabil ca bebele tau nu este inca gata sa adoarma singur. Renunta la incercari pentru un timp (cateva saptamani sau o luna), apoi reincepe.

Important este sa fii tare si sa nu cedezi cand il auzi plangand. Aminteste-ti ca totul e spre binele lui si ca aceasta metoda, asa dura cum este, e menita sa-i ofere mai multa independenta.

Bebelusii au nevoie de rutina pentru a se simti in siguranta, asa ca este bine sa creezi o traditie privind somnul de noapte, pe care sa o respectatiin fiecare seara. De exemplu puteti incepe cu o baita relaxanta, urmata de un masaj, o poveste sau putina joaca si abia apoi il pui in patut, la aceeasi ora in fiecare seara. Astfel copilul se obisnuieste si stie ce il asteapta.


Taguri articol:
invata-l adoarma singur metoda ferber

Autorul articolului "Invata-l sa adoarma singur cu metoda Ferber": Erika
29.07.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Invata-l sa adoarma singur cu metoda Ferber"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu