Flu
 
 
 
 
Invata-l sa inoate! Acum ca a venit vara, tot mai multi pititci vor merge, poate pentru prima data, la mare, la strand sau la piscina, unde au loc primele lectii de inot. Chiar daca mergi la mare sau la piscina doar cateva zile pe an, inotul este o abilitate importanta pentru ca se poate dovedi un sport extrem de util si placut, dar si pentru ca in unele situatii ar putea salva viata copilului.

Bineinteles ca varianta cea mai sigura sunt lectiile de inot predate de un instructor cu experienta, dar nu toata lumea are timp si bani pentru asa ceva. Iar mama sau tata pot sa fie cel mai bun instructor pentru ca isi cunosc copilul, iar copilul are incredere in ei.

Cand este bine sa incepem inotul? Academia americana de pediatrie recomanda varsta de patru ani, cel putin. Se considera ca la aceasta varsta copilul este destul de dezvoltat, din toate punctele de vedere, ca sa poata inota. Daca incepi mai devreme, asta nu inseamna neaparat ca va invata mai repede. Chiar si copiii care fac cunostinta cu apa de la 2-3 ani, reusesc sa inoate bine tot pe la cinci ani si jumatate.

Orice «curs» de inot trebuie sa inceapa cu balaceala in apa mica si calduta. Unii copii se tem de apa. E si normal, avand in vedere ca fac cunostinta cu un mediu nou, necunoscut. Lasa-l sa decida singur cand intra in apa. Daca il fortezi nu vei face decat sa-l sperii iar sperietura se poate transforma intr-o fobie. Mai degraba da-i de inteels ca apa este placuta, intrand inaintea lui si aratandu-i ca te simti bine. Cand va fi gata, va incerca si el. Majoritatea copiilor care se tem la inceput, dupa cateva vizite la piscina sau strand nici nu mai vor sa iasa din apa. Pentru inceput, copilul se va juca in apa mica, ce nu trebuie sa-i depaseasca talia. Chiar si asa, trebuie suprvegheat permanent caci cei mici se pot ineca chiar si intr-o cada.

Primele intrari in apa adanca trebuie pregatite. Spune-i ca-l vei tine in brate, ca nu va simti fundul bazinului, dar ca trebuie sa aiba incredere int ine. Daca nu stie de la inceput ce-l steapta ar putea sa intre in panica.

Inainte de a trece la lectiile propriu-zise asigurate ca cel mic stie sa-si tina respiratia. Este absolut necesar sa invete asta. Daca nu s-a familiarizat cu aceasta ideein timpul baitelor, va trebui sa-i arati cum sa o faca, mai intai pe uscat, apoi in apa. Odata intrati in piscina, il tii in brate, va tineti respiratia amadoi, si ii arunci putina apa pe fata. Repeti pana cand se obisnuieste ca apa sa-i atinga fata si abia apoi puteti incerca sa intrai cu totul in apa. Pentru asta, il tii bine in brate, si indoi usor genunchii pana cand intrati amandoi in apa, complet. Pentru inceput, nu trebuie sa stati scufundati mai mult de cateva secunde.



Cand copilul se obisnuieste cu scufundarile, poti sa-i oferi mai multa independeta. Pentru inceput, stati fata in fata, il tii cu ambele maini intinse de subrat, ca si cum l-ai ridica de jos si il scufunzi usor cu o miscare in forma de U, aducandu-l catre tine. Deocamdata nu e cazul inca sa-i drumul.

Cand s-a obisnuit cu scufundarile, puteti trece la urmatoarele puncte. Ca sa se mentina la suprafata va trebui sa stie cum sa-si miste picioarele. Tinandu-l de subrat cu ambele maini, explica-i miscarile tip « bicicleta », apoi forfecarile de picioare. Poti sa intinzi un brat in lateral si sa-l lasi sa se tina de el, in timp ce sta pe burtica si loveste apa cu picioarele.

Daca ati invatat miscrile corpului, poti incepe sa-i dai drumul catea secunde, ca sa capete incredere in el insusi. Dar - atentie ! - nu-i da drumul fara sa stie si fara sa fie pregatit. Si in acest caz, sperietura ar putea duce la o fobie. Anunta-l ce vei face si numai daca este pregatit lasa-l sa inoate singur cateva secunde. Exista o modalitate sigura si eficienta de a face asta. Stand in picioare ii sustii cu o mana ta stanga bratul lui stang, iar cu mana ta dreapta piciorul drept, in timp ce el sta pe burtica. Va asezati aproape de margine piscinei si il impingi usor pana cand ajunge sa se prinda de zid sau de scara. Niciodata nu trebuie sa te indepartezi de copil mai mult de o lungime de brat. Daca se sperie brusc va trebui sa-l prinzi repede.



Pe masura ce devine mai sigur pe el, ofera-i mai multa independenta, dar asigura-te ca este mereu langa tine si ca poti ajunge rapid la el in caz de pericol. Copiii pot invata sa inoate foarte repede,insa fiecare are un ritm al sau si nu trebuie grabiti. Cei ma speriosi probabil ca vor avea nevoie de saptamani intregi doar ca sa poata face scufundari. Oricum, chiar daca ai copil curajos nu te astepta sa invete inotul intr-o singura sedinta. Lasa-l sa se obisnuiasca treptat cu apa. El trebuie sa te conduca pe tine si sa impuna propriul ritm, nu invers.


Taguri articol:
invata-l inoate

Autorul articolului "Invata-l sa inoate!": Erika
18.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Invata-l sa inoate!"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu