Flu
 
 
 
 
Iubirile si despartirile adolescentilor Un adolescent indragostit este o problema pentru majoritatea parintilor. Iti amintetsi inca primii sai pasi, ca si cum ar fi fost ieri, iar astazi il vezi indragostit, rosind de cate ori aude un nume si dand fuga la telefon de cate ori aude soneria. Dar trebuie sa acceptam ca toti copii cresc, iar odata cu adolescenta vin iubirile si primele dezamagiri amoroase. Orice despartire este dureroasa, indiferent de varsta. Cu atat mai mult sufera un adolescent aflat la prima sa dezamagire in dragoste. Dar daca ii arati copilului ca esti langa el si il intelegi, poti sa-i alini durerea si sa-i redai increderea pierduta.

Cel mai important este sa nu minimizezi durerea copilului si sa nu subestimezi dezechilibrul pe care il provoaca o despartire la varsta adolescentei. Sigur, noi, adultii, stim ca iubirile adolescentine nu se termina cu o nunta. Tocmai de aceea avem tendinta sa subestimam sentimentele celor mai tineri. Dar pentru ei, este iubire adevarata. Iubirea adolescentina este singura iubire pe care o cunosc.

Un tanar care tocmai a suferit o dezamagire tinde sa se concentreze pe defectele lui, pe partile negative, cautand toate posibilele motive pentru care a fost parasit de iubit sau iubita. De aici mai e doar un pas pana la depresie, mai ales daca tanarul are deja o fire negativista sau daca este mai introvertit.

Orice persoana, indiferent de varsta, care a trecut printr-o experienta dureroasa, are nevoie de intimitate, de un timp numai pentru sine, ca sa poata accepta despartirea. Da-i un ragaz copilului, nu-l agasa cu intebarile si grija ta. O zi sau doua lasa-l sa fie singur daca simte nevoia. Totusi, nu-l lasa sa stea incuiat in camera lui mai mult de cateva zile.

Cand va vrea sa vorbeasca, rezuma-te la a-l asculta. Probabil ca nu are chef acum sa auda despre prima ta despartire. Daca te intreaba si vrea sa-i impartasesti din experienta ta, atunci fa-o. Daca nu, mai bine abtine-te.

Cand in sfarsit este gata sa te asculte, adopta o atitudine pozitiva, si aminteste-i ca viata e frumoasa, fie care are sau nu un partener alaturi. Daca ai o fata, probabil ca va dori sa vorbeasca despre ceea ce simte, sa planga pe umarului cuiva, al unei prietene sau al mamei. Sa nu te mire daca nu va vrea sa-ti vorbeasca si va prefera compania unei prietene. Probabil ca se simte mai bine langa cineva care, crede ea, o intelege si stie exact ce simte. Baietii tind sa reactioneze altfel: nu vor sa stea de vorba cu nimeni, sunt furiosi, se izoleaza si nu vor sa arate ca sufera. Probabil ca un adolescent va refuza sa-ti spuna, in prima instanta de ce nu mai vine iubita pe la el, incercand sa-ti ascunda despartirea, numai ca sa evite acea discutie jenanta in care tu incerci sa-l consolezi.

Un adolescent sau o adolescenta pot sa reactioneze in multe feluri dupa o despartire. Unii se ascund in camera lor si refuza sa discute cu oricine, altii simt nevoia sa se razbune pe cel care i-a ranit sau sa-si caute imediat un nou partener. Datoria parintilor este sa-i invete cum sa-si controleze si sa-si accepte emotiile, fara a recurge la solutii impulsive si, posibil, periculoase.

Aminteste-ti ca tu, mama, trebuie sa fii cea care isi pastreaza intelepciunea. Nu-l vorbi de rau pe fostul iubit, chiar daca nu ti-a placut niciodata despre el. Faptul ca respectivul era nepotrivit pentru fiica ta, nu o sa o consoleze deloc. Ba din contra, te va considera si pe tine un adversar.

Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa refaci increderea in sine a adolescentului sau adolescentei tale. Incurajeaza-l sa-si intalneasca prietenii, sa-si gaseasca un hobby sau alta activitate care ii face palcere. De exemplu, sportul este intotdeauna o metoda buna de a te elibera de frustrare si sentimente negative. Totusi, nu-l presa. Daca refuza cu indarjire sa iasa din casa, probabil ca mai are nevoie de ceva timp ca sa-si revina. Unii adolescenti trec mai repede peste suferinta despartirii, iar la altii dureaza mai mult. Depinde si de genul de relatie pe care a avut-o. Rezuma-te la a urmari felul cum adolescentul suporta durerea si metodele la care recurge pentru a-si reveni. Ca si adultii, tinerii pot sa apeleze la solutii mai putin corecte. Explica-i ca alcoolul si/sau drogurile nu fac decat sa «amorteasca» pentru un timp durerea, fara sa inlature sursa ei; ca o noua relatie nu va sterge amintirea celei care tocmai s-a terminat; ca razbunarea, de orice fel, nu pune capat durerii; ca incercarea de a aduce inapoi partenerul pierdut nu face decat sa prelungeasca suferinta despartirii.



Autorul articolului "Iubirile si despartirile adolescentilor": Erika
20.08.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Iubirile si despartirile adolescentilor"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu