Flu
 
 
 
 
La ce se gandesc viitorii tatici Din momentul in care afli ca vei fi tata, viata ta deja se schimba si nu va mai fi niciodata la fel ca inainte. Pana acum ati fost doi, de acum inainte veti fi trei. Astazi, toata lumea recunoaste perioada sarcinii ca fiind foarte dificila sau macar "speciala" pentru viitoarea mamica, insa, adesea, sentimentele, intrebarile si starile prin care trece viitorul tatic sunt ignorate.

Mama simte primele efecte ale maternitatii pe propria piele, caci toate se intampla in corpul ei – mai intai se opreste menstruatia, apoi se maresc sanii, burtica se rotunjeste, incep loviturile lui bebe, apoi vine nasterea. In acest timp, tatal se afla intr-o lume abstracta, e un simplu spectator la acest eveniment extraordinar. Nu e de mirare ca atatea si atatea intrebari si griji ii dau batai de cap viitorului tatic.

Ca si partenera lui, el trebuie sa renunte la statutul de "copilul lui..." si sa devina "tatal lui..." . Astfel apar intrebarile. Ce fel de tata voi fi? Voi reusi sa fiu un tata bun? De ce inca nu ma simt tata? Sentimentul de a fi tata nu vine de la sine. Nu mai e atat de usor ca acum 20 de ani. Azi rolul tatalui a evoluat, astfel incat barbatii nu mai stiu exact ce au de facut si care le este rolul in familie.

Pe masura ce te transformi din barbat in tata, cand iti cauti locul in familie, prima data iti vine in minte imaginea tatalui tau care iti va folosi ca referinta. Esti mandru ca, la fel ca si tatal tau, ai putut sa dai nastere unei noi fiinte, dar, in acelasi timp, apare un spirit de competitie. Vrei sa fii mai bun decat tatal tau, sa ii oferi copilului tau tot ce nu ai avut tu. Fie ca tatal tau te-a iubit, fie ca te-a respins sau te-a ignorat, imaginea lui nu te va parasi niciodata. Va ramane un reper pentru tine, in incercarea de a te ridica la nivelul lui sau de a-l depasi.

In mod ciudat, paternitatea ii face pe unii barbati sa se gandeasca la propria moarte. Faptul ca tu insuti nu mai esti copil, ci vei avea propriul tau copil iti aminteste de succesiunea generatiilor si de faptul ca, la un moment dat, vei muri, iar copilul tau va fi, la randul lui, parinte.


Ca s anu mai vorbim de responsabilitatile pe care le ai de azi inainte. Tanarul lipsit de griji care era gata la orice ora de petreceri si distractie, va trebui sa dispara pentru a lasa locul unui tati responsabil si grijuliu. A venit momentul sa spui adio vietii tale lipsite de griji si... libertatii tale. Daca pana acum puteai sa faci ce voiai cand voiai, singur sau in cuplu, de acum inainte esti pentru totdeauna responsabil de bunastarea si sanatatea puiului de om pe care il astepti. Si care iti este deja rival pentru ca te simti exclus dintr-o relatie stransa – aceea dintre copil si mama - pe care, in mod inconstient, o invidiezi.


Fara sa-si dea seama, unii tatici au sentimente de frustrare amestecata cu gelozie pentru ca ei nu pot purta copilul in pantec si nu pot fi atat de aproape de el. Astfel se explica comportamentul unora dintre tatici. "Profita" de sarcina partenerei pentru a lua cateva kilograme in greutate si a avea dureri de spate, de picioare, de stomac. Aceste manifestari psihosomatice se explica prin dorinta barbatului de a se identifica cu viitoarea mamica.

Perioada de tranzitie, intre statutul de barbat si cel de tata, este una dificila. Si totusi, majoritatea barbatilor trec peste ea fara problene. Cum poti reusi si tu sa faci acelasi lucru? E simplu. Trebuie doar sa tii minte cele patru reguli.

Fii tu insuti. Nu incerca sa fii un supererou si nu te arata bucuros de noul statut daca, de fapt, esti ingrijorat. Accepta perioada aceasta plina de intrebari pentru ca ea te ajuta sa devii tata cu adevarat.

Discuta. Probabil ca, fiind barbat, nu ti-e usor sa recunosti ca esti ingrijorat, dar vorbind despre temerile tale se poate spune ca ai scapat de ele in proportie de 90%. Discuta cu prietenii care au deja copii sau cu tatal tau.

Implica-te. Numai daca te implici in viata viitorului tau copil si a mamei lui, necunoscutul va deveni cunoscut. Insoteste-ti sotia la consultatii, la ecografii, la cursuri prenatale, vorbeste cu burtica.

Ia decizii. Participa la luarea oricarei decizii care il priveste pe cel mic. Cum se va naste ? Va fi alaptat la san la la biberon? Cat va sta mama cu el ? Cine va avea grija de el ?


Taguri articol:
gandesc viitorii tatici

Autorul articolului "La ce se gandesc viitorii tatici": Erika
12.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "La ce se gandesc viitorii tatici"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu