Flu
 
 
 
 
Legea mamelor, in sfarsit o realitate Cand te gandesti sa adaugi un nou membru familiei tale, starea financiara este unul dintre factorii pe care ii iei in considerare. Cel putin cateva luni nu vei putea sa lucrezi, iar un nou-nascut are nevoie de scutece, patut, hainute, carucior, uneori lapte praf, medicamente si multe alte lucruri, ca sa nu mai vorbim de cat te costa nasterea, fie ca primesti chitanta, fie ca nu. Sigur ca te gandesti la cariera ta, la statornicia relatiei de cuplu, dar factorul financiar are un rol extrem de important in hotararea care trebuie luata.

Iar pana acum, statul roman nu a incurajat deloc femeile sa devina mame. Astazi, o mama care renunta la serviciu pentru a-si creste copilul in varsta de pana la doi ani primeste in fiecare luna 600 de lei ca indemnizatie pentru cresterea copilului si 200 de lei ca alocatie pentru copilul sub doi ani. In total, primesti lunar 800 de lei. La nastere, statul te ajuta cu inca 150 de lei, trusoul nou-nascutului plus 200 de lei, indemnizatia de nastere. Nu mai spunem cate drumuri trebuie sa bati cu nou-nascutul in brate pentru a primi ce ti se cuvine.

Din fericire, lucrurile se vor schimba de la 1 ianuarie 2009 pentru ca presedintele a promulgat legea 148 privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului creste pana la 85% din veniturile mamei. Si nu e vorba doar de salariu, ci de media tuturor veniturilor impozabile realizate de mama in cele 12 luni dinaintea nasterii (drepturi de autor, colaborari, inchirieri de proprietati). Vor putea profita de aceasta schimbare toate mamele care, la data de 1 ianuarie 2009, sunt in concediu de crestere a copilului sub doi ani, deci nu numai cele care vor naste la anul. Din pacate, mamicile care s-au intors deja la serviciu, chiar daca bebelusul are sub doi ani, nu-si mai pot relua concediul si nu mai pot profita de beneficiile noii legi.

Fiecare mamica are de ales intre a primi cei 85% din venituri sau cei 600 de lei care reprezinta acum indemnizatia de crestere a copilului sub doi ani. Deci, mamicile cu venituri mici nu pierd nimic. Legea prevede ca mama sa primeasca lunar 85% din veniturile pe ultimul an, dar nu mai putin de 600 de lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, mamicile care vor sa primeasca indemnizatia dupa noua lege, trebuie sa mearga la Directia de Munca si Protectie Sociala si sa faca o cerere, la care vor adauga o dovada de venit corespunzatoare ultimelor 12 luni anterioare nasterii. Cele care nasc dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa aleaga de la inceput daca vor sa primeasca cei 600 de lei sau cei 85% din venituri.

Desi legea are si adeversari care sustin ca ea ar fi discriminatorie, mamicile care au un salariu de peste 800 de lei si mai ales cele cu studii superioare si cu o cariera solida nu pot decat sa se bucure. Abia acum, spun ele, se face dreptate.


Taguri articol:
legea mamelor sfarsit realitate

Autorul articolului "Legea mamelor, in sfarsit o realitate": Erika
03.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Legea mamelor, in sfarsit o realitate"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu