Flu
 
 
 
 
Mama alapteaza. Eu ce fac? Chiar si taticii cei mai neexperimentati stiu ca alaptatul este cea mai buna metoda de a hrani un bebelus. Laptele de san contine un amestec perfect de nutrienti, iar copilasii alaptati se bucura de foarte multe beneficii, de la un sistem imunitar puternic, la un IQ mai mare. In plus, alaptatul nu necesita cheltuieli suplimentare si este o metoda perfecta pentru a crea acea legatura unica dintre mama si copil.

Totusi, cand nou-nascutul si mama ajung acasa, taticii descopera ca alaptatul nu li se mai pare o idee atat de buna. Chiar si cu toate beneficiile pe care le aduce, hranirea la san a bebelusului ii face sa se simta putin "pe dinafara". Dupa relatia atat de stransa pe care au avut-o pe parcursul sarcinii, mama si copilul sunt din nou impreuna, intr-o relatie in care tatal nu-si gaseste locul. De acum, un proaspat tatic are impresia ca niciodata nu va reusi sa se apropie atat de mult de copil, ca nimic din ce ar face pentru el nu se poate compara cu ceea ce face mama sau ca mama va fi, automat, un parinte mai bun, pentru simplul fapt ca poate alapta.

Intr-adevar, hrana este cel mai important lucru de care un nou-nascut are nevoie si faptul ca mama alapteaza il poate pune pe tata pe locul doi. Totusi, hrana nu este singurul lucru necesar pentru bebe. El simte nevoia sa comunice, sa ia contact fizic cu parintii, sa fie curat, sa fie invatat despre lumea care il inconjoara. Ca tata, poti sa participi la toate acestea, fara sa intervii in relatia creata de alaptat. Nu trebuie sa te retragi complet din viata copilului tau doar pentru ca nu il poti alapta. Cu cat tatal este mai intelegator si mai dornic sa ajute, cu atat mama poate alapta mai mult, ceea ce este, evident spre binele bebelusului. Desi poate parea ciudat, si tatal poate sa joace un rol important in hranirea copilului, chiar daca este alaptat. Sunt multe feluri in care poti ajuta. Iti vom da doar cateva idei.

- Fii atent, intelegator si ajuta-ti sotia. Sa alaptezi nu e chiar asa usor, mai ales in primele cateva saptamani si mai ales daca nasterea a avut loc prin cezariana. In acest caz, chiar si un nou-nascut este prea greu pentru a putea fi tinut in brate, deci va fi nevoie de tine pentru a duce bebelusul din patutul lui pana la patul mamei.

- Apropie-te de bebelusul tau. Chiar daca pare atat de fragil, nu ezita sa-ti iei copilul in brate, sa-i faci baie, sa-l lasi sa doarma pe pieptul tau. Astfel, vei fi la fel de apropiat de el ca si mama.

- Petrece-ti cat mai mult timp cu bebelusul. Du-l la plimbare, ia-l cu tine la cumparaturi, joaca-te cu el si, mai ales, vorbeste-i cat mai mult. Astfel, vei putea sa fii singur cu bebelusul tau si vei capata mai multa incredere in abilitatile tale de parinte.

- Hraneste-l cu biberonul. De la trei – patru saptamani o poti ruga pe mama sa-ti puna lapte de san intr-un biberon pentru ca si tu sa-ti poti hrani bebelusul, iar ea sa se poata odihni mai mult. S-ar putea ca bebelusul sa nu fie foarte incantat de biberon, cel putin nu din prima. Incearca de mai multe ori inainte sa te dai batut.


Taguri articol:
mama alapteaza

Autorul articolului "Mama alapteaza. Eu ce fac?": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Mama alapteaza. Eu ce fac?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu