Flu
 
 
 
 
Nasterea asistata Corpul femeii este astfel "construit" si se modifica pe parcursul sarcinii astfel incat la nastere sa poata expulza copilul pe cale naturala. Dupa cum stim, uneori mai apar si probleme. Chiar daca pe parcursul travaliului lucrurile pareau sa mearga bine, in momentul expulziei, mama are uneori nevoie de putin ajutor. Medicul ii poate oferi acest ajutor folosind instrumente speciale, care grabesc nasterea si faciliteaza expulzia.

Este vorba de ceea se numeste nastere vaginala asistata. Se foloseste fie forcepsul, fie un instrument cu vacuum, atunci cand mama este prea obosita pentru a putea impinge sau atunci cand copilul trebuie sa se nasca repede pentru a preveni unele probleme.
Multe mamici se tem de nasterea asistata, considerand ca forcepsul sau vacuumul pot crea probleme bebelusului. Dar in maini potrivite, aceste instrumente sunt nu numai sigure, ci si foarte utile, mai ales daca fatul a ajuns cu capsorul aproape de vagin si nu exista alte probleme care ar putea duce la complicatii. Atunci cand manevrele esueaza, este nevoie de cezariana.

Uneori, inainte de folosirea forcepsului si vacuumului, se face o anestezie locala, in peretele vaginului, daca nu exista deja un alt tip de anestezie, cum e de exemplu cea epidurala. La nasterile asistate, este nevoie aproape intotdeauna si de epiziotomie, mai ales daca se foloseste forcepsul, pentru a face loc instrumentului. In plus, la orice nastere asistata ar trebui sa fie prezent si un neonatolog care sa se ocupe imediat de nou-nascut daca exista probleme.

Daca nasterea are loc cu ajutorul vacuumului, medicul aplica pe capul fatului un dispozitiv asemanator unei ventuze, conectat la o mica pompa. Aceasta pompa creeaza un vid intre ventuza si capul fatului asa incat, cand medicul va trage de coada instrumentului, se va misca si copilul.

Copiii nascuti astfel pot sa aiba o mica vanataie, ca un cucui, in varful capsorului. Nu este nimic grav. Si copiii nascuti fara vacuum pot sa aiba aceasta vanataie, care trece in cateva saptamani. Daca are acest cucui, nou-nascutul poate sa se aleaga si cu un icter, pentru ca globulele rosii din vanataie elibereaza bilirubina.

In rest, copilul este ferit de complicatii. Pericolul este mai mare la mama, care poate suferi rupturi perineale si anale destul de grave.
In cazul nasterii cu forcepsul, lucrurile stau cam la fel, numai ca se foloseste acest instrument asemanator unui cleste, cu bratele usor curbate. Forcepsul este introdus prin vagin si aplicat pe cele doua parti ale capului fatului. In timpul contractiilor, medicul strange capetele forcepsului si trage copilul in jos, in timp ce mama impinge.
Si in acest caz, copilul poate avea vanatai care trec, in mod normal, in cateva zile. Uneori pe capsorul nou-nascutului pot aparea mici rani, care vor forma cojite sau mici basicute. In cateva saptamani, ar trebui sa treaca toate. Din nou, riscul unor complicatii mai grave la fat este relativ scazut, dar mama poate suferi rupturi perineale, cervicale, vaginale sau anale, chiar mai grave decat la nasterea cu vacuum.

Refacerea mamei este mai dificila dupa o nastere asistata pentru ca, de obicei, apar aceste rupturi care pot fi chiar grave. Ele se pot produce la orice nastere, chiar daca nu este asistata, dar sunt mai mari riscurile la nasterea asistata.

Este posibil ca in saptamanile de dupa nastere mama sa aiba mici probleme si cu incontinenta urinara, datorita schimbarilor temporare care afecteaza muschii si nervii perineali.


Nasterea asistataNasterea asistata
Taguri articol:
nasterea asistata

Autorul articolului "Nasterea asistata": Erika
29.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Nasterea asistata"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu