Flu
 
 
 
 
Presiunea grupului in adolescenta Iti petreci aproape toata viata incercand sa-i transmiti copilului tau ce este bine si ce este rau, apoi, intr-o zi, descoperi ca, in ciuda eforturilor tale, adolescentul tau nu a tinut seama de niciunul din sfaturile tale si a incalcat toate regulile pe care te-ai straduit sa i le transmiti.

Inainte sa te enervezi si sa te alegi cea mai potrivita pedeapsa, stai putin si gandeste-te la grupul de prieteni ai copilului tau.
Pentru un adolescent, nimic nu este mai rau decat a fi "altfel". Daca esti diferit de cei din jur, mai ales de cei cu aceeasi varsta, automat esti respins, deci esti singur. Este normal ca un tanar sa-i copieze pe prietenii sai. De la hainele pe care le poarta si pana la muzica pe care o asculta, presiunea grupului are un cuvant important in gusturile si preferintele copilului tau.

Acest lucru poate sa fie o problema pentru tine, ca parinte, pentru ca ai fost obisnuita sa ai ultimul cuvant in viata copilului, dar pentru el este ceva normal si obisnuit. Toti fac asa.

Daca vorbim de hainele pe care le poarta sau preferintele muzicale, presiunea grupului poate sa fie cel mult enervanta. Dar ea nu se opreste aici. Adevarata problema este ca presiunea grupului se extinde adesea si pe alte planuri, ducand la comportamente periculoase: fumat, consum de alcool, consum de droguri, activitati sexuale. Nu mai trebuie sa spunem cat de tineri sunt fumatorii si toxicomanii de astazi, cat de tineri sunt consumatorii de alcool, si la ce varste fragede isi pierd virginitatea copiii nostri.

Si asta nu e tot. Exista si alte comportamente la fel de riscante, putin mai rare, dar la fel de periculoase, pentru care putem da vina tot pe presiunea grupului. Sa ne gandim numai la dorinta adolescentelor de a avea un trup perfect. In acest sens, presiunea grupului este extrem de mare. Daca nu te incadrezi in tiparele considerate astazi perfecte, nu ai nicio sansa la o viata sociala implinita. Iar pentru a o obtine, nici macar anorexia nu pare un sacrificiu prea mare.

Din pacate, nu exista nicio modalitate de a prevedea cine va cadea in plasa presiunii de grup. Unii psihologi sustin ca tinerul retras, singuratic, prezinta cel mai mare risc de a ajunge la comportamente periculoase. Altii sustin ca tocmai cel cu o viata sociala foarte activa, cel "popular" este mai vulnerabil pentru ca este foarte atent la valorile celor din jur si foarte expus "experimentelor" de tot felul. Daca ii vede pe cei din jur ca experimenteaza prima betie, in mod sigur nici el nu va lipsi de acolo.

Lasand la o parte trasaturile fiecarui copil in parte, expertii spun ca simplul fapt de a te afla la varsta adolescentei mareste foarte mult riscul de a cadea prada presiunii. La aceasta varsta, copiii isi doresc foarte tare sa se integreze, sa fie acceptati intr-un anumit grup. In plus, nu au un sistem de valori bine format si sunt la varsta experimentelor. Chiar daca i-ai repetat de zeci de ori cat de rau e alcoolul, va vrea sa incerce senzatiile pe pielea lui. Este in cautarea libertatii si nu vrea sa se mai conformeze regulilor impuse de altii, fara a sti concret care este motivul.

Felul in care functioneza societatea actuala nu-i ajuta deloc pe adolescentii aflati in pericol. Acum cateva zeci de ani, tinerii petreceau mai mult timp impreuna cu adultii si erau nevoiti sa se integreze in grupuri adulte, deci mimau comportamentul lor responsabil. Astazi, parintii nu mai au la fel de mult timp la dispozitie, profesorii nu mai sunt atat de implicati in viata elevilor, deci adolescentilor nu le ramane decat sa-si formeze propriile grupuri in care sa-si petreaca mare parte a timpului. Exista o cultura independenta a tinerilor unde valorile nu provin de la parinti. Adolescentii nu au o legatura stransa cu valorile adultilor.

Asa stau lucrurile si nu poti schimba mare lucru, oricat ai dori sa-ti protejezi copilul. Dar in ciuda vulnerabilitatii sale si a influentei puternice din partea grupului, poti sa ai un rol in luarea deciziilor de catre adolescentul tau si sa-i oferi modalitati de a lupta cu presiunea celorlalti.

Nu uita sa vorbesti cu copilul tau. A vorbi inseamna mai mult decat "ce ai facut la scoala?", inseamna discutii adevarate, ca intre prieteni. Niciodata nu este prea devreme pentru o discutie deschisa intre mama si copil, despre droguri, alcool, fumat si sex. Poti sa incepi din clasa a patra, a cincea, cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Dialogul inceput devreme are rezultate uimitoare pe termen lung. Un copil care poate sa vorbeasca orice cu tine, care stie ca se poate baza pe tine chiar si atunci cand nu esti de acord cu el, este un copil care va veni sa-ti ceara sfatul oricand are de luat o decizie importanta.

Comunicarea parinte-copil este cu sens dublu, nu este un monolog al parintelui. Sigur ca trebuie sa-i spui ce gandesti, care este parerea ta de adult despre diverse subiecte, dar nu-l reduce la tacere. Numai daca il lasi sa vorbeasca despre ceea ce simte, poti spera ca, pus in fata unei decizii importante, va veni sa-ti ceara sprijinul.

Exista un obstacol clar in relatia dintre parinte si copil, si acela este varsta, care duce la conceptii si interese diferite. Dar asta nu inseamna ca adolescentul trebuie sa iasa din viata ta. Ei isi doresc sa pastreze relatia cu parintii, doar ca nu stiu cum s-o faca. Deci devine sarcina ta. S-ar putea sa ai nevoie de putina creativitate pentru a gasi noi modalitati de a te apropia de copil. Gaseste un interes, o pasiune comuna, care sa dureze o viata intreaga.

Nu in ultimul rand, invata sa gandesti dincolo de pedepse. Cand copilul tau de 15 ani vine acasa beat, primul gand e sa cauti o pedeapsa potrivita. Asta poate fi o solutie de moment, dar pe termen lung are efectul contrar. Daca ai un adolescent care bea alcool, sigur exista un motiv. Consumul de alcool este doar un simptom al unei "boli" mult mai grave. Incearca sa tratezi boala, si nu simptomul.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
presiunea grupului adolescenta

Autorul articolului "Presiunea grupului in adolescenta": Erika
08.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Presiunea grupului in adolescenta"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu