Flu
 
 
 
 
Pubertatea la baieti Cand esti mamica de fetita stii foarte bine ce inseamna pubertatea si cum o poti ajuta sa treaca mai usor prin ea. Doar ai fost si tu in aceeasi situatie. Mai dificil este atunci cand ai un baietel. Chiar daca poti lasa discutiile pe teme jenante in seama taticului, trebuie sa fii si tu pregatita pentru evenimentele ce vor urma. Iar pentru asta trebuie sa stii ce insemna pubertatea pentru un baiat.

Atat la fete cat si la baieti, pubertatea inseamna dezvoltare sexuala. Desi la noi nu prea se obisnuieste, inca de la primele semne ale pubertatii, este indicat un control medical de rutina care sa spuna baiatul se dezvolta normal sau nu. medicul poate stabili in ce punct al pubertati a ajuns copilul, bazandu-se pe semnele exterioare, precum dezvoltarea parului pubian, schimbarea vocii, marimea organelor genitale. Impreuna cu acest schimbari exterioare apar si cele interioare : intrebarile, nelamuririle, grijile, care necesita o atentie la fel de mare.

Varsta medie de incepere a pubertatii la baieti este de 11 ani. Dar se poate intampla oricand intre 9 si 14 ani. Primul semn al pubertatii este marirea testicolelor si modificari (subtiere, inrosire) ale scrotului. Odata cu dezvoltarea organelor sexuale, incep sa apara erectiile involuntare. Se intampla din senin, fara stimularea penisului si fara ganduri de natura sexuala. Bineinteles, sunt foarte jenante pentru baieti, caci se pot intampla oriunde, la scoala, pe strada, la plaja. Desi nu poti ajuta baiatul prea mult, explica-i ca aceste evenimente se intampla tuturor baietilor, sunt un semn al dezvoltarii sanatoase si vor trece la un moment dat, sau macar vor deveni mai putin frecvente.

Asa numitele vise umede sunt si ele foarte des intalnite la baietii puberi. Polutiile nocturne, pe numele lor mai stiintific sunt, de fapt, ejaculari care au loc in timpul somnului, fara ca baiatul sa le poata controla si fara sa aiba vreun vis cu tenta sexuala. In niciun caz nu trebuie certat copilul, chiar daca pateaza lenjeria de pat sau pijamaua pentru ca e ceva ce nu poate controla. Li se intampla tuturor baietilor si sunt o parte normala a procesului de dezvoltare sexuala.

Un alt aspect mai putin placut pentru baietei este dezvoltarea pieptului. Multi dintre ei vor descoperi ca li se dezvolta cate o masa mai dura, sub fiecare dintre mameloane. Zona respectiva devine dureroasa si atingerile sunt neplacute. Dupa cateva luni umflaturile ar trebui sa dispara. Pieptul nu ramane asa in niciun caz, la baietii sanatosi. Fenomenul se numeste, in limbaj medical, ginecomastie de pubertate si se datoreaza schimbarilor hormonale caracteristice varstei.

Si pielea va purta, pentur ceva timp, urmaele pubertatii. Baietii puberi au pielea mai grasa si transpira mai mult pentru ca incep sa se dezvolte glandele sebacee si sudoripare. Aproape toti adolescentii fac acnee la un moment dat, dar va trece odata cu inaintarea in varsta. Daca acneea ii da batai de cap si baiatul se simte complexat, l-ar putea ajuta un control dermatologic si un tratament adecvat. In ce priveste transpiratia, singurul remediu este igiena riguroasa.

Schimbarile neplacute se opresc aici. Restul «evenimentelor» sunt, de obicei, pe placul baietilor. Unul dintre ele este schimbarea vocii. Laringele se mareste, iar corzile vocale incep sa se dezvolte. La inceput s-ar putea ca vocea sa ii joace feste baiatului, dar cu timpul va capata un ton mai adanc, mai masculin, ceea ce, cu siguranta este pe placul baietilor.

In sfarsit, dezvoltarea sexuala este insotita de cresterea generala a organismului. Odata cu intrarea in pubertate incepe o faza de crestere rapida, care ajunge la apogeu cam la doi ani dupa aparitie primelor semne ale pubertatii. Bratele, mainile si picioarele, cresc mai repede si pana cand recupereaza din diferenta si restul partilor anatomice, baiatul se poate simti usor neindemanatic. Va trece curand si aceasta faza.

Uneori, pubertatea poate sa inceapa prea devreme sau prea tarziu. Prea devreme inseamna inaintea cele de-a noua aniversari, iar prea tarziu inseamna dupa 14 ani. In aceste cazuri baiatul trebuie vazut de medic care va stabili cauzele acestei situatii si ce este de facut.


Taguri articol:
pubertatea baieti

Autorul articolului "Pubertatea la baieti": Erika
26.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Pubertatea la baieti"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu