Flu
 
 
 
 
Pui in vin rosu Carnea de pui poate parea banala. Probabil, te-ai saturat de modurile traditionale de a prepara puiul. De aceea, ne-am gandit ca o reteta in plus nu are cum sa dauneze. Unde mai pui ca e si unul dintre preparatele de baza ale artei culinare franceze, pe care si-l revendica mai multe provincii cu mandrie. Exista cel putin 50 de retete de "Coq au vin". Cea mai raspandita ipoteza pretinde ca faimosul fel vine din Auvergne. Cea mai veche reteta a fost gasita intr-o manastire din aceasta regiune. Noi lasam istoria in seama lor si bucuria o dam papilelor noastre!

Ingrediente:

1 pui de 1,5 kilograme, cu gat si organe interne.
12 cepe frantuzesti (le gasiti in conserva, sunt micute si albe, se mai numesc si hasme sau esalot).
100 de grame de ciuperci proaspete.
80 de grame de bacon slab.
1 morcov.
2 linguri de unt.
1 legatura de frunze de telina.
1 legatura de patrunjel.
2-3 frunze de dafin.
1 lingura de cimbru.
2-3 catei de usturoi.
450 de ml de vin rosu, tare.
100 ml bulion de pui (adica supa de pui, din care s-au indepartat carnea si legumele).
3 linguri de coniac.
Sare.
Piper proaspat macinat.
Nucsoara.
40 de grame de unt.

Impartiti puiul in opt bucati. Curatati ceapa arpagic de coaja. Spalati ciupercile si taiati-le in patru. Feliati morcovul. Taiati baconul in felii subtiri.

Prajiti puiul in unt si apoi scoateti-l din oala. In acelasi vas, puneti baconul, ceapa si ciupercile si lasati-le pe foc 5 minute. Dupa ce s-au rumenit, le scoateti. Puneti puiul din nou in oala pe foc si adaugati morcovul, frunzele de telina, patrunjelul, dafinul, cimbrul si usturoiul pisat. Lasati-le o vreme pe foc (10 minute).

Adaugati jumatate din cantitatea de vin si lasati vasul fara capac timp de inca alte 10 minute pe foc. Turnati bulionul de pui si il mai lasati 15 minute. Dupa aceea, adaugati baconul, ceapa si ciupercile. Dupa inca 5 minute, indepartati carnea de pui, dar mentineti-o calda.

Acum puteti pune si restul vinului in sos, coniacul, sarea, piperul si nucsoara. Lasati sa scada lichidul la jumatate si apoi adaugati untul taiat in bucatele mici. Turnati sosul peste pui si serviti.

Ca garnitura, cartofii nature sau pastele ar merge de minune. De asemenea, nici bruschetele cu usturoi nu ar fi o varianta rea.

Pont: acest fel poate fi preparat si cu o zi inainte sa-l consumati. Carnea s-ar imbiba mai bine cu toate aromele acelea delicioase. Daca va hotarati sa procedati astfel, ar trebui sa reduceti cu putin timpul dedicat fierberii.


Taguri articol:
rosu

Autorul articolului "Pui in vin rosu": Iulia
04.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Pui in vin rosu"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu