Flu
 
 
 
 
Riscurile operatiei de cezariana Cezariana pare o alternativa viabila pentru mamicile care se tem de nasterea naturala,n cauza durerilor, fie din cauza povestilor despre tratamentele de care au parte mamicile in timpul travaliului. Totusi, cezariana are riscurile ei pentru ca este, pana la urma o interventie chirugicala si, desi poate salva vieti, nu este un mod natural de a naste. Sigur ca riscurile sunt astazi foarte mici, intr-un spital modern, echipat cu toata aparatura necesara, insa ele exista si fiecare femei care recurge la cezariana trebuie sa le cunoasca pentru a lua o decizie informata.

American Pregnancy Association a realizat o lista cu riscurile pe care le presupune operatia de cezariana. Iata care sunt acestea:

Pentru mama

   • Infectii, la locul inciziei, la nivelul uterului, sau al altor organe din regiunea pelvina (de exemplu la vezica urinara).
   • Hemoragia este mai grava in cazul operatiei decat in cazul nasterii vaginale. Pierderea unei cantitati mari de sange poate sa duca la anemie sau la necesitatea unei transfuzii. Intre 1 si 6 din 100 de femei au nevoie de transfuzie dupa cezariana.
   • Afectarea altor organe este rara dar este posibila, de exemplu atingerea intestinelor sau a vezicii urinare.
   • Tesuturi cicatriciale se pot forma in regiunea pelvina, provacand blocaje si dureri. Acestea pot provoca unele complicatii la urmatoarele sarcini (placenta previa, desprindere de placenta).
   • Spitalizarea dureaza mai mult dupa o cezariana decat dupa o nastere vaginala. Mamicile care fac cezariana pot sa stea in spital pana la cinci zile daca nu exista complicatii.
   • Si perioada de recuperare este mai indelungata dupa operatie. Poate sa dureze de la cateva saptamani pana la cateva luni. Conform American Pregnancy Association, o mamica din 14 are dureri al locul inciziei la sase luni dupa operatie, ceea ce ii afecteaza relatia cu bebelusul.
   • Efectele secundare ale medicamentelor sunt mai probabile dupa o cezariana pentru ca se administreaza in cantitati mai mari. Este vorba de anestezice si calmante.
   • Printre riscurile pe termen ling se numara si acela al unor interventii suplimentare, de exemplu operatia de histerectomie, interventii asupra vezizii urinare sau o alta cezariana.
   • Mortalitatea materna este mai mare in cazul operatieid e cezariana decat in cazul basterii naturale.
   • Reactiile emotionale ale mamei nu sunt intodeauna cele asteptate. Dupa o cezariana unele femei au sentimente negative fata de nastere si le vine greu sa lege o relatie cu bebelusul.

Acestea fiind spuse, sa nu uitam ca mare parte din cele prezentate mai sus sunt riscurile normale ale oricarei interventii chirurgicale.

Pentru copil

   • Nasterea prematura este unul din cele mai importante riscuri daca cezariana este proigramata pentru ca se mai intampla uneori ca data probabila a nasterii sa fie calculata gresit.
   • Dificultatile de respiratie nu sunt deloc rare printre copiii nascuti prin cezariana.
   • Scorul Apgar este mai mic dupa o cezariana. Poate fi o urmare a anesteziei sau a lipsei de stimulare din timpul nasterii.
   • Foarte rar se intampla ca fatul se fie ranit sau taiat in timpul operatiei, cand se realizeaza incizia asupra uterului. Unul sau doi copii din 100 patesc asta.


Taguri articol:
riscurile operatiei cezariana

Autorul articolului "Riscurile operatiei de cezariana": Erika
26.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Riscurile operatiei de cezariana"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu