Flu
 
 
 
 
Sarcina si bolile contagioase Nu e niciodata placut sa fii bolnava si cu atat mai putin in timpul sarcinii, cand iti faci griji nu numai pentru starea ta, ci si pentru cea a fatului. Din fericire, probabil ca esti deja imuna la unele boli contagioase, cele pe care majoritatea le-au facut in copilarie (varicela, oreion). Si, datorita vaccinurilor, poti preveni si alte boli grave, inclusiv rubeola, cea mai periculoasa boala pentru copil.

Unele boli nu afecteaza copilul, deci daca le-ai luat nu trebuie decat sa ai grija de tine. Dar exista si virusi care pot fi transmisi fatului, fie prin placenta, fie in momentul nasterii, cu consecinte destul de grave. In plus, unele infectii ii fac rau copilului indirect: nu ajung la el, dar te imbolnavesc pe tine atat de rau incat pot declansa travaliul prematur.

Nu poti sa eviti toate infectiile pe timpul sarcinii, oricat te-ai stradui. Doar nu poti sa traiesti intr-o camera sterila timp de noua luni. Cand mananci, cand mergi pe strada, cand stai in autobuz, cand dai mana cu cineva, esti permanent expusa infectiilor. De aceea, controalele prenatale au o importanta majora. Printr-o simpla analiza de sange, se poate stabili daca esti imuna la anumite infectii sau daca trebuie sa te vaccinezi. Nu-ti mai amintesti daca ai avut toate bolile copilariei? Medicii pot sa afle prin analize. Si chiar ti se vor face tot felul de analize pentru boli pe care s-ar putea sa nu stii ca le ai : infectii urinare, streptococul de grup B, hepatita B, HIV. Daca incep sa apara simptomele vreunei boli sau numai crezi ca ai fost expusa unei boli, ingrijirile timpurii pot sa previna complicatii si sa grabeasca vindecarea.

Pentru a impiedica aceasta situatie, sunt cateva mici lucruri pe care nu trebuie sa le uiti. In primul rand, trebuie urmate toate regulile de igiena: spalarea frecventa a mainilor, spalarea atenta a legumelor si fructelor, folosirea manusilor in timpul curateniei. In plus, orice femeie insarcinata trebuie sa stie ca nu are voie sa ingrijeasca animale de casa, sa se apropie de persoane bolnave, sa foloseasca in comun paharele si tacamurile, sa manance carne sau oua crude. Sexul neprotejat, chiar si cu tatal copilului, este interzis. El poate sa ia boli cu transmitere sexuala si in alte feluri decat prin sex. Sansele sunt mai slabe, dar exista si nu e momentul sa-ti asumi riscul.

Infectiile in timpul sarcinii pot insemna: avort, infectii ale sacului si lichidului amniotic, ruperea prematura a membranelor, travaliu prematur, nasterea prematura, infectii uterine dupa nastere, malformatii congenitale, probleme de vaz si auz. Lista este lunga si nici macar nu include toate posibilele complicatii grave. De aceea, masurile de igiena si controalele prenatale sunt cele doua porunci de la care nicio viitoare mamica nu trebuie sa se abata.

Lista infectiilor care pot afecta o sarcina:

Boala a cincea (eritemul infectios acut)
BTS-urile
Chlamydia
Citomegalovirus
Gripa
Gonorea
Hepatita B
Herpesul
HIV
Listerioza
Rubeola
Streptococul de grup B
Sifilisul
Toxoplasmoza
Tricomoniaza
Vaginita bacteriana
Varicela


Taguri articol:
sarcina bolile contagioase

Autorul articolului "Sarcina si bolile contagioase": Erika
18.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina si bolile contagioase"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu