Flu
 
 
 
 
Sarcina si dieta (I) Un subiect destul de controversat daca tinem seama ca mitul de a manca pentru doi este inca prezent in mentalitatile a foarte multe femei. Faptul ca esti insarcinata nu inseamna ca trebuie sa mananci tot ce poate fi comestibil si in cantitati cat mai mari. Copilul acela pe care il porti in uter nu se va alimenta in aceleasi cantitati in care mananci tu, deci faptul ca alegi o portie dubla nu are nici o relevanta.

In opozitie cu aceste femei care mananca mult peste cat ar fi normal si sanatos, vin celelalte care, desi gravide fiind, se infometeaza de dragul siluetei. O greseala majora am putea spune! Pentru ca, in primul caz, risti sa te alegi cu kilograme in plus, insa in situatia in care nu te alimentezi corespunzator risti sa ii provoci probleme de sanatate copilului tau, iar acesta sa nu se dezvolte normal.

Ca sa stabilim din capul locului ce trebuie sa stii, iti vom spune ca femeile insarcinate nu tin regim de slabire sau cel putin asa ar trebui. Exista o dieta care se refera la substantele nutritive pe care corpul le necesita mai mult ca oricand in aceasta perioada si cantitatile in care trebuie cosumate. Foarte multe femei nu stiu ca a manca mult nu inseamna neaparat a manca si sanatos. Nu tot ceea ce consumam detine proteinele si vitaminele de care organismul nostru si al viitorului bebelus are nevoie. Iata ce trebuie sa stii si sa respecti in timpul sarcinii pentru a fi sigura ca tu si copilul tau sunteti in forma maxima si mai ales ca nu te vei ingrasa peste limita admisa. Daca urmezi urmatorii pasi, este posibil nu acumulezi decat 10-13 kg cu totul, pana la sfarsitul sarcinii.

In cazul persoanelor mai plinute, medicii recomanda ca, inainte de a ramane insarcinate, sa se tina o dieta pentru slabire. Este mult mai sanatos, atat pentru mama, cat si pentru copil. Greutatea excesiva nu este sanatoasa si, in plus, trebuie tinut cont si de faptul ca pe parcursul sarcinii, gravida va mai lua si alte kilograme in plus.

In primul rand, tineti cont de grupele de alimente din piramida alimentara. Este foarte important sa le respectati si astfel sa nu consumati dulciuri sau carbohidrati, in special paine alba in exces. Nu sunt recomandate nici uleiurile in forma lichida sau alimentele care il au la baza.

Alimentele dulci si necesarul de calorii. Medicul spune ca o gravida poate consuma zilnic dulciuri, dar in cantitati mici. Acestea nu au nutrimente benefice pentru organism si in plus datorita caloriilor pot provoca surplusuri de greutate. Necesarul zilnic de calorii variaza de la o persoana la alta in functie de efortul fizic pe care aceasta il face. Cercetarile arata ca o femeie cu varsta intre 15 si 18 ani consuma zilnic in medie 2110 calorii. Cele intre 19 si 49 de ani consuma 1940 calorii/zi. Gravidele au nevoie de un supliment energetic de aproximativ 200 de calorii pe zi in timpul ultimelor 3 luni de sarcina. Cele care isi vor alapta copiii numai in primele trei luni au nevoie de un supliment de 480 de calorii, iar cele ce alapteaza cel putin 6 luni au nevoie de un supliment zilnic de 580 de calorii. Unde gasiti aceste calorii necesare in ultimele luni de sarcina si in ce cantitati trebuie ele cosumate? Pentru a asigura aportul necesar, este recomandat sa consumati in plus fata de masa obisnuita un sandwich, un iaurt, un fruct sau o pizza. In cazul in care va decideti sa mancati biscuti, cornuri, covrigei sau gogosi trebuie sa luati in calcul faptul ca nu contin nici un fel de substante nutritive si ingrasa. Recomandarea medicului ramane prima varianta.

Alimentele hidro-carbonate reprezinta sursa de energie a organismului. Sunt importante deoarece contin elemente nutritive si fibre. Fibrele le gasesti in cereale, fructe si legume. Ajuta digestia si previn aparitia hemoroizilor si a constipatiei. Au rol de detoxifiere. Este indicat sa consumati zilnic alimente ce contin fibre. Inainte se considera ca painea si cartoful sunt elemente care ingrasa. Insa in prezent s-a ajuns la concluzia ca nu acestea ingrasa, ci modul in care sunt preparate. De exemplu, untul sau smantana consumate cu paine sau cartof.

Consumul de grasimi trebuie facut in cantitati mici. Acestea se gasesc in alimente hipercalorice. Insa se impart in doua categorii: saturate si nesaturate. Grasimile saturate le gasim in elemente ca smanatana, unt, carne, slanina si multe tipuri de margarina. Grasimile nesaturate se gasesc in alimente precum uleiurile vegetale si unele tipuri de margarina. Este indicat sa evitati grasimile saturate deoarece pot fi daunatoare sanatatii si sa folositi dintre cele nesaturate. Organsimul depoziteaza grasimile care devin astfel o sursa de intrebuintare la nevoie. Printre altele, acestea au si un rol pozitiv. Acela ca ajuta la absorbtia vitaminelor A, D, E si K. Deci o dieta extrem de saracacioasa in grasimi dauneaza organismului prin faptul ca nu permite vitaminelor sa fie asimilate.
Sfat: de fiecare data cand gatiti sau consumati carne, aveti grija sa indepartati bucatile de grasime de pe aceasta.

Proteinele au rol foarte important in procesul de crestere, dar si de regenerare a organismului. Femeile au nevoie zilnic de aproximativ 36 gr proteine. In cazul gravidelor, se cere un surplus de 6 gr pe zi, iar cele care alapteaza trebuie sa consume cu 11 grame in plus. Alimentele bogate in proteine sunt: 100 gr.carne (aprox.27 gr. proteine), 20 ml lapte (6 gr. proteine), un ou (6 gr. proteine), 100 gr. peste (19 gr. proteine), 100 gr. fasole (6-9 gr. proteine).

Sarurile minerale si vitaminele sunt esentiale pentru orice organism. Ele ar trebui sa fie nelipsite. Incercati sa consumati alimente bogate in aceste substante si nu luati suplimente decat la recomandarea medicului. Vitaminele A, D si B12 in cantitati foarte mari pot deveni toxice pentru organism.

Vitamina A se gaseste in special in legumele de culoare galbena si portocalie, cele care contin caroten. Morcovul spre exemplu, are un aport foarte mare. Este recomandat a se consuma deoarece ajuta vederea si previne problemele oculare.

Vitamina D este indispensabila deoarece ea fixeaza calciul in organism. Aceasta vitamina este asigurata si de actiunea razelor ultraviolete asupra pielii. Se gaseste in somon, sardine, oua, ficatul vacilor si in lapte.

Vitamina C se gaseste din abundenta in legume si fructe, in special in citrice.

Sfat: pe parcursul sarcinii, incercati sa nu consumati ficat si preparate din acesta deoarece contine cantitati mari de vitamina D, care ar putea fi nociva organismului si ar putea duce la malformatii congenitale ale fatului.


Taguri articol:
sarcina dieta

Autorul articolului "Sarcina si dieta (I)": Iulia
10.08.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina si dieta (I)"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu